140. godina Šenoinog “Diogenesa”

Kao i svake zime, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica sjećamo se “najslavnijeg turopoljskog zeta” Augusta Šenoe. Uz to što je ove godine 14. studenoga obilježen njegov 180. rođendan, ove godine obilježavamo i 140. obljetnicu objavljivanja romana “Diogenes”. “Diogenes” je Šenoin posljednji dovršeni povijesni roman i jedno od njegovih djela u kojima je opisivao Turopolje te ga tako uveo u hrvatsku književnost. “Diogenes” je također roman sa snažnom političkom notom te je iznimno usporediv, u nekim dijelovima čak i paralelan, s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj.
Čitajući ovaj roman možete saznati kako su se politički organizirali turopoljski plemenitaši u 18. stoljeću, kakve su opasnosti prijetile našoj domovini i ljudima, kako se ništa zapravo nije promijenilo u odnosu na nekad i koliko politika može biti… pokvarena.
U Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica možete pogledati prigodno izložene knjige – različita izdanja romana “Diogenes” – za koji je i sam August Šenoa, kao vrsni crtač – što je malobrojnima poznato – risao i pripremao grafike kao ilustraciju romanu.

Skip to content