Preporučujemo vam…

Spoj s knjigom!

Ako još uvijek  razmišljate kako  provesti Valentinovo, ovih nekoliko knjiga jedva čeka da ih pronađete u knjižnici i povedete na spoj! Jamčimo da ćete pronaći zajednički jezik jer sve one govore, naravno, o ljubavi.

 

  1. David Nicholls: Jedan dan

Emma i Dexter prijatelji su od studentskih dana. Kroz dvadeset godina pratimo kako odrastaju i jednom godišnje dočekuju jedno drugoga, ponekad zagrljajem, ponekad svađom. Iako vrlo različitih interesa i svjetonazora, povezuje ih neobjašnjiva prijateljska ljubav. Ili možda ipak nešto više?  Roman je osvojio rekordan broj čitatelja iz cijeloga svijeta, a vjerujemo da ni romantik u vama neće ostati razočaran.

 

  1. Milan Kundera: Smiješne ljubavi

Lakoća kojom Kundera pripovijeda svjetski je poznata, stoga se nemojte iznenaditi ako nećete biti jedini koji u veljači uživaju u društvu ovog nadasve inspirativnog češkog autora. Sedam pripovijedaka o vječnoj potrazi muškaraca za ženama i žena za muškarcima, začinjenih ironijom i humorom, ni pedeset godina kasnije (napisane su u razdoblju 1963.-1969.) ne prestaju osvajati sve generacije.

 

  1. Milana Vlaović: Bomboni od meda

U središtu priče nalazi se Marta, hrvatska inačica Ane Karenjine, koja je u životu čeznula samo za ljubavlju i time nimalo bila nalik drugim ženama s njena otoka Visa. Osim ljubavne priče u ratnim vremenima, roman vješto dočarava mentalitet ljudi i prilike u južnoj Dalmaciji u drugoj polovici prošlog stoljeća. Uz čitanje pripremiti nešto s okusom meda, morate priznati da naslov knjige jednostavno poziva na to.

 

  1. Krešimir Pintarić: Ljubav je sve

Ako niste ljubitelj velikih romansi i gorko-slatkih sudbina, o ljubavi u svim njezinim svakodnevnim pojavama čitajte u ovoj zbirci tematski zaokruženih priča. Simpatični dijalozi mladog bračnog para izvući će vam osmijeh na lice jer svatko od nas može biti protagonist iste takve priče, naizgled obične a ustvari vrlo posebne. Ako na kraju knjige želite produbiti poznanstvo s Pintarićevim zgodama udvoje, potražite svojevrsni nastavak pod naslovom ”U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo”.

 

  1. Ian McEwan: Na plaži Chesil

Radnja koja se odvija u samo jednome danu u knjizi koja se pročita u samo jednome danu ali koja ostaje u sjećanju duže vrijeme. Ostavljajući za sobom upitnike, što bi bilo da je Edward bio malo strpljiviji prve bračne noći sa svojom mladom suprugom Florence, bi li njihova budućnost mogla krenuti drugim smjerom?  Ima li ljubavi u pansionu na plaži Chesil, ima li ljubavi u ovome romanu?

 

  1. Sulaiman Addonia: Posljedice ljubavi

Ako volite ljubavne priče smještene u društvene sredine i okolnosti posve različite od naših, otputujte s ovom knjigom u Saudijsku Arabiju, zemlju s najkonzervativnijim društvom na svijetu. Tamošnjim ulicama žene se kreću prekrivene od glave do pete, a jedna od njih odlučuje zavesti Nasera, mladog imigranta iz Afrike kojeg život nije mazio. Tajanstvena djevojka u prolazu ispušta Naseru pred noge ljubavnu poruku i tako započinje njihova avantura u gradu na obali Crvenog mora.

 

  1. Italo Calvino: Teške ljubavi

Još jedna zbirka priča za one koji vole prozu u malim dozama, za svakodnevnu konzumaciju u pauzama od života. Čitajući Calvina čitatelj se zaista poželi isključiti u vremenu i prostoru i uživati u načinu na koji slavni talijanski pisac opisuje ljubavi koje, kako se navodi na koricama knjige, nisu ni ”prave” ni ”krive”, ni uzvraćene ni neuzvraćene, ni sretne ni nesretne. Kakve su, dakle, ove teške ljubavi? Otkrit će vam same ako u njih zaronite uz jedan talijanski espresso ili cappuccino.

 

  1. Vedrana Rudan: Kosturi okruga Madison

Vedrana Rudan odlučila je mostove zamijeniti kosturima i ponuditi nam suvremenu ljubavnu priču s naših prostora. Kako izgleda kada vas ljubav pronađe u zlatnim godinama kao što se dogodilo gospođi Pavici i kakve posljedice ostavlja ljubavni trokut koji je zadesio njenu kćer Anu teme su o kojima autorica piše svojim karakterističnim britkim jezikom. Nipošto ljubić, ali roman s puno nježnosti i ljubavi.