135 godina – 135 razloga za čitanje – Dan Gradske knjižnice Velika Gorica i 135. obljetnica knjižnice

U ponedjeljak 8. ožujka 2021. Gradska knjižnica Velika Gorica obilježava svoj dan, i to na datum kad su datirana pravila Prve čitaonice u Velikoj Gorici. Pravila, koja se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, donesena su 8. ožujka 1885. godine, a godinu dana kasnije s radom je započela prva javna knjižnica na području Turopolja. Gradska knjižnica Velika Gorica pravna je sljednica Prve čitaonice u Velikoj Gorici i ove godine obilježava svoj 135. rođendan. Raduje nas činjenica da se ova obljetnička godina poklapa s Godinom čitanja u cijeloj Hrvatskoj, te ćemo ju proslaviti uz moto „135 godina – 135 razloga za čitanje“, a Dan knjižnice tek je početak različitih aktivnosti koje ćemo provoditi tijekom cijele godine.

Povodom Dana Gradske knjižnice Velika Gorica u ponedjeljak 8. ožujka poklanjamo besplatan upis, odnosno za sve osobe koje se na taj dan po prvi put upisuju u knjižnicu. Novi korisnici mogu se uz predočenje osobne iskaznice (zdravstvene iskaznice za djecu) upisati u jednom od tri odjela knjižnice – Središnjem odjelu za odrasle, u Područnoj knjižnici Galženica ili u Dječjem odjelu tijekom radnog vremena knjižnice od 8.00 do 19.30 sati. U Godini čitanja pozivamo sve naše sugrađane koji do sada nisu bili upisani u knjižnicu da uz Dan Gradske knjižnice Velika Gorica postanu naši novi članovi. Akcija se odnosi samo na osobe koje se po prvi put upisuju te ranije nisu bile članovi Gradske knjižnice Velika Gorica.

Korisnici mogu sudjelovati u čak dvije nagradne igre i osvojiti vrijedne nagrade. Kviz „Koliko poznajem GKVG?“ bit će dostupan za ispunjavanje u knjižnici, ali i u online obliku na web stranici knjižnice i moći će se ispunjavati tijekom cijelog tjedna. U ponedjeljak 15. ožujka bit će objavljeni dobitnici, a nagrade su dva besplatna jednogodišnja članstva u knjižnici, s tim da će nagrađeni dobiti poseban članski broj koji u sebi nosi obljetnički broj – 135!

U ponedjeljak započinjemo s akcijom „Moj razlog za čitanje“ koju ćemo provoditi do kraja godine pod motom „135 godina – 135 razloga za čitanje“. Na pultovima ćemo imati formular na koji će svatko tko želi moći navesti svoj razlog za čitanje i napisati zašto voli čitati. Oni koji će u tome sudjelovati u ponedjeljak 8. ožujka, sudjeluju i u nagradnom izvlačenju (9. ožujka) u kojem dijelimo 5 promotivnih paketa knjižnice. Sve ostale izjave skupljamo do kraja godine kada ćemo ih objediniti u listi sa 135 razloga za čitanje i konačno saznati zašto Velikogoričani vole čitati!

Kao i svake godine za kolegice i kolege knjižničarke i knjižničare s velikogoričkog područja organiziramo stručno predavanje koje će se ove godine odvijati online, s temom „Čitateljske navike mladih i programi za poticanje čitanja“. Ugostit ćemo dvoje mladih stručnjaka koji se bave čitanjem  – Mariju Ott Franolić koja se sustavno bavi programima poticanja čitanja i Luku Ostojića iz udruge Kulturtreger koji u okviru projekta „I to je pitanje kulture?“ istražuje čitateljske navike mladih.

U Knjižnici Galženica bit će postavljena izložba uz 135. obljetnicu knjižnice. Na izložbi će se naći dokumentacijski materijal iz povijesti knjižnice kao i pregled njezina sadašnjeg djelovanja.

Ponedjeljak, 8. ožujka 2021. od 8.00 do 19.30 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica

Besplatan upis za nove članove
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)
Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

u 12.00 sati
Stručno predavanje za knjižničare velikogoričkog područja – Čitateljske navike mladih i programi za poticanje čitanja
Online webinar

Koliko poznajem GKVG?
8. – 13. ožujka 2021. (objava dobitnika 15. ožujka)
kviz/ nagradna igra – dvoje dobitnika osvaja besplatan upis u knjižnicu

Moj razlog za čitanje
8. ožujka 2021.
Igra s nagradnim izvlačenjem – pet dobitnika nagradnih paketa (izvlačenje dobitnika 9. ožujka)

8. – 31. ožujka 2021.
135 godina Gradske knjižnice Velika Gorica
Izložba uz 135. obljetnicu knjižnice
Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Skip to content