Mjesec hrvatske knjige 2021.

Mjesec hrvatske knjige književna je manifestacija koje se svake godine održava u periodu od 15. listopada do 15. studenog. Ove godine ona će se održati u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto “Ajmo hrvati se s knjigom!”.

Proslov za Mjesec hrvatske knjige kojeg je ove godine napisla Korana Serdarević možete pronaći na poveznici:

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Kao i proteklih nekoliko godina, Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica započinjemo malim književnim festivalom Turbooks, u kojem ćemo kroz tri dana ugostiti renomirane hrvatske autorice i autore poput Ivane Šojat, Želimira Periše, Ivane Bodrožić te ilustratora Nike Baruna.

Na Dječjem odjelu, u izvedbi Ane Katulić i Anite Pukanić, bit će predstavljen književno-dramski susret “Lektira na oko”.

Književne susrete još će začiniti gostovanja  Jasminke Tihi-Stepanić, Gorana Beusa Richembergha, Maje Šimleše i Milana Majerović-Stilinovića te pjesnikinje Eveline Rudan i pjesnika Miroslava Kirina.

U sklopu kreativnog Četvrtog četrtka održat će se radionica izrade osobnog dnevnika pod vodstvom Goranke Dimoski.

 Tijekom cijelog mjeseca manifestaciju će upotpunjavati dvije izložbe: u Područnoj knjižnici Galženica izložba grafičkih radova Irene Mihalinec koja prati knjigu Milana Majerovića-Stilinovića “Što sam naučio na planini” , a na  Dječjem odjelu izložba dječjih radova pod nazivom “Priče za zdravo biće” polaznika Dječjeg vrtića Ciciban.

Od ostalih aktivnosti tu su još:

 – besplatan upis za prvašiće  osnovnih škola velikogoričkog područja prilikom kojeg već godinama u Dječjem odjelu novoupisani članovi dobivaju popularnu “Čitatovnicu” – čitateljsku putovnicu za djecu, zatim Dan djelomičnog oprosta zakasnine te dodjela Nagrade za najčitača.

Cjelokupni program možete preuzeti u .pdf obliku klikom na poveznicu:

A možete ga pregledati i ovdje:

Turbooks - mali književni festival

18. - 20. listopada 2021.

Mjesec hrvatske knjige u Velikoj Gorici započinjemo malim književnim festivalom Turbooks. Ove godine, unutar tri dana donosimo Vam književne susrete i druženja s književnicima za djecu, mlade i odrasle. U duhu mota ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige „Ajmo se hrvati s knjigom“ ugostit ćemo priznate i popularne hrvatske autorice i autore.

Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
Dan za djecu​

u 10.00 sati

Crtaonica

Susret s ilustratorom

Gost: Niko Barun, ilustrator

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Niko Barun uglavnom ilustrira knjige, slikovnice i stripove namijenjene dječjoj publici mlađeg i starijeg uzrasta. U 2017. godini u hrvatskim knjižnicama posuđeno je čak 46.090 knjiga, stripova i slikovnica koje je ilustrirao Niko Barun, a najviše je riječ o djelima popularnih autora kao što su Sanja Pilić, Pavao Pavličić, Miro Gavran, Mate Lovrak, Božidar Prosenjak…

u 16.30 sati

Lektira na oko

Književno – dramski susret

Gošće: Ana Katulić i Anita Pukanić

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Dramsko scenski projekt koji na zanimljiv i popularan način predstavlja nekoliko naslova iz
osnovnoškolske lektire autorski je rad dviju Velikogoričanki, Ane Katulić i Anite Pukanić.

Utorak, 19. listopada 2021.
Dan za odrasle

u 18.00 sati

U ringu s hrvatskim autorima

Književni susret

Gosti: Ivana Šojat i Želimir Periš

Susret moderira: Anamarija Horvatinčić

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Sa suprotnih krajeva Lijepe naše stiže nam dvoje autora koji, unatoč različitim poetikama, ipak imaju nešto zajedničko – studioznost i ljubav prema kraju iz kojeg dolaze. Za Ivanu Šojat to je Slavonija, za Želimira Periša Dalmacija. Ivanini romani „Untestadt“, „Jomkipur“ i „Ezan“ višestruko su nagrađivana djela. Želimirov roman „Mladenka kostonoga“ nedavno je osvojio T-portalovu nagradu za najbolji roman u prethodnoj godini. Oboje pišu i za mlade. Tema za razgovor bit će puno, a suočavanje u književnom ringu moderira Anamarija Horvatinčić.

Srijeda, 20. listopada 2021.
Dan za mlade

u 12.30 sati

Lektiraonica

Književni susret

Gošća: Ivana Bodrožić, književnica

Susret moderiraju učenici Ekonomske škole Velika Gorica

Dvorana Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Ove godine „Lektiraonica“ kreće novim smjerom – umjesto susreta i tema koje su pripremali knjižničari za mlade, mladi preuzimaju kormilo i sami vode razgovor s odabranim književnikom. Ivana Bodrožić, čiji je roman „Hotel Zagorje“ o odrastanju u uvjetima izbjeglištva postao i dijelom srednjoškolske lektire. Susret moderiraju učenici Ekonomske škole Velika Gorica uz mentoricu profesoricu hrvatskog jezika i književnosti Sanju Mirenić.

Ostali programi:

Četvrtak, 28. listopada 2021.

u 18.00 sati

Kreativni Četrti četrtek: Bullet journal - izrada sasvim osobnog dnevnika

Radionica

Voditeljica: Goranka Dimoski

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Bullet journal popularan je način kreativnog vođenja dnevnika, planera i organizatora u jednom. Voditeljica je velikogorička kreativka, spisateljica, kolažistica i profesorica Goranka Dimoski.

Petak, 29. listopada 2021.

u 10:00 sati

Književni susret s Majom Šimlešom

Književni susret

Gošća: Maja Šimleša

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Maja Šimleša, autorica poznatih slikovnica o žirafi Suli, osim što se bavi spisateljskim radom, radi i kao simultana prevoditeljica, u privatnom životu uživa u ulozi mame djevojčice Anabel. Za sebe kaže da se ponekad i sama osjeća kao dijete – uz nepresušnu želju za igrom i vrckavu maštu i dalje smišlja priče, avanture i iznenađenja te traži nove prozore u svijet.

Četvrtak, 4. studenog 2021.

u 18:30 sati

Gdje je Beata?

Predstavljanje knjige

Gošća: Jasminka Tihi-Stepanić

Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

„Gdje je Beata?“ nova knjiga za mlade, ali i malo starije, velikogoričke autorice Jasminke Tihi-Stepanić, punokrvni je krimić u stilu ponajboljih domaćih majstora žanra. Na podlozi istrage o nestanku srednjoškolke Beate bavi se problemima narušenih obiteljskih odnosa, sputavajućeg roditeljstva, problemima djece s invaliditetom, ali i onima njihovih roditelja, migrantima, trgovinom ljudima, rodnim perspektivama… Može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. ODGOĐENO

Petak, 5. studenoga 2021.

u 18:00 sati

Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća

Predstavljanje knjige

Gost: Goran Beus Richembergh

Vijećnica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37

U programu sudjeluju autor Goran Beus Richembergh i ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković Mikulčić

Utorak, 9. studenog 2021.

u 18.00 sati

Nakladnik u gostima – Libricon
Što sam naučio na planini?

Predstavljanje knjige

Gosti: Milan Majerović-Stilinović, autor, Željko Žarak, nakladnik; Irena Mihalinec, grafička dizajnerica

Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Četvrtak, 11. studenog 2021.

u 19.00 sati

Predstavljanje knjige “Što sam naučio na planini”, Milana Majerovića-Stilinovića uz upoznavanje s izdanjima nakladničke kuće Libricon. Gosti su autor Milan Majerović-Stilinović i urednik u nakladničkoj kući Libricon Željko Žarak. ODGOĐENO

Nagovor na poeziju

Književni susret

Predstavljanje knjige

Gosti: Evelina Rudan i Miroslav Kirin, književnici

Moderatorica susreta: Romana Perečinec

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Pjesnička tribina „Nagovor na poeziju“ uz moderatoricu Romanu Perečinec donosi nam gostovanje pjesnikinje Eveline Rudan, ovogodišnje dobitnice nagrade Goran za zbirku „Smiljko i ja si mahnemo“ i pjesnika Miroslava Kirina koji upravo priprema antologiju banijskih pjesnika.

Izložbe:

15. listopada - 15. studenog 2021.

Priče za zdravo biće - izložba dječjih radova polaznika Dječjeg vrtića Ciciban

Izložba

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Polaznici Dječjeg vrtića Ciciban izložbom će nam pokazati koliko im, u njihovom odrastanju, znače knjige i priče.

Na planini – izložba grafičkih radova Irene Mihalinec

Izložba

Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Grafička dizajnerica Irena Mihalinec za knjigu Milana Majerovića-Stilinovića „Što sam naučio na planini“ oblikovala je naslovnicu i grafike koje prate tekstove u knjizi. Grafike su nastale na temelju fotografskog materijala s autorovih planinarskih uspona.

Ostale aktivnosti

15. listopada - 15. studenog 2021.

Besplatan upis za učenike prvih razreda velikogoričkih osnovnih škola

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

U Mjesecu hrvatske knjige svi prvašići imaju besplatan upis ili obnovu članstva u knjižnicu. Za upis je potrebno donijeti dokument sa OIB-om. Besplatno članstvo traje godinu dana.

Čitatovnica – čitateljska putovnica

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Svi prvašići koji se u Mjesecu hrvatske knjige besplatno upišu na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica dobit će Čitatovnicu-čitalačku putovnicu. U nju, svaki puta kada osobno dođu posuditi knjige, dobiju jedan žigić. Nakon što je ispune, čeka ih pohvalnica, a one najbrže i mala nagrada!

11. studenog 2021.

KNJIGE U ZAKASNINI VRATI, SAMO 50 PLATI! - akcija djelomičnog oprosta zakasnine

Sve lokacije Gradske knjižnice Velika Gorica

Na Dan hrvatskih knjižnica provodimo akciju djelomičnog oprosta zakasnine. Za više informacija posjetite našu web stranicu ili se raspitajte u Knjižnici, bilo osobno, bilo putem telefona ili e-maila.

Skip to content