Psihoedukativna radionica Tatjane Gjurković

U utorak 28.02.2017. u 18 sati na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se psihoedukativna radionica pod nazivom “Od emocionalno svjesnog djeteta do društveno odgovorne osobe” pod vodstvom mag. psihologije Tatjane Gjurković.

“U našem društvu se općenito naglašava važnost kognitivnih sposobnosti i mjerljivog znanja. Istovremeno sve više znanstvenih istraživanja potvrđuju važnost socio-emocionalnih kapaciteta djeteta za nošenje s izazovnim situacijama.

Daniel Goleman je još 1995. naglasio važnost razvoja emocionalne inteligencije. Kako bi se doprinijelo tome, u odnosu s djecom i s ljudima općenito, važno je biti svjestan vlastitih emocionalnih kapaciteta. O svjesnosti se danas mnogo priča i piše, no biti svjestan i djelovati u skladu s tim u stresnim situacijama često nije isto. Svjesnost vlastitih emocionalnih sposobnosti tek je prvi korak u nizu osobnih promjena.

Djeca i odgoj djece u današnje vrijeme sve su češći snažan motivator za ove promjene kod roditelja i drugih koji odgajaju djecu. Svjesni važnosti socio-emocionalnog razvoja djeteta za nošenje sa stresnim situacijama, mnogi roditelji i drugi odrasli žele djecu naučiti vještinama koje će im upravo to omogućavati. No, da bi dijete odraslo u empatičnu i samo-svjesnu osobu, ona to iskustvo treba imati u odnosu s roditeljima i sa svojom okolinom tijekom svog odrastanja. Isprepletenost ovih zahtjeva – da bi dijete imalo socio-emocionalne vještine, ljudi u njegovoj okolini trebaju iste posjedovati – čini ovaj put još zahtjevnijim.

U ovom izlaganju kroz predavanje i iskustvene vježbe produbit ćemo Vaše znanje o važnosti samo-svjesnosti vlastitih obrazaca osjećanja, razmišljanja i ponašanja, razgovora o emocijama i kako razgovarati o njima s djetetom, o važnosti prepoznavanja neverbalnih znakova u razgovoru te kako poticati razvoj djetetove empatije što je preduvjet za razvoj djetetove socijalne svijesti i odgovornosti prema sebi i drugima.

Za koga je namijenjeno: za roditelje, odgajatelje, učitelje, psihologe, pedagoge, socijalne pedagoge, edukacijske rehabilitatore, logopede, psihoterapeute i sve druge koje zanima ovo područje.”

Tatjana Gjurković

Skip to content