Pišem ti pismo – književne preporuke u formi pisma

Pavao Pavličić: Rukoljub : pisma slavnim ženama

Nova knjiga Pavla Pavličića RUKOLJUB zapravo je zbirka 15 pisama upućenih slavnim ženama, kao i junakinjama umjetničke proze. Prvo pismo upućeno je Mariji Jurić Zagorki, pa sljedeća Ivani Brlić Mažuranić, Dori Krupićevoj, Ljerki Šram, Gigi Barićevoj, Cvijeti Zuzorić, Dubravci Gundulićevoj, Madoni Markantunovoj, Lauri Lenbachovoj, Jagodi Truhelki, Vili Slovinki, Olgi i Lini, Ljubici Cantily, Slavi Raškaj i posljednje Gospođi u zelenom šeširiću, liku iz vlastitog romana KRASOPIS. U ovim pismima zapravo se mnogo ali nenametljivo poučava o literaturi, ne samo o podacima i pojedinostima nego o poimanju i smislu literature. Ova je knjiga neobičan spoj pripovjedaštva i učenosti.

Najljepša ljubavna pisma slavnih muškaraca

Ursula Doyle, ur.: Najljepša ljubavna pisma slavnih muškaraca

Beethoven, Mozart, Mark Twain, Gustave Flaubert, Oscar Wilde, John Keats – samo su neki iz plejade slavnih čija su se ljubavna pisma našla u ovoj knjizi. Njihov je odabir nadahnut romantičnim pismima koja je glavna junakinja filma “Seks i grad” Carrie čitala svom odabraniku Faci, a spomenuta korespondencija kao cjelina ukazuje na činjenicu da se muškarci nisu puno promijenili u posljednjih 2000 godina; prikazane su i strast, i ljubomora, i nada i čežnja – kao i jednostavna ugoda dopisivanja zaljubljenih.

Pisma

Vincent van Gogh: Pisma : izbor

Ovo izdanje van Goghovih pisama obuhvaća izbor iz opsežne slikarove korespondencije, a izbor je načinjen prema izdanju zagrebačkog nakladnika Kultura iz 1953. godine. U knjizi se nalaze i zapisi Johanne van Gogh-Bogner, supruge Vincentova brata Thea, “Moja sjećanja na Vincenta van Gogha”. Kronologija života i rada poznatog slikara sastavljena je posebno za ovo izdanje.

Pisma Mileni

Franz Kafka: Pisma Mileni

“Ova pisma, ovakva kakva jesu, ne služe ničemu drugom nego da muče, a ne muče li onda je još gore. Ono što si ti meni, Mileno, što si mi iznad cijelog svijeta u kojem živimo, ne piše na svakodnevnim komadićima papira koje sam ispisao.” Lirska, a ujedno i dokumentarna pisma koja Kafka piše Mileni, svojoj najvećoj ljubavi, izlaze ovaj put u hrvatskom prijevodu Zlatka Crnkovića u izdavačkoj kući Moderna vremena. Pisma Mileni mnogi kitičari ubrajaju u najslavnija pisma napisana u ovom stoljeću.

Pismo ocu

Franz Kafka: Pismo ocu

U ovom biografskom dokumentu, napisanom u dobi od 36 godina, Kafka iznosi svoje mišljenje o samom sebi i odnosu prema ocu. Pismo se doima kao vrlo dubok i potresan iskaz o prijeporima i tragičnom nerazumijevanju snažnog i bahatog oca te slabog i neodlučnog sina.

Pismo nepoznate žene

Stefan Zweig: Pismo nepoznate žene

Novele Stefana Zweiga, pa tako i Pismo nepoznate žene su psihološke studije ženskog bića. One majstorskom snagom crtaju žene u raznim situacijama, kakve joj nameće njena narav i društvo u kojem živi.

Patnje mladog Werthera

Johann Wolfgang Goethe: Patnje mladog Werthera

Roman u formi pisama u kojima se predstavlja romantični junak u prvom licu. Werther je mladić od dvadeset i pet godina kojem je realnost strana, a snovi realnost, mladić koji slijedi svoje ideale bez imalo nužne pragmatičnosti – i točno takav postaje uzorom mnogih umjetnika i publike svih dobi.

Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja

Mary Ann Shaffer i Annie Barrows: Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja

Za vrijeme drugog svjetskog rata britanski otok Guernesey nalazi se pod njemačkom okupacijom. U tim teškim vremenima grupa građana otoka spas i zaborav traži u knjizi, te osnivaju Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja. Redom su to jednostavni ljudi osebujnih karaktera koji novu životnu snagu i utjehu počinju crpiti iz knjiga. Za to vrijeme londonska spisateljica Juliet Ashton u potrazi je za temom svoje nove knjige. Između Juliet i članova društva dolazi do razmijene pisama punih humora i snage koja pokazuju izdržljivost i snagu ljudskog duha…

Skip to content