Nagovor na poeziju – odbrojavanje se nastavlja uz preporuku Marine Vujčić

U veljači i ožujku nastavljamo vas nagovarati da uronite u poetske svjetove suvremenih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika. U tome nam ovaj put svojim preporukama pomaže književnica Marina Vujčić koja nam je spremno ponudila četiri nova pjesnička glasa u čije knjige vrijedi zaviriti.Uvjereni smo da Šimićeva krilatica da su „pjesnici čuđenje u svijetu“ nikad neće prestati biti aktualna, a danas nam više nego ikad treba poticaj za onaj važan iskorak iz banalnosti svakodnevice pretrpane lošim vijestima i viškom nepotrebnih informacija. Potrebu da se začudimo, makar na trenutak, ovom svijetu koji je oko nas, ali i u nama, da se vratimo onom bitnom – upravo to pokušavamo osvijestiti nudeći vam kroz ove preporuke razloge za neko novo svakodnevno čuđenje, za ono prijeko potrebno punjenje naših unutarnjih baterija kako bismo uspijevali slijediti naše unutarnje glasove i prisjetili se onoga bitnoga, one esencije života bez koje gubimo sebe u svijetu koji je okrutan prema čovjekovim nastojanjima da postane i ostane vjeran sebi.Dok željno iščekujemo travanj i svibanj kada će u Galeriji Galženica svijet knjige zaživjeti kroz umjetničke izložbe i susrete s autorima i urednicima koji taj svijet svakodnevno žive, prihvatite se našeg nagovora te kroz sljedećih mjesec dana pratite stihove Danijela Dragojevića, Dorte Jagić, Marka Tomaša i Romane Brolih. Veliko hvala još jednom Marini Vujčić što je nesebično podijelila s nama koga sve voli čitati i preporučila ove sjajne ljude čije će nas pjesme pratiti sve do kraja ožujka. Čitajte, uživajte, začudite se!  
 
Danijel Dragojević : : : rodio se 1934. godine u Veloj Luci na otoku Korčuli. Piše poeziju, pjesničku prozu, prozu i eseje. Do sada je objavio dvadesetak knjiga. Među njima su „Kornjača i drugi predjeli“, „Nevrijeme i drugo“, „Prirodopis“, „Razdoblje karbona“, „Rasuti teret“, „Cvjetni trg“, „Žamor“, „Negdje“ i „Kasno ljeto“. Živi u Zagrebu.
https://arteist.hr/danijel-dragojevic-kasno-ljeto-fraktura/
 
Dorta Jagić : : : rođena 1974. u Sinju. Osim poezije piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove. Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pojedini pjesnički ciklusi i priče prevedeni su na 20 stranih jezika. Osim pjesničke nagrade Goran za mlade pjesnike za rukopis Plahta preko glave, dobitnica je nagrade Balkan Grand Prize for Poetry 2007. na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj te ugledne nagrade The European Poet of Freedom Award 2014. za knjigu pjesama Kauč na trgu, koju dodjeljuje poljski grad Gdanjsk. Godine 2017. nagrađena je Goranovim vijencem za ukupan doprinos poeziji. Vodi radionice kreativnog pisanja, prevodi s engleskog i njemačkog poeziju i prozu. Živi kao slobodna umjetnica u Zagrebu.Objavila: Plahta preko glave (poezija, 1999), Tamagochi mi je umro na rukama (poezija, 2001), Đavo i usidjelica (poezija, 2003), Kvadratura duge (poezija, 2007), Kičma (proza, 2009), Kauč na trgu (poezija, 2011), S tetovažom nisi sam (proza, 2011), Mali rječnik biblijskih žena (proza, 2013), Kafkin nož (poezija, 2015), Prolazi i pukotine (putopisi, 2015) i Veće od kuće (eseji, 2018).
https://elektronickeknjige.com/autor/jagic-dorta/  
 
Marko Tomaš : : : rođen 1978. u Ljubljani. Jedan od pokretača i urednika časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Novinske tekstove objavljivao u Danima, Glasu Istre i Feral Tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru Utopia. Poeziju i prozu objavljivao u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevedene na talijanski, francuski, njemački, engleski itd. Živio je, studirao i radio u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.Objavio: L’ Amore Al primo Binocolo (s Nedimom Ćišićem, Mehmedom Begićem i Veselinom Gatalom, pjesme, 2000); Tri puta tridest i tri jednako (s Nedimom Ćišićem i Mehmedom Begićem, pjesme, 2000); S rukama pod glavom (pjesme, 2002, 2005); Mama, ja sam uspješan (pjesme, 2004); Život je šala (pjesme, 2005); Marko Tomaš i druge pjesme (2007); Zbogom, fašisti (pjesme, 2009); Ponoćni razgovori (s Mehmedom Begićem, 2012); Bulevar Narodne Revolucije (pjesme, 2013); Varanje smrti : izabrane pesme (2014); Ivica Osim : utakmice života (biografija, 2014); Kolodvor i paranoja (sabrane kolumne, 2015); Odrastanje melankolije (pjesme i priče, 2015); Crni molitvenik (pjesme, 2016); Regata papirnih brodova (pjesme, 2016). https://elektronickeknjige.com/autor/tomas-marko/
 
Romana Brolih : : : rođena je 1972. U Zagrebu. Poeziju i prozu objavljivala je u Zarezu, Vijencu, Časopisu Re, Balkanskom književnom glasniku, Trećem Trgu, Autsajderskim fragmentima, Knjigomatu, www.pipschipsvideoclips.com i Večernjem listu gdje je za priču „Ko je to došel Cilika?“ dobila treću nagradu, a dvije godine kasnije ušla u uži izbor s pričom „Mjesec dana prije danas“. Neke je tekstove prilagođavala glazbi, a neki su joj tekstovi uglazbleni. Prva zbirka „Svemir u prahu“   objavljena je 2011. Na 16. Međunarodnom susretu izdavača „Put u središte Europe“ 2012. za zbirku je nagrađena s mjesec dana boravka u Bosanskoj kući gdje je i napisan dio zbirke „Tvoja mama ima dečka“. Sudjelovala je na književnim susretima „Muhamed Abdagić, 6.Neretvanskim pjesničkim susretima “Maslini u lice“, 18. Kvirinovim poetskim susretima i Gornjogradskom književnom festivalu 2014. i 2015. Živi i radi u Zagrebu. http://www.matica.hr/vijenac/475/u-nekom-svemirskom-kabaretu-19263/
Skip to content