Preporuke uz Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode

Međunarodni dan biološke raznolikosti proglašen je 1993. godine od strane Ujedinjenih naroda sa željom da se ukaže na važnost uloge koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju života na Zemlji.

On se, od 2000. godine, obilježava 22. svibnja jer je tog dana 1992. godine na Earth Summitu u Rio de Janeiru, usvojen tekst Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Republika se Hrvatska svojim djelovanjima pridružila svjetskim nastojanjima i naporima za očuvanjem biološke raznolikosti, poticanju održivog razvoja te jednako tako i zaštite prirode.

Uz Međunarodni dan biološke raznolikosti, u Hrvatskoj se na taj dan obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja ta dva jednako značajna dana, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica za Vas smo priredili selekciju knjiga koje tematiziraju biološku raznolikost u Hrvatskoj i svijetu.

Knjige za odrasle

ljepota različitosti

Mladen Šolić: Ljepota različitosti : ekološki uzroci biološke raznolikosti na Zemlji

Knjiga o biološkoj raznolikosti. Autor, istaknuti ekolog, sveučilišni profesor te stručnjak za ekološke teme, istraživanje i zaštitu prirode, posebice mora, pojašnjava što je to biološka raznolikost, kako je se može izmjeriti, raspravlja o tome živimo li u vrijeme masovnog nestanka vrsta, pita se zašto ima tako puno vrsta u tropskih područjima, kako očuvati biološku raznolikost te ima li rješenja za probleme koje uzrokuje čovjekov utjecaj na biosferu…

Priroda Hrvatske flora i fauna prirodnih staništa Hrvatske

Goran Šafarek: Priroda Hrvatske : flora i fauna prirodnih staništa Hrvatske

Autor, biolog, ekolog, putopisac, fotograf, u svojoj novoj knjizi obuhvaća živi svijet, krajolike i vegetaciju, prirodne procese koji čine bogatstvo Hrvatske. Knjiga je podijeljena na poglavlja prema uobičajenim prirodnim cjelinama poput nacinalnih parkova, parkova prirode, ali i prirodnih staništa brojnih vrsta, podvodnih staništa, krško podzemlje itd. Sadrži veliki broj fotografija.

stvorenje

E. O. Wilson: Stvorenje : poziv za spas života na Zemlji

Pisac ove knjige svjetski je poznat hardvardski biolog koji u pet poetičnih poglavlja poziva na spas života za Zemlji. Pisma upućuje južnjačkom baptističkom pastoru i traži njegovu pomoć u sprečavanju izumiranja vrste koja osiromašuje biološku raznolikost planeta. Smatra da znanost i religija imaju zajedničku svrhu – obranu žive prirode kako bi sebi i budućim generacijama osigurali lijep, bogat i zdrav okoliš.

Goran Šafarek: Životinje Hrvatske : najveća ilustrirana zbirka hrvatske faune

U ovom popularno-znanstvenom priručniku obrađene su najčešće, ali i rijetko viđene životinje koje žive unutar hrvatskih granica. Knjiga je podijeljena u 20 poglavlja (uvod + 19 staništa). U uvodu se objašnjavaju neka opća obilježja: pojam i sistematika životinja, stanište, zoogeografija, ugroženost i sl. Drugi dio prikazuje vrste životinja, ali ne s obzirom na uobičajenu znanstvenu podjelu (sistematiku), već su životinje svrstane po biogeografsko-stanišnom principu, tj. po karakterističnim područjima na kojima obitavaju. Kroz 19 staništa – poglavlja (rijeke, močvare, nizinske i planinske šume, ribnjaci i jezera, travnjaci, kamenjari, krško podzemlje, mediteranska staništa, pelagijal, morsko dno …) obrađeno je više stotina životinjskih vrsta. Uz najčešće, opisane su i rijetko viđene životinje, a naglasak je na našim endemima te ugroženim vrstama. Knjiga je namijenjena širem krugu čitatelja: od škole do obitelji.

crvena knjiga vodozemaca
crvena knjiga vaskularne flore
crvena knjiga ugroženih ptica
crvena knjiga slatkovodnih riba
crvena knjiga sisavaca

Serija knjiga: Crvene knjige Hrvatske

Crvena knjiga vaskularne flore Hrvatske / Crvena knjiga sisavaca Hrvatske / Crvena knjiga slatkovodnih riba Hrvatske / Crvena knjiga ugroženih ptica Hrvatske / Crvena knjiga vodozemaca i gmazova Hrvatske

Crvene knjige predstavljaju publikacije koje, uz razrađeni prikaz informacija iz crvenih popisa, objedinjuju i dodatne podatke o vrstama i staništima kojima je procijenjena ugroženost (npr. opis, rasprostranjenost, biologija vrste). Cilj crvenih knjiga je podizanje razine znanja o ugroženim vrstama i staništima te osvještavanje javnosti o potrebi njihovog očuvanja.

Knjige za djecu

antologija očaravajućih životinja

Ben Hoare: Antologija očaravajućih životinja

Knjiga sadrži očaravajuće priče o više od stotinu životinja poredanih po veličini, od većih prema manjima, pa tako započinje glomaznim kitom usanom, a završava malenim paukom. Svaka od životinja predstavljena je zanimljivim tekstom, fotografijom i živopisnom ilustracijom. Navode se i manje poznati podaci i detalji koji iznenađuju čitatelje, kao što su predenje pume, tri srca hobotnice, te ostale zanimljivosti koje pokazuju kako je životinjski svijet nevjerojatno prilagodljiv okolišu i različitim uvjetima života.

svijet životinja

Charlotte Uhlenbroek: Svijet životinja

Sveobuhvatni slikovni vodič o životinjama i njihovu ponašanju. Puna uzbudljivih bliskih susreta koji otkrivaju spektakularne tajne života u divljini, ova knjiga predstavlja očaravajuće istraživanje životinja i načina na koji se ponašaju. Od epskih migracija do intimnih rituala udvaranja, od zadivljujućih tehnika lova do domišljatih obrambenih strategija.

čudesne životinje

Jacqui Bailey: Čudesne životinje : [zanimljivosti o najneobičnijim stvorenjima na svijetu]

Kroz pitanja i odgovore, te kratke natuknice i mnoštvo opisanih fotografija, u knjizi se donose zanimljivosti o pojedinim sisavcima, pticama, kukcima, gmazovima, vodozemcima, ribama i drugim vodenim organizmima. Postoji kazalo. Primjereno djeci mlađeg osnovnoškolskog uzrasta.

dječji atlas prirode

Dječji atlas prirode : životinjski i biljni svijet u Hrvatskoj

Atlasu je opisan životinjski i biljni svijet u Hrvatskoj, počevši od kuće i dvorišta, vrta i voćnjaka, pa sve do mora, rijeka i potoka. Svako poglavlje obrađuje cjelinu koja otprilike odgovara jednoj životinjskoj zajednici. Svaka životinjska i biljna vrsta svrstana je u porodicu ili rod, tako da čitatelj dobije bolji uvid u znanstveno svrstavanje biljnih i životinjskih organizama.

Boje životinja

Alejandro Algarra, Rocio Bonilla: Boje životinja

U edukativnoj slikovnici dvoje radoznale djece vodi nas kroz saznanja o bojama životinja. Saznajemo kakvu ulogu u preživljavanju životinja imaju boje i na koje se načine boje u životinja stvaraju. Vodič za roditelje sadrži dodatne informacije o temi slikovnice.

Skip to content