KAK JE NEGDA BILO /PERUNIKA – HRVATSKI NACIONALNI CVIJET – SIMBOL MIRA MEĐU NARODIMA -DVOJNA IZLOŽBA

PROJEKT „ RUŠKA TEPKA I PARK PERUNIKA“

Klub žena Pokupsko je sa svojim projektom „Ruška tepka i park perunika“ odabran u sklopu programa INA-Industrija nafte d.d., Zagreb  „Zeleni pojas“ kojem je cilj sufinanciranja projekta u području ekologije i održivog razvoja ( natječaj iz 2018. godine ).

Želja je bila učiniti Pokupsko prepoznatljivim po cvijetu koji je od 2000. godine i hrvatski nacionalni cvijet.

Početkom svibnja 2019 .godine u dvorištu tradicijske okućnice u Pokupskom zasađeno je četrdeset različitih vrsta  perunika.

 Članice Kluba žena Pokupsko su volonterski uredile dva otoka na kojem su zasađene perunike.

 Na Dan planeta Zemlje 2021. godine ovom projektu su se pridružili i učenici 3. razreda OŠ Pokupsko  sa svojom učiteljicom Jasminkom Podlejan koji su zasadili nove vrste perunika.

PROJEKT „ KAK JE NEGDA BILO“

Razvijanje svijesti o vlastitoj kulturi življenja, očuvanje tradicije te zaštita i

očuvanje kulturne i tradicijske baštine Pokupskog kraja i šire.

Svaka zemlja ima svoje narodne običaje. Oni predstavljaju kulturu nekog naroda i vrlo su važni za njegovu budućnost. Mnogi od njih su se promijenili tijekom godina, a neki su skoro iščeznuli. Narodni običaji se mogu podijeliti u cikluse godišnjih običaja, običaje uz rad te životne običaje.

Učiteljica Jasminka Podlejan iz OŠ Pokupsko zajedno sa svojim učenicima istražuje i zapisuju priče svojih djedova i baka, igre koje su se igrali, kako su slavili blagdane, kako su ukrašavali kuće,..
Učenici istražuju svoje kulturno naslijeđe, analiziraju njezino značenje i važnost i razmatraju različite načine kako se prenosi s generacije u generaciju.

Velik dio zapisa je napisan zavičajnim govorom što je veliko bogatstvo svakog kraja.

Održane su brojne radionice s djecom i roditeljima, a kroz folklorno stvaralaštvo promovira  se rad s djecom na brojnim natjecanjima.

Učenički radovi su do sada uspješno predstavljeni na brojnim literarnim natječajima, Smotrama dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” –Sveti Ivan Zelina,Općinsko-gradskim i Županijskim smotrama LIDRANO

Projekt je predstavljen i izvan matične škole.

Održane su  radionice u Dječjem vrtiću Ciciban, Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, na Županijskim aktivima učitelja RN i vjeroučitelja velikogoričkog-odranskog dekanata te u OŠ Eugena Kvaternika,Velika Gorica.

Učenički radovi nalaze se i u časopisu Škrijna (Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica,2020)

Kao primjer dobre prakse, ovaj školski projekt predstavljen je ove godine na webinaru Webučionica pod pokroviteljstvom MZO.

Učiteljica Jasminka Podlejan je do sada za doprinos u razvoju kulturnog života  te promicanje kulturne baštine dobila i brojna priznanja.

“Kak se spominamo po turopolski” bila je tema ovogodišnjih Dana EU baštine gdje je nagrađena za svoj video uradak o turopoljskoj konoplji.

Glavna misao voditelja u njezinom radu…DA SE NE ZABORAVI!

Dvojna izložba kojom se u izlogu Knjižnice Galženice predstavljaju Klub žena Pokupsko i Osnovna škola Pokupsko u suradnji može se razgledati od 24. svibnja do 6. lipnja 2021.

PERUNIKA

Ovaj neobičan i veličanstven cvijet od davnina je poznat u Hrvatskoj. Njegov naziv perunika potječe iz slavenske mitologije od staroslavenskog boga Peruna i njegove žene boginje Perunike. Prema drevnim pričama, kada bi munje boga Peruna udarale u zemlju, ostavljale su iza sebe perunike raznih boja. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, a na dubrovačkom području taj božanski cvijet zovu bogiša.

Danas je perunika hrvatski nacionalni cvijet, a proglasila ga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine na izložbi cvijeća u Japanu. Promovirana je tada pod sloganom: „Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol mira među narodima”. Diljem Hrvatske rasprostranjeno je dvanaest samoniklih vrsta perunike, a posebno nas je Perun nagradio obiljem gromova u Samoborskom gorju te području Nacionalnog parka Krka, gdje rastu zakonom zaštićene endemske vrste: hrvatska perunika (Iris croatica), ilirska perunika (Iris illyrica) i močvarna perunika (Iris pseudacorus).

Boje perunike imaju posebnu simboliku, pa tako ljubičasta simbolizira mudrost i pozdrave, plava nadu i vjeru, ona žute boje simbol je strasti, dok bijela predstavlja čistoću i nevinost. Imajte to na umu kada drugi put darujete peruniku, no pazite da ne uberete onu zaštićenu, jer bi se Perun mogao jako naljutiti. Srećom, kada gromovi polete, iza sebe ostavljaju nove prekrasne cvjetove raznih boja.

Fotografije: D.Petrišić

Skip to content