O tome što su Velikogoričani čitali u inat ljetnim vrućinama i kako u knjižnici dočekujemo jesen…

Iako ljetu još službeno nije kraj i nadamo se da nas očekuje još mnogo toplih i ugodnih dana, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica došao je kraj ljetnom radnom vremenu. Tijekom ljetnih mjeseci svaka od lokacija bila je dostupna korisnicima u jednoj smjeni, a od ponedjeljka 3. rujna do novih knjiga i starih knjižničara ponovno možete doći tijekom cijelog dana od 8.00 do 19.30 sati radnim danom te subotom od 8.00 do 13.00 sati.

Moramo priznati da su ovoga ljeta, posebice tijekom kolovoza, vrelina i omara bili u stanju natjerati svakoga tko ima mogućnost da se zavuče u hladovinu i ne miče nikamo, no svakodnevne nesnosne vrućine nisu mogle obeshrabriti Velikogoričane za dolazak u knjižnicu. Knjižnicu je tako posjetilo blizu osam i pol tisuća korisnika (8.494 posjeta) koji su tijekom srpnja i kolovoza posudili 14.846 knjiga. Kroz ruke vaših knjižničara prošla je ukupno 33.421 knjiga, a ta brojka predstavlja ukupnu cirkulaciju knjiga koje su tijekom ljeta posuđene, vraćene ili produžene.

A uz koje su se naslove naši sugrađani najčešće hladili tijekom ljeta, godišnjih odmora i praznika? Najtraženiji strani naslov bio je hit serijal „Genijalna prijateljica“ Elene Ferrante – baš nekako pred ljeto objavljen je treći nastavak „Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju“ pa su i oni koji do sada nisu čitali knjige ove talijanske autorice poželjeli pročitati i prethodna dva dijela. Najtraženiji među „domaćicama“ i dalje je Kristian Novak i njegov „Ciganin, ali najljepši“ – popularnost te knjige ne jenjava niti dvije godine nakon prvog izdanja, a sve poklonike možemo razveseliti viješću da će nas autor uskoro posjetiti u knjižnici…

Od hitova tu su još najnoviji roman Jo Nesboa „Macbeth“ koji je neke naveo (neke zabunom, neke namjerno) i na čitanje istoimene Shakespearove drame, te nezaobilazni i relativno novi roman „Postanak“ Dan Browna.

Laganije je štivo dušu dalo za bezbrižno i lijeno prelistavanje u hladu pa su tako najtraženiji bili ljubići Nore Roberts i Mie Sheridan te krimići Vincea Flynna, Johna Grishama i Lee Childa. „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu“ i najnoviji roman Sophie Kinselle „Moj ne tako savršeni život“ također su bili česti na popisima i papirićima koje ste nosili kao podsjetnike sa sobom u knjižnicu.

Malo zahtjevniji čitatelji posezali su za „Sluškinjinom pričom“ Margaret Atwood, najnovijom knjigom Slavenke Drakulić „Nevidljiva žena i druge priče“, kratkim i kontroverznim romanom „Uspavanka“ francuske autorice Leile Slimani te povijesno-distopijskim romanom „Povijest pčela“ norveške autorice Maje Lunde.

Od domaće publicistike najtraženiji je bio Rajko Grlić i njegova „Neispričana priča“ te „Predsmrtni dnevnik“ Igora Mandića. Najčitanija strana publicistika predvođena je „Ikigaijem“, knjigom o japanskom umijeću dobroga života, koji se pojavio slijedeći fenomene hyggea i lykkea, a danski pedagoški princip zaintrigirao je mnoge roditelje koji su poželjeli pročitati „Danski odgoj djece“ autorica Jessice Joelle Alexander i Iben Dissing Sandahl te „Kako biti vođa vučjeg čopora“ Jespera Juula. Neal Donald Walsch još je popularniji otkad je nedavno gostovao u Hrvatskoj te su među najtraženijim knjigama i dalje njegovi „Razgovori s Bogom“. Intrigantna biografska knjiga „Staljinova kći: neobičan i buran život Svetlane Alilujeve“ autorice Rosemary Sullivan također je bila pri vrhu popisa želja ljetnih čitača.

A što su čitali velikogorički školarci? Iako i ljeti neki posežu za lektirnim naslovima kako bi unaprijed rasteretili novu školsku godinu, ljeti se ipak najviše čita nešto za vlastiti gušt. Za djecu su to serijali „Gregov dnevnik“ Jeffa Kinneya i „Grozni Grga“ Francesce Simon te serijal knjiga o djevojčici Maši Sanje Pilić. Stripovi o narančastom mačku Garfieldu uvijek su rado čitani pa tako i tijekom ljeta. Ovogodišnji je književni hit bio i najnoviji roman za mlade velikogoričke književnice Jasminke Tihi-Stepanić „Ljeto na jezeru Čiču“. Najmlađi čitatelji najviše su uživali u slikovnicama iz naklade Planet Zoe – Zečić Karlo, mačak Findus, zmajić Kokos, dabar Kastor i Priče s voćne farme bili su najčešći ljetni prijatelji za dječja književna druženja.

Tinejdžeri i mladi ponovno su se bacili na čitanje serijala o čarobnjaku Harryju Potteru te na omladinske romane Sanje Pilić „Hoću biti posebnaaaa!“, „Što cure govore? Što dečki govore?“ ili „Sasvim sam popubertetio“. Uz serijal „Cura na netu“ autorice Zoe Sugg najtraženija je ponovno bila fantastika za tinejdžere i young adult čitatelje – čitali su o vampirima, anđelima i vukodlacima u serijalima „Vampirski dnevnici“ L.J.Smith, „Pali anđeo“ Lauren Kate, serijalu Becce Fitzpatrick „Crescendo“, „Tišina“, „Tiho, tiho anđele“ i „Finale“ te serijalu Maggie Stiefvater „Drhtaj“, „Šapat“ i „Zauvijek“. Romani Johna Greena također su bili čitani kao i knjige na engleskom jeziku.

Za nama je ostalo dugo toplo ljeto koje će svakome u uspomeni ostaviti i pokoju dobru knjigu, a jesen pred nama donosi nam i niz novih zanimljivih naslova, ali i književnih i ostalih događanja koja pripremamo za vas u knjižnici. U rujnu ponovno startamo s Razgovaraonicom „Ispeci pa reci!“ u Središnjem odjelu za odrasle. Također nam slijedi gostovanje Josipe Pavičić Benardini koja će predstaviti svoju biografsku knjigu „Šest milimetara“ koja donosi njezin opis borbe sa zloćudnom bolešću i nadahnuće svima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Krajem rujna na redu je i prva ovosezonska psihoedukativna radionica za roditelje i odgajatelje u Dječjem odjelu. Izložba knjiga laureata Nagrade Europske unije za književnost bit će postavljena u Knjižnici Galženica.

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove će godine sudjelovati u manifestaciji Dani europske baštine kojoj je tema „Neverbalna komunikacija tradicijske odjeće“ te će se 27. rujna u Središnjem odjelu za odrasle održati predavanje „Tajni jezik tekstila“ Katarine Bušić i radionica „Grbež – najstariji tradicijski vez Turopolja“ koju će voditi članovi Etno udruge Kurilovec. U Dječjem odjelu održat će se radionica šivanja turopoljske podgutnice za djecu. Već s veseljem planiramo i Mjesec hrvatske knjige s temom baštine koji će u listopadu i studenome biti popraćen nizom događanja s naglaskom na upoznavanje glagoljice, ali i u čijem će se programu ove godine naći nešto posve novo – poslastica za sve ljubitelje književnih događanja i druženja s autorima – mali književni festival Turbooks u sklopu kojeg ćemo ugostiti čak šest popularnih domaćih autora za odrasle i djecu…

Skip to content