Preporučujemo vam…

Kako nas je iznenadila ova hladnoća i ovaj snijeg, a nakon visokih temperatura u listopadu gotovo da smo pomislili kako ljetu nikada neće doći kraj! No neumitni hod godišnjih doba se nastavlja i dok prve pahulje snijega boje u bijelo svijet oko nas, vrijeme je da barem dio dana (ili noći) provedemo zavučeni u neki topli kutak s dobrom knjigom u rukama. U jesen i zimi smo prijemčiviji za teže i složenije stvari, nestane one lakoće s kojom prolazimo kroz toplija godišnja doba. Kao da smo s teškim kaputima na našim ramenima spremni prihvatiti težinu koju sa sobom donosi mrak sve kraćih dana. S tim na umu, pripremili smo za vas izbor knjiga moguće tematski teških, ali vrijednih vaše čitateljske pažnje. Uživajte u čitanju i promišljanju dok čekate na novu porciju vedrine koja ponovno dolazi s proljećem…

Leila Slimani: Uspavanka

Međunarodni bestseller francuske autorice marokanskog porijekla već će vam s prve dvije rečenice izbiti zrak iz pluća. Priča koja slijedi nije ništa manje gorka i zlokobna, a bez obzira što znamo kako završava, nećete je moći ispustiti iz ruku. Kako?, i prije svega zašto?, pitanja su koja će vas pratiti sve do kraja ovog neobičnog književnog trilera koji pomalo podsjeća na Vrata Magde Szabo ili Presudu u kamenu Ruth Rendell. Kome smo spremni povjeriti najvrijednije što imamo i kako ikada možemo biti sigurni što se krije iza nečijeg prividnog savršenstva?

Niklas Natt och Dag: Čuvar i vuk

Ovaj plemeniti Šveđanin napisao je sjajan povijesni roman i prikazao naličje Stockholma bez imalo uljepšavanja. Ako ste ikada pomislili da je u danas uglađenoj skandinavskoj prijestolnici i tijekom povijesti sve bilo iznimno civilizirano kao što je danas, ova će vas knjiga razuvjeriti. Pripremite se, dakle, na prljavštinu, potoke jeftinog i smrdljivog alkohola, zadah i smrad – kako tijela, tako i ljudskog duha – strah i glad, hladnoću i siromaštvo zbog kojeg se upada u najdublji mogući moralni glib iz kojeg jedini put ponekad vodi u smrt. Istražujući bizarno umorstvo propali policajac i briljantni odvjetnik satrven tuberkulozom razotkrivaju moralnu iskvarenost čak i najviših društvenih krugova, pokvarenost privilegiranih i bijedu onih najnemoćnijih.

Zidrou i Monin: Posvojenje (grafički roman)

Kako je jedna posvojena četverogodišnja djevojčica iz Perua uspjela smekšati jednog starog Francuza, što kad tek nastala ljubav između jednog djeda i nesuđene unuke bude naprasno prekinuta, što kad jedan čovjek uzaludno traga za kćeri koja je možda poginula u stravičnom potresu, što kad zbog toga onaj djed shvati koliko je teško izgubiti unuku, a još teže izgubiti vezu s vlastitim živim i zdravim sinom? „Ljubav se ne krade. Ljubav se ne kupuje. Ljubav treba zaslužiti.“ Piše na poleđini ovog grafičkog romana, i čitajući ovu dirljivu priču, i vi ćete se uvjeriti u isto, u svim oblicima u kojima ona dolazi.

Ivana Šojat: Ezan

Ovo je preporuka gotovo na slijepo. Vjerujemo Ivani Šojat. Kolegica koja je počela s čitanjem ove friške ispod čekića knjige kaže da je kombinacija Ive Andrića, Meše Selimovića i Elif Shafak (u svojim povijesnim romanima). Evo što kažu korice iz Frakture: „Koji su to ključni elementi koji oblikuju našu osobnost od najranije dobi? Koja su to ključna sjećanja koja prizivamo u smiraj života? Godina je oko 1530. i negdje blizu bosanske Jablanice turski danak u krvi plaćen je životom malenog dječaka Luke. Istrgnut iz ruku majke čije je ime zaboravio i bačen u nepoznatu sredinu čiji jezik ne govori, Luka postaje Ibrahim. Na putu da postane nemilosrdan ratnik Turskoga Carstva Ibrahim usvaja osmanske vrijednosti, gotovo bespogovorno prihvaćajući nove majčinske i očinske figure, njihov jezik, znanje i vještine te islamsku vjeru. Dok se njegovo vrijeme bliži kraju, svoju životnu priču podijelit će sa svojim sinom. Osvrće se na velike ljubavi, nezaboravna prijateljstva, bezbrojne bitke od Anatolije do Sigeta, kao i značajne susrete s velikim osobnostima poput Sulejmana Veličanstvenog. Ipak, Ibrahim će odbiti sve blagodati koje dolaze s osmanskim dvorom – zbog vlastite vjere u ljude.“

Uživajte!

Donal Ryan: Metalno srce

Ovaj debitantski roman dobitnik je, između ostalih nagrada, Nagrade Europske Unije za književnost 2012. Ako i jest garancija kvalitetnog i važnog, to nije uvijek garancija i zanimljivog i lako prohodnog štiva. Ali „Metalno srce“ spoj je najboljega iz obje kategorije. Ako biste za preporuku konzultirali kratki sadržaj s korica, većina se ne bi odlučila na sumornu temu recesije koja uništava živote u jednom irskom provincijskom gradiću. Ali, provučena kroz filtar različitih glasova, priča o odnosima unutar male zajednice izbija u prvi plan, pa saznajemo, istina, ponešto i o ekonomskim problemima, ali prije svega o ljudima koji su bili prisiljeni snaći se u novonastaloj situaciji.

Tracy Chevalier: Djevičanski plavo

Autorica romana „Djevojka s bisernom naušnicom“ nikad nije štedjela svoje junakinje gorčine i životnih poteškoća, ali one su se uvijek uspjele izboriti sa sudbinama koje im je u svojim djelima namijenila. I u „Djevičanski plavom“ miješaju se sadašnjost i daleka prošlost koju novopečena doseljenica u Francusku tek treba otkriti. U snovima ju progoni intenzivno plava boja, a što to znači i na koji je način povezana s njezinom obiteljskom prošlošću, saznat ćete na nekih tristotinjak stranica ovog fascinantnog povijesnog romana.

Lawrence Norfolk: Gozba Johna Saturnala

Ako ste voljeli Süskindov „Parfem“ i ako ste umjesto eksplozije mirisa spremni na bombardiranje okusima, voljet ćete i Norfolkovu „Gozbu Johna Saturnala“. Roman u kojem se miješaju povijesne činjenice i mitsko i fantastično priča je o siročetu koje je postalo najcjenjeniji kuhar svoga vremena, majstor Saturnal. No iako su mu bila otvorena vrata svih dvorskih kuhinja, jedna su druga, mnogo važnija, gotovo ostala zauvijek zatvorena. Pogađate, riječ je o ljubavi, a da bi ju dosegnuo, morat će se prisjetiti drevnih znanja i napokon oživjeti – gozbu…

Kate Morton: Davni trenuci

U dvorcu Milderhurst danas stanuju tri ostarjele i ekscentrične sestre Blythe. Tijekom Drugog svjetskog rata prihvatile su, kao i mnogi na engleskom ladanju, trinaestogodišnju djevojčicu. Kada se gotovo pola stoljeća kasnije njezina kćer Edie izgubi negdje na putovima pokrajine Kent i gotovo slučajno nabasa na oronuli Milderhurst, započinje otkrivanje tajanstvene prošlosti vezane uz ono nekoliko majčinih ratnih godina provedenih na imanju uz obitelj Blythe čiji je pater familias ujedno i autor dječjeg klasika, pomalo zastrašujuće „Istinite povijesti Blatnog čovjeka“. Koliko je toga u toj neobičnoj priči zapravo istinito? I koje sve posljedice mogu imati još neotkrivene tajne iz prošlosti?

Andrew Keen: Kako popraviti budućnost

Prije ove knjige zapravo je potrebno pročitati i prethodnu Keenovu davnih dana objavljenu (kod nas 2010.), a još davnijih napisanu i gotovo proročansku knjigu „Kult amatera: kako blogovi, MySpace, YouTube i ostali suvremeni mediji koje stvaraju korisnici uništavaju našu ekonomiju, kulturu i vrijednosti“. U njoj korak po korak na svima jasan način objašnjava upravo ono što se nalazi u podnaslovu knjige. Danas kada se sve više govori i o pojavi takozvane digitalne demencije, svojevrsnom odumiranju moždane aktivnosti do koje dolazi laički rečeno jer je danas svako znanje tek jedan klik udaljeno pa gotovo da i ne trebamo razmišljati (a kamoli čitati!), treba prije svega razmišljati o načinima kako – ako već ne spriječiti – a ono barem ublažiti taj efekt kako se na kraju ljudska rasa ne bi pretvorila u totalno mentalno zatupljenu zajednicu. Keenova najnovija knjiga predlaže neka konstruktivna rješenja. Nezaobilazno za sve koji budućnost žele učiniti vrijednom življenja.

Elena Ferrante: Genijalna prijateljica i ostali nastavci

Zato jer nismo mogli odoljeti. A sada više i nema pravih izgovora – sve četiri knjige su tu, krenula je serija na HBO-u… Mračno i zaista dobro.

Skip to content