Nagovor na poeziju – Poezija pripada ženama

Za sam kraj obilježavanja Dana Gradske knjižnice Velika Gorica u Središnjem odjelu za odrasle ugostit ćemo tri sjajne pjesnikinje. Mateja Jurčević, Ana Brnardić i Andrijana Kos Lajtman tijekom protekle godine objavile su zapažene zbirke poezije koje će nam predstaviti u razgovoru s prevoditeljicom Romanom Perečinec.

Pjesnikinje se sve glasnije uključuju u inicijative borbe za ženska prava te jasno i glasno svojim stihovima progovaraju o nejednakosti društvene svakodnevice žena. U svojevrsnom procvatu poezije zadnjih godina na ovim prostorima, brojne se autorice ističu svojom kvalitetom i originalnošću pa smo zato ovu tribinu koja će se održati dan nakon 8. marta prigodno nazvali Poezija pripada ženama.

Najmlađa od njih je Mateja Jurčević (rođ. 1995.), studentica komparative književnosti i bibliotekarstva iz Vinkovaca, koja je prije četiri godine dobila nagradu Goran za mlade pjesnike. U svojoj drugoj zbirci ˝Žene iz Altamire˝ u začudnim pjesničkim slikama suprotstavlja prirodu i tehnologiju te pokazuje stalnu napetost između ženskog lirskog subjekta i muškog sugovornika.

Ana Brnardić ( rođ. 1980.) već je s osamnaest godina dobila nagradu Goran za svoju zbirku ˝Pisaljka nekog mudraca˝, a u novoj zbirci ˝Vuk i breza˝ dosljedno stvara bajkoviti i basnoliki svijet u kojem se ljudi pretvaraju u biljke i životinje i obrnuto, a sve odiše blagošću i nježnošću koje su proizašle iz novog iskustva – majčinstva.

Andrijana Kos Lajtman ( rođ. 1978.) profesorica je književnosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, a u svojoj novoj zbirci ˝Stepenice za Stojanku K.˝ ispisuje potresne stihove o raznim vrstama smrti, od vremena Franje Ferdinanda, Drugoga svjetskog rata, do zadnjih ratova ma ovim prostorima, ali i posvetu brojnim omiljenim autorima.

Nagovor na poeziju – Poezija pripada ženama

Mateja Jurčević, Ana Brnardić, Andrijana Kos Lajtman

Razgovor s pjesnikinjama

moderira: Romana Perečinec, prevoditeljica

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. u 19.00 sati

Gradska knjižnica Velika Gorica

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content