Stiglo je vrijeme za finalni nagovor na poeziju!

Odbrojavanje je završilo, Nagovor na poeziju uskoro ćete imati prilike pratiti uživo kroz susrete s čak šest pjesnikinja. No, krenimo redom!

Ususret umjetničko-knjiškom događanju koje će se u travnju i svibnju odvijati u Galeriji Galženica i Gradskoj knjižnici Velika Gorica, a započinje otvaranjem izložbe „Papir, škare, knjiga“, od siječnja do travnja „nagovarali“ smo vas na čitanje poezije. Svoje omiljene pjesnikinje i pjesnike preporučili su nam književnici Kristijan Novak, Marina Vujčić i Darija Žilić. U posljednjem nagovoru predstavljamo autorice koje ćete imati prilike upoznati na susretima 3. i 17. svibnja 2019. To su Sonja Manojlović, Suzana Matić, Lara Mitraković, Monika Herceg, Lucija Butković i Lidija Deduš. Zaista impresivno, zar ne? Zato rezervirajte sljedećih nekoliko petaka i saznajte što ima novo na domaćoj poetskoj sceni. Razgovore s autoricama vodi književna prevoditeljica Romana Perečinec koja se potrudila dovesti u Veliku Goricu već dokazano dobra, ali i neka svježa pjesnička imena.

Događanja vezana uz izložbu „Papir, škare, knjiga“ započinju otvorenjem izložbe u Galeriji Galženica u petak 26. travnja 2019. u 19.00 sati. Tjedan dana kasnije, u petak 3. svibnja u 19.00 u Dvorani Galženica gostuju Sonja Manojlović, Suzana Matić i Lara Mitraković. U petak 10. svibnja u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle Seid Serdarević, alfa i omega nakladničke kuće Fraktura, održat će predavanje „Kako nastaje knjiga?“ u kojem ćemo saznati što je sve potrebno kako bi knjiga našla svoj put od pisca do čitatelja, te ponešto o problemima suvremenog izdavaštva. Zadnje događanje u nizu ugostit će pjesnikinje Moniku Herceg, Luciju Butković i Lidiju Deduš u petak 17. svibnja u 19.00 sati u Dvorani Galženica.

U nastavku teksta možete pročitati više o autoricama koje do sada nismo predstavili, a za informacije o Moniki Herceg zavirite u siječanjski nagovor na poeziju.

Bilo da već jeste ljubitelj poezije ili to tek planirate postati, ili želite saznati kako sve naši suvremeni umjetnici interpretiraju knjigu kao predmet, projekt „Papir, škare, knjiga“ omogućuje vam da se upoznate s problematikom knjige i čitanja. U srazu starih (papirnatih) i novih (digitalnih) tehnologija, koja će na koncu odnijeti pobjedu? U katalogu izložbe „Papir, škare, knjiga“ Klaudio Štefančić, voditelj Galerije Galženica, piše sljedeće: „Opip, miris, težina, prljavština za svakog su knjiškog moljca tajni i senzualni kodovi. Jednom kada se to iskustvo izgubi, kada tekst zauvijek napusti stranice knjige… materijalni svijet više neće biti isti.“ Mi znamo što je nama draže, a vi?

*tekstovi o autoricama preuzeti sa https://fraktura.hr, http://kultipraktik.org, https://www.mvinfo.hr

 Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 15. ožujka 1948. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je filozofiju i komparativnu književnost.Objavila je knjige poezije Dobri za sve (s crtežima Saše Šekoranje), 2015., Daj naslov, 2013., A sa šest labradora na more putovat, 2012., Hod na rukama (s crtežima Saše Šekoranje), 2010., Pjesme i crteži (s crtežima Saše Šekoranje), 2008., Čovječica, 2005., Upoznaj Lilit (1965.–2002. izabrane pjesme), 2002., Vješturkov tanac, 2001., Njen izlog darova, 1999., Babuška, 1987., Civilne pjesme, 1982., Jedan espresso za Mariju,1977., Sarabanda, 1969., Davnog stranca ljubeći, 1968., i Tako prolazi tijelo, 1965., te proznu knjigu Mama, ja sam don Juan, 1978. Neke od njezinih knjiga poezije dostupne su i u elektroničkim izdanjima. Osvojila je brojne domaće nagrade, među kojima se ističu Goranov vijenac 2016., Nagrada grada Zagreba, Plaketa Sv. Kvirina i Sedam sekretara SKOJ-a, te međunarodne nagrade za izvrsnost u poeziji u Indiji, Japanu, Rusiji i Grčkoj. Pjesme su joj uvrštavane u antologije, nagrađivane i prevedene na više od dvadeset jezika, uključujući i knjige izabranih pjesama na engleskom, francuskom, poljskom i rumunjskom.
 Suzana Matić rođena je 1970. u Mainzu u Njemačkoj. Odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet.Prvu knjigu Samosanacije objavila je 2012. u izdanju Algoritma, 2015. kod istog nakladnika objavljuje knjigu Koliko sam puta okidala s boka, a 2016. u nakladi izdavačke kuće V.B.Z. knjigu poezije Drugojačija. U rujnu 2017. u nakladničkoj kući HENA-COM izašla joj je knjiga kratkih priča Ne naginji se unutra. Samosanacije su 2015. objavljene i u Beogradu, u izdanju Factuma. U Rumunjskoj joj je 2017. u izdanju Editure Pim izašla trojezična zbirka poezije Poezii Alesee.Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno su čitane u emisijama na Trećem programu Hrvatskoga radija. Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisima Relations i Underpass.
 Lara Mitraković osnovnu školu i gimnaziju završila je na otoku Visu. Trenutno je na diplomskome studiju kroatistike i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njena je poezija objavljena u više časopisa, zbornika i na portalima. Godine 2016. pobijedila je na natječaju za hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca “Zdravko Pucak” rukopisom Brojanje pogrešaka. Jedna je od članica Književne grupe 90+. Do sada je objavila knjige Brojanje pogrešaka, 2016., te zajedno s drugim članovima Književne grupe 90+ Netko podvikne, djeca odrastu.
 Lucija Butković studentica je diplomskog studija filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala na literarnim natječajima, objavila kratku priču u Zarezu u sklopu natječaja Prozak 2015. Živi u Zagrebu
 Lidija Deduš (1977.) odrasla je u Sarajevu, danas živi u Varaždinu. Pjesme i kratka proza su joj objavljivani u Hrvatskoj i u regiji u časopisima i na književnim web portalima te čitani u emisijama Poezija naglas i Riječi i riječi na 3. programu Hrvatskoga radija.Pjesme prevedene na engleski jezik objavljivane su u časopisima Europe Now sveučilišta Columbia iz New Yorka i The Well Review iz Irske. Zastupljena je u antologiji pjesnikinja inspiriranih imigracijom „Ovo nije dom – pesnikinje o migraciji“ koju su uredile Vitomirka Trebovac i Jelena Anđelovska. 2018. godine osvojila je nagradu za prvu zbirku poezije i objavila knjigu „Apatridi i ostale čudne ličnosti“ na natječaju izdavačke kuće Treći Trg iz Beograda.

26. travnja 2019. u 19.00

Otvorenje izložbe „Papir, škare, knjiga“

Galerija Galženica, Trg Stjepana Radića 5

3. svibnja 2019. u 19.00 sati

Nagovor na poeziju: razgovor s pjesnikinjama

Sonja Manojlović, Suzana Matić i Lara Mitraković

Moderatorica: Romana Perečinec

Dvorana Galženica, Trg Stjepana Radića 5

10. svibnja 2019. u 19.00 sati

„Kako nastaje knjiga?“: predavanje

Gost: Seid Serdarević, nakladnička kuća Fraktura

Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

17. svibnja 2019. u 19.00 sati

Nagovor na poeziju: razgovor s pjesnikinjama

Monika Herceg, Lucija Butković i Lidija Deduš

Moderatorica: Romana Perečinec

Dvorana Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Skip to content