O, slatka korizmo!
Još jednom vas vodimo u svijet možda pomalo zaboravljenih, ali ne manje vrijednih naslova za vašu neobaveznu lektiru. U vrijeme korizme – najmasovnijeg godišnjeg posta – preporučujemo vam da umjesto na slasticama svoje zube brusite na dobrim knjigama – o hrani! Garantiramo rast zazubica i dobru zabavu.
Norman Foster: Jelo iza samostanskih zidina
Al’ se nekad dobro jelo baš… ako se želite uvjeriti u istinitost ove rečenice iz jedne stare pjesme, preporučujemo vam čitanje upravo ove knjige. U kuhinjskim ormarima iza tajanstvenih zidina pobožna samostanskog života čekaju vas mnoge kulinarske tajne, do dana današnjega tako dobro i sigurno skrivene. O samostanima i samostanskim kuhinjama, redovničkim gozbama, o vinu, pivu i samostanskoj medicini Norman Forster piše, a vi pročitajte s jednakim guštom s kojim su se samostanski redovnici stoljećima odavali poslasticama iza samostanskih zidina. (Naslov preporuke posuđen je iz ove knjige!)
Peter Mayle: U potrazi za Cezanneom
Objavljena još daleke 1998. godine u izdanju Algoritma, knjiga Petera Maylea, britanskog pisca sa stalnim prebivalištem u Provansi, donosi nam priču o američkom fotografu Andreu Kellyju u potjeri za skupocjenom slikom Paula Cezannea. Na stranu umjetnost i Cezanne – glavni lik ove knjige je francuska gastronomija, večere u najelitnijim restoranima i dobra provansalska vina. To je hommage čistom, nerazblaženom hedonizmu, duhovito i otkvačeno štivo koje će vas održati u dobrom raspoloženju još dugo nakon što zaklopite posljednju stranicu.
Agnès Desarthe: Pojedite me
Beskrajno zabavan, beskrajno lijep i beskrajno tužan, to je roman o ženi koja uvijek ide ususret životu, ususret novome, sa strahom, a ipak neustrašiva, i koja se tek mora izboriti s događajima iz prošlosti koji su ju obilježili i odredili joj put. Otvara mali restoran i prihvaća se onoga u što je jedino sigurna da može raditi dobro – kuhanja. A Moj kutak postaje sve popularnije mjesto za izlaske…
Željko Šatović G.U.L.A. i Danilo Dučak: Mala pivska kuharica
U simpatičnoj Ljevakovoj biblioteci Špajzbuk kao prvi objavljeni naslov pojavila se Mala pivska kuharica. Svima koji žeđaju saznati sve što ste ikada (ili nikada) željeli saznati o ovoj plemenitoj tekućini, popraćeno duhovitim tekstovima o povijesti pravljenja i ispijanja piva kao i brojnim kulturološkim crticama o istome, preporučujemo ovu knjigu. Ilustracije fenomenalne. I mi bi piva, ne bi čaja…
Anthony Bourdain: Dosje kuhinja
Sve dosad objavljene knjige ovog šefa kuhinje su za svaku preporuku – ako ste čitali (ili gledali) bilo što njegovo znate o čemu govorimo – a mi vam za početak preporučujemo Dosje kuhinja. Iz nje nećete saznati kako skuhati najfinija jela, ali ćete saznati SVE prljave pojedinosti o tome kako funkcionira okrutni svijet suvremenog restoranskog ugostiteljstva. Brutalno iskrena, knjiga je svojedobno podigla veliku prašinu. Provjerite zašto!
Fannie Flagg: Pohane zelene rajčice
Bila jednom jedna priča o … pohanim zelenim rajčicama! Knjiga u kojoj se radnja vrti uglavnom oko kafe restorana iz kojeg uvijek miriše dobra hrana, u kojeg gosti dolaze da bi fino pojeli, ali i da bi razmijenili lokalne priče, ne može biti loša. Još kad je ta knjiga ultrapopularni naslov Pohane zelene rajčice po kojem je snimljen i hit film, a autorica koja ju je napisala Fannie Flag, znamo da mora biti riječ o toploj ljudskoj priči sa američkog juga. Kod nas u knjižnici još uvijek se dosta čita, pa ako je se uspijete dokopati, u slast vam bilo!
James Hamilton-Paterson: Kuhanje s Fernet Brancom
Kako boca gorkog i tamnog talijanskog likera može spojiti dvoje naizgled nespojivih likova – uglađenog britanskog pisca i razbarušenu istočnoeuropsku skladateljicu – pročitajte u ovom iznimno duhovitom i zabavnom romanu. U romanu se i kuha – ako se želite riješiti nametljivog susjeda ili susjede, slobodno slijedite recepte iz ove knjige.
Karen Blixen: Babettina gozba
Kada francuska sluškinja osvoji glavni zgoditak na lutriji, odlučuje počastiti svoje gazdarice, dvije sestre usidjelice, raskošnom gozbom u francuskom stilu. Jelovnik je izgledao ovako:
Juha od kornjače (uz nju je poslužen sherry Amontillado), Bini Demidoff s kavijarom od jesetre (gostima je poslužen pjenušac Veuve Cliqot iz 1860. godine), Prepelica u mrtvačkom sanduku s umakom od tartufa, Salata Pelligrino, Baba od ruma sa suhim smokvama, Kava. Ako vam već cure zazubice, pomislite kako su se samo morale osjećati sestre – suzdržane protestantice – kad im je ta gozba omogućila da osjete nešto za što do tada nisu ni slutile da postoji…
Joanne Harris: Čokolada
„Došli smo na vjetru karnevala. Puhao je za veljaču neuobičajeno topao vjetar natopljen vrućim, masnim mirisom palačinki, kobasica i vafli posutih šećerom u prahu što su se pekli na vrućim pločama odmah uz cestu…“ Od prve rečenice jasno je sa čime ovdje imamo posla – knjiga za gurmane, romantičare i melankolike te sve zaljubljenike u čokoladu i lijepu književnost (i Johnnyja Deppa u ekranizaciji ovoga romana…). Natopljen vrelim mirisom čokolade, roman o slastičarki Vianne Rocher koja u uspavanom francuskom gradiću otvara ljupku chocolaterie, probudit će i vaša osjetila gotovo okusljivim opisima čokoladnih slastica. Nama već cure sline, a vama?
Bonus preporuka
Mark Crick: Kafkina juha : cjelovita povijest svjetske književnosti u 14 recepata
U ovoj maloj književnoj poslastici, hommageu slavnim piscima i njihovom pisanju, saznajte kao biste se proveli na večeri s Raymondom Carverom, čime bi vas počastio Marcel Proust, a čime Jane Austen, te na koji način piletinu priprema Marquis de Sade. Recepti su, dapače, iznimno upotrebljivi (neki i isprobani!), pa ako tražite kulinarsku inspiraciju…