Upoznavanje svjetskih slikara kroz slikovnice i različite likovne tehnike – izložba

Projekt su ostvarili polaznici mješovite skupine ranog učenja engleskog  jezika u Dječjem vrtiću Ciciban od veljače 2018. do svibnja 2018. godine.

Projekt je započet za vrijeme Karnevala, kad nam je Picasso i slika Dore Maar poslužila kao inspiracija za različite izrade lica. Prihvaćeno je od djece, s upitima tko je bio Picasso, tko su slikari i što sve oni rade. Tako smo krenuli u različito istraživanje likovne umjetnosti. Cilj projekta je upoznati djecu sa životom i radom različitih umjetnika, proširiti mogućnost upotrebe različitih materijala i tehnika u likovnom stvaralaštvu, razvijati ljubav i pozitivan stav prema umjetnosti. U ostvarenju ovog projekta imali smo pomoć roditelja, kustosice Sare iz Muzeja Suvremene Umjetnosti i studenta Akademije likovnih umjetnosti Ivana Knoppa.

Upoznavali smo rad slikara:

 1. Pablo Picasso
 2. Vasilije Kandinsky
 3. Frida Kahlo
 4. Georgia O’ Keeffe
 5. Vincent Van Gogh
 6. Leonardo da Vinci
 7. Jean Miro
 8. Piet Mondrian
 9. Andy Warhol
 10. Jackson Pollock
 11. Claude Monet
 12. Salvador Dali

Tehnike kojima smo se koristili:

 1. Pastela i kolaž
 2. Tempera, drvo, kamen
 3. Oporaba role papira i salveta
 4. Slikanje temperama po foliji
 5. Tempere i slikanje vilicom
 6. Flomaster na iverici
 7. Crtanje na svili
 8. Slikanje po staklu
 9. Pečatni tisak na slikarskom platnu
 10. Platno i špricanje
 11. Slikanje akrilnim bojama po crijepu
 12. Modeliranje hladnim porculanom
 13. Crtanje ugljenom
 14. Slikanje tušom
 15. Vodene boje

Malaguzzi je govorio da dijete ima urođenu znatiželju i kreativnost, te tako istražuju sebe i svijet oko sebe. Jedna od zadaća likovnog odgoja jest upoznavanje djece sa svijetom umjetnosti. Odgojno-obrazovna vrijednost likovnosti u cjelini ostvaruje se neposrednim stvaralačkim radom djece i promatranjem likovnih djela.

Stvaralaštvo likovnih umjetnika predočeno je djeci kroz priču o njihovim životima, promatranju njihovih djela, te su im prikazani video clipovi o umjetnicima. Primijenjena je metoda estetskog transfera koja obuhvaća većinu likovno-didaktičkih zahtjeva i načina izvođenja likovnih aktivnosti. U metodi estetskog transfera bitno je da se preko reprodukcije i provođenja likovno-pedagoškog procesa ne prenose samo informativne spoznaje već i estetske komponente koje sadrže umjetnine. (Duh, 2009.)

Tekst napisale i projekt provele  odgojiteljice:

Josipa Nuić, mag.praesc.educ
Katarina Šeravić, mag.praesc.educ., odgojitelj mentor

IMG_20180601_074619

Podijeli na Facebook-uPodijeli na Twitter-uPodijeli na Google+Podijeli na Linkedin-u

Skip to content