Noć knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica – ilustriramo književne junake, izrađujemo knjige i razgovaramo o njima

Super junak Knjigomir ovogodišnje je zaštitno lice manifestacije Noć knjige. Knjigomir obožava knjige i čitanje, a zajedno s vašim omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa stvarat će šušur u Noći knjige! Manifestacija će se odvijati kroz niz programa u knjižnicama i knjižarama širom Hrvatske u utorak 23. travnja 2019., a što su za svoje sugrađane pripremili velikogorički knjižničari, pročitajte u nastavku.

Jutarnja književna matineja namijenjena je dječjem uzrastu. Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se radionica ilustriranja književnih likova pod vodstvom likovne umjetnice i ilustratorice Valentine Marek. Svi vaši omiljeni likovi iz bajki, slikovnica, priča, romana imaju priliku zaživjeti u obliku crteža, a kako će točno izgledati, prepušteno je isključivo dječjoj mašti.

Od 18.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle operira Doktorica Knjiško! Voditeljice proljetnih knjigoveških radionica u knjižnici, grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i dr.doc. Branka Lajić s Grafičkog fakulteta u Zagrebu, održat će dvije radionice – pokaznu radionicu liječenja starih knjiga, gdje će prisutni imati priliku vidjeti različite faze restauriranja starih knjiga, i radionicu izrade mini knjiga tijekom koje imate priliku ručno izraditi knjižicu koja može postati vaš tajni dnevnik!

Za sve one koje zanima proces nastanka knjigoveških proizvoda – lijepljenje knjižnog bloka, ručni uvez knjige, izrada korica i popratne ambalaže – u izlozima Knjižnice Galženica možete razgledati izložbu fotografija s netom završenih radionica knjigoveštva koje su se od veljače do travnja održavale u Središnjem odjelu za odrasle. Izložbu možete razgledati od Noći knjige do početka svibnja.

U 18.30 sati u Središnjem odjelu za odrasle ugošćujemo Velikogoričanku Saru Malić, studenticu komparativne književnosti čije vam zapise jedva čekamo predstaviti u Čitanjima bez korica. Ako još niste čuli za Saru, to je samo zato što zasad još uvijek nema ukoričenih tekstova, ali se kvalitetom svog pisanja uvijek izdvajala, o čemu svjedoči i osvojeno prvo mjesto za najbolji novinarski tekst na državnoj razini natjecanja Lidrano. Nadamo se da ćemo u razgovoru, uz čitanje Sarinih tekstova, saznati i ponešto o njezinim omiljenim književnim junacima.

Od 19.00 sati pozivamo sve koji vole razgovarati o knjigama da nam se pridruže na međugeneracijskoj čitateljskoj reviji „Očitaj mi bookvicu!“. Bez brige, nećemo jedni druge kritizirati, već kritički razgovarati o književnim junacima nekih prošlih i ovih današnjih generacija. Povedite nekoga tko vam je blizak i saznajte o čemu voli čitati, kome se u književnom svijetu divi i tko ga inspirira… Razgovor moderiraju književnica Jasminka Tihi-Stepanić i knjižničarka Ivana Grubačević.

Također, od 18.00 do 20.00 sati u prostoru knjižnice možete po jedinstvenoj cijeni od 5 kuna kupiti knjige iz knjižničnog otpisa.

10.00 sati

Književna matineja

Radionica ilustriranja književnih likova

Gošća: Valentina Marek, ilustratorica

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Noć knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica počinje u 10.00 sati matinejom na Dječjem odjelu. Osnovnoškolci će, pod stručnim vodstvom ilustratorice Valentine Marek, na papir prenijeti svog omiljenog knjiškog junaka, a oni najmaštovitiji možda i stvoriti ponekog novog. Radionica ilustriranja je kao stvorena da u djeci probudi želju za razmišljanjem o knjigama koje su pročitali i da likove koje su do sada vidjeli samo u svojoj mašti, prenesu na papir.

18.00 sati

Doktorica Knjiško – radionica liječenja starih knjiga

Moj tajni dnevnik – radionica izrade mini knjiga

Voditeljice: grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i dr.doc. Branka Lajić, Grafički fakultet u Zagrebu

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

U Noći knjige voditeljice netom završenih radionica ručnog uveza knjiga održat će jednu pokaznu i jednu praktičnu radionicu – radionicu liječenja starih knjiga i radionicu izrade mini knjiga prikladnu za sve uzraste.

18.30 sati

Čitanja bez korica

Gošća: Sara Malić

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

U programu Čitanja bez korica ugošćujemo naše sugrađanke i sugrađane koji pišu, ali svoje zapise do sada nisu ukoričili. U Noći knjige naša je gošća Sara Malić, studentica komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, čija ju je ljubav prema pisanju u svakom obliku dovela i do pobjede na Lidranu prije dvije godine kada je njezin zapažen novinarski tekst „Vještice 21. stoljeća“ odjeknuo i šire od jednog srednjoškolskog natjecanja.

19.00 sati

Očitaj mi bookvicu! – međugeneracijska čitateljska revija

Moderatorice: Jasminka Tihi-Stepanić, književnica i Ivana Gurbačević, knjižničarka

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Imamo li danas iste heroje koje su imali naši mame, tate, djedovi, bake…? U Noći knjige razgovaramo o knjigama i književnim junacima uz koje smo rasli i uz koje i dalje rastemo, o tome zašto nam jesu ili su nam bili važni te razmijeniti čitateljska iskustva u međugeneracijskoj čitateljskoj reviji na koju sudionici trebaju povesti svoje mame, tate, kćeri, sinove, bake, prijateljice, susjede

18.00 – 20.00 sati

Prodaja knjiga iz knjižničnog otpisa po pet kuna

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

  1. travnja – 1. svibnja

Izložba „Knjigoveštvo: zaboravljena vještina“

Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

O Noći knjige:

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su “Svjetski dan knjige i autorskih prava” (23. travnja) te “Dan hrvatske knjige” (22. travnja).

Skip to content