Što sa sobom preko ljeta? – ljetne preporuke

Dragi naši prijatelji, Velikogoričani, zemljaci… posudite nam svoje uši i oči jer smo za vas pripremili naramak knjiga koje bi vam mogle uljepšati ljetne mjesece pred vama. O novim knjigama pretpostavljamo znate sve – o svim onim Jensima Lapidusima, Malpasicama, Djevojkama u vlaku i Mračnim mjestima – pa vam zato ovoga ljeta preporučujemo možda ne baš najnovije naslove, ali s tim većom mogućnošću da ćete ih, u vrijeme kad su svi hitovi u dugim ljetnim posudbama, ipak pronaći u knjižnici. I u njima, nadamo se, uživati.

Gozba Johna Saturnala

Lawrence Norfolk: Gozba Johna Saturnala

Ova nas priča vodi ravno u 17. stoljeće, u vrijeme kad su ljudi vjerovali u vještice. Ima li u tome ikakve istine i tko je zapravo Susan Sandall, kako izgleda drevna Saturnalova gozba i hoće li John, dječak neobične sposobnosti prepoznavanja i najistančanijih okusa, postati najslavniji kuhar svojega doba? Za sve koji vole hranu, misterije i povijest. Usporedbe sa Süskindovim „Parfemom“ su neizbježne.

Savršeni zločin

Caroline Graham: Savršeni zločin (serijal Ubojstva u Midsomeru)

Midsomer: naizgled miran zakutak Engleske okrug je s najvećim brojem umorstava u državi. Tihe seoske uličice skrivaju ubojice svake vrste. Svima nam mio inspektor Barnaby već godinama razotkriva prljave tajne idilične engleske provincije… Veselimo se njegovim otkrićima i u pisanom obliku koje odnedavno imamo priliku čitati i na hrvatskom. „Savršeni zločin“ prvi je među njima.

Mr. Gwyn

Alessandro Baricco: Mr. Gwyn

Nov, nov, novo, i apsolutno fascinantno Bariccovo djelo!  Kratak roman – forma u kojoj je možda najbolji – s još jednom neobičnom pričom koja ponovno sagledava stvari iz dosad neopisanog, nezamislivog kuta. Kako napisati portret? To je preokupacija glavnog lika, još jednog pomalo pomaknutog osamljenika koji je odlučio slijediti svoje snove. Pripada knjigama koje treba pročitati makar i zbog jednog jedinog briljantnog pasusa… ali nećemo vam otkriti kojeg. Potražite ga sami…

Krvave basne

Arnaud Delalande: Krvave basne

Netipičan kriminalistički roman smješten je u 18. stoljeće, istražitelj je mletački agent Pietro Viravolta koji mora uhvatiti ubojicu koji terorizira Versailles, a svaki zločin poprati grotesknom inscenacijom krvavoga prizora iz jedne od La Fontaineovih basni. Lukav i naizgled neuhvatljiv, Basnopisac – kako sam sebe zove – ima i nerazriješene račune s Pietrom… Zanimljiv roman u koje se miješaju stvarna i zamišljena povijest i koji nas vodi na putovanje od Venecije do Pariza i do Versaillesa i njegovih tajanstvenih podzemnih hodnika….

Donjodravska obala

Drago Hedl: Donjodravska obala

Odrastanje u Osijeku pedesetih godina, kad nitko nije imao gotovo ništa, ali postojalo je djetinjstvo, Drava, prijatelji i susjedstvo ispunjeno živopisnim likovima. Svijet u kojem odrasta dječak Dado nastanjuju duhovi poraća, tajne službe, žbiri, oficiri, nada u bolji život preko granice, ali i prijateljstva, igre, pustolovine djetinjstva i apsolutni hit romana – beskompromisna baka glavnog junaka koja unatoč besparici ne odriče cigareta i šnapsa u Ribičkom klubu!

Valcer protiv Eintrechta

Hrvoje Šalković: Valcer protiv Eintrechta

Reći ćemo samo da Šalkovićeva popularnost nije bez vraga – i tko ga ne voli, neka pročita jer je roman zabavan i dinamičan.

Pjesme uz koje ne plešem

Dragan Todorović: Pjesme uz koje ne plešem : priče o ljubavi, borbi i rock and rollu

Tko se još sjeća časopisa „Rock!“? Bio je to jedan od kultnih glazbenih časopisa osamdesetih, a među najdojmljivijim kolumnama bila je ona Dragana Todorovića. „Pjesme uz koje ne plešem“ objavljivao je između 1985. i 1988. godine i u njima na intiman i upečatljiv način govori o pjesmama i glazbi koja nas je mijenjala i činila jačima i boljima. Ove priče o pjesmama, profilirane kao mješavina eseja i memoara, govore o odrastanju i životu uz rock glazbu i poeziju koja je nešto više od puke podloge za noćne izlaske. Premda je teško vjerovati kako pjesme mogu nekoga ili nešto promijeniti, uzbudljiv je trenutak kada shvatite da neke pjesme mogu u vama trajati i dugo nakon što se otpjevaju ili kako sam pisac kaže:

“Priče su kao i pjesme: ulaze kroz prozore koje si pažljivo zatvorio i samo sjednu u neki kutak i gledaju te. Pa ti izdrži.”

Bedemi Samarisa

Schuiten&Peters: Bedemi Samarisa (serijal Opskurni gradovi)

Evo, da preporučimo i nešto od stripova… Moj osobni izbor, pogotovo ljetni, uvijek bi bio Corto Maltese, ali pravi poznavaoci devete umjetnosti preporučuju serijal Opskurni gradovi. Tajne, misteriji, polagano i atmosferično pripovijedanje, odličan crtež, fantastične boje, čista uživancija… „Bedemi Samarisa“ je prvi od ukupno četiri do sada objavljena albuma, naravno, u izdanju zagrebačke Fibre.

Za Aleksandrom Velikim u srce Azije

Jasen Boko: Za Aleksandrom Velikim u srce Azije: zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive

Nakon Marka Pola, Jasen Boko krenuo je u potragu za tragovima Aleksandra Velikog – i ponovno našao mnogo više od toga. Grčka, Turska, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat nikad se nisu činili bližima nego u Bokinim zapisima, jer on nas ne upoznaje samo s mjestima nego ponajprije s ljudima, s njihovom osobnom i onom naslijeđenom poviješću. Čak i ako ne putujete ovoga ljeta, nakon čitanja ove knjige osjećat ćete se kao da jeste…

Tuđinka

Diana Gabaldon: Tuđinka

Škotska, 200 godina unatrag, divlja priroda, divlji ljudi, divlje vrijeme… i naizgled pitoma Engleskinja iz sadašnjeg vremena koja je slučajno nabasala na vremenski prolaz. Intrigantna priča o ženi razapetoj  između dvije različite povijesti i dvije potpuno različite ljubavi pretočena je u pustolovni serijal  Tuđinka, a od do sada objavljenih osam nastavaka kod nas je izašao samo prvi, uvodni (i najvjerojatnije najzanimljiviji…) Ova je knjiga prava „debeljuca“, ali ne dajte da vas prestraši gotovo 800 stranica pred vama – jer uživat ćete u svakoj od njih!

Kate Morton: Zaboravljeni vrt

Australski pripovjedački dragulj – spisateljica Kate Morton – kod nas iz nekog razloga nije dospjela u medije niti je kovana u nebesa, ali svojim iznimnim pripovjedačkim talentom u svojim knjigama opisuje mračne i zaboravljene obiteljske tajne skrivene pod naslagama prošlosti. Čitati i uživati!

Atlas oblaka

David Mitchell: Atlas oblaka

Nismo sigurni može li se ova jedinstvena i predivna (i odeblja) knjiga britanskog autora Davida Mitchella usporediti s nekom drugom. Prema priči je snimljen i odličan film, ali svaka čast onima koji su uspjeli pohvatati sve niti radnje i uhvatiti poantu romana. Knjiga prije svega zahtjeva određen čitateljski angažman, vodi vas u šest različitih povijesnih razdoblja, upoznaje s različitim oblicima ljudskosti i neljudskosti, iz generacije u generaciju, a koje povezuje tajanstveni madež, dnevnik plovidbe Tihim oceanom, ljubavnička pisma, i zaboravljena, ali genijalna glazbena melodija… od jedrenjaka do postapokaliptičnih Havaja uživajte u ovoj nezaboravnoj knjizi.

Skip to content