Što nam donosi listo-pad?

Listopad, prvi pravi jesenski mjesec u kojem sve pomalo ukazuje na nadolazeću zimu. Kod starih Rimljana označavao je osmi mjesec u godini stoga korijen njegovog latinskog imena october, dolazi od riječi octo, što znači osam.

Hrvatski naziv nije potrebno posebno objašnjavati, više je nego jednostavan – mjesec u kome list – opada. U mjesecu listopadu bjelogorično drveće potpuno gubi svoje lišće.

Mjesec listopad ima 31 dan. Sve su kraći, a sunčeve energije je sve manje. Rezultat je niža dnevna temperatura zraka. Kako u listopadu prelazimo u hladniji dio godine, temperatura počinje padati ispod srednje godišnje temperature koja za kopnena područja Hrvatske iznosi oko 12°C. Izraženiji pad temperature se primjećuje u drugoj polovici listopada. No, na početku mjeseca temperatura može porasti do ljetnih 25° C, a katkad i do neočekivano vrućih 30° C. Tako je 3. listopada 1868. godine na zagrebačkom meteorološkom opservatoriju na Griču izmjerena temperatura 31,0° C.

U listopadu počinje akademska godina na fakultetima, nastava u zimskom semestru, ali i Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), kulturna manifestacija koja se svake godine održava u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnja manifestacija posvećena je enciklopedistici, pokrovitelj je Ministarstvo kulture RH, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Gradska knjižnica Velika Gorica svake se godine aktivno uključuje u ovu manifestaciju, tako će biti i ove godine.

U Knjižnici Galženica prvo radimo prigodnu izložbu u izlogu vezanu uz temu MHK 2017.  kojom želimo ukazati na važnost enciklopedija kao riznica znanja i medija (papirnatog ili on-line) koji predstavlja most između neznanja i znanja. Ujedno, ove godine se obilježava 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića (lat. Faustus Verantius, 1551.- 1617.) koji je bio i leksikograf pa za ponedjeljak, 16. listopada u Knjižnici Galženica imamo organizirano predavanje o tom znamenitom Hrvatu, čovjeku širokog znanstvenog interesa. Faust Vrančić bavio se leksikografijom, filozofijom, teologijom i tehnikom. Tečno je govorio najmanje sedam svjetskih jezika i najvažniji je konstruktor i tehnički pisac Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Prva tehnička otkrića hrvatskih znanstvenika povezana su s njegovim imenom. Poznatiji izumi su mu viseći most, padobran, žičara.

Gošća koja će održati predavanje bit će dr. sc. Marijana Borić, voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti.

U ponedjeljak, 23. listopada u sklopu nacionalne akcije „Danas ti čitam“ organiziramo javno čitanje odabranih tekstove iz Teofrastove knjige „Karakteri“ na punktu ispred Knjižnice Galženica. Zanimljiva je ta vremenska distanca prema kojoj starogrčki filozof Teofrast prije više od 2000 godina piše o karakterima ljudi kakve se može prepoznati i danas. Djelo se nadovezuje na razmatranja o različitosti ljudskih karaktera koja je započeo Aristotel u „Nikomahovoj etici“, „Retorici“ i „Poetici“. Iako su Teofrastovi karakteri nalik skicama ili krokijima oni su u osnovi kasnijih proučavanja pojedinačnih oblika i tipova ljudskog ponašanja, odnosno karakterologija. U 17. i 18. stoljeću bili su puno imitirani, a kod čitalačke publike ni danas nisu nimalo izgubili na popularnosti.

Također, tijekom Dječjeg tjedna (9. – 14. listopada) i od 15. listopada (do 15. studenoga) prvašići se mogu besplatno učlaniti ili obnoviti članstvo ako su već ranije bili upisani u Gradsku knjižnicu. U Dječjem odjelu tom prilikom dobivaju Čitatovnicu.

Poželimo dobrodošlicu listopadu, uživajmo u toplim bojama jeseni  i budimo aktivni čitači. Jesen donosi berbu plodova na većini biljaka trajnica kao što su jabuke, kruške, šljive i grožđe, a kod nas će se odvijati berba znanja!

Skip to content