Mjesec hrvatske knjige 2018. u Knjižnici Galženica

15.10. – 15. 11.

GLAGOLJICA : (Ne)zaboravljeno pismo – informativno-edukativna izložba

Glagolizam je osebujna odrednica hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta. Glagoljska je knjiga položila temelje hrvatske književnosti i hrvatskoga književnoga jezika. Cilj izložbe je isticanje i promidžba ovog segmenta hrvatske kulturne baštine.

ODJEĆOM KROZ BAŠTINU – informativno-edukativna izložba

Važno mjesto u predstavljanju baštine zauzima i tradicijsko ruho – popularno zvano narodna nošnja, koja je uz folklor neodvojivo povezana s načinom života te oboje reflektiraju društvene i kulturne posebnosti pojedinog područja. Cilj izložbe je ukazati na ljepotu narodne nošnje Turopolja, Pokuplja i Posavine, podsjetiti na vremena kada je ona bila dio svakodnevnog načina odijevanja, ali i inspirirati izradu novih modela odjeće i nakita korištenjem motiva tradicijske odjeće

22. 10. u 17,30 sati

GLAGOLJICA : Najstarije hrvatsko pismo – predavanje

Lovro Krsnik (1986.), mladi redatelj iz Zagreba i dugogodišnji voditelj Ljetne škole glagoljice u Korniću na otoku Krku, održat će predavanje na temu glagolljice, a bit će riječi o povijesti, podrijetlu i razvoju toga pisma, o vrstama glagoljice te rasporedu i značenju tih arhaičnih slova.

29. i 30. 10. u 13 sati

KREATIVNE RADIONICE izrade nakita i bookmarkera s motivom glagoljice Radionice su namijenjene osnovnoškolcima i kroz nju će učenici upoznati osnove glagoljice te nakon kraćeg uvodnog predavanja izraditi prigodne rukotvorine od papira i mase za modeliranje.

23. 10. u 10 sati

DANAS TI ČITAM! – interaktivno druženje s djecom vrtićke dobi i popularizacija kampanje „Čitaj mi!“. Ana Katulić (1984.) naglas će čitati djeci predškolske dobi  slikovnicu Danijela Načinovića „Mali glagoljaši“ i kroz razgovor na temu pročitanih ulomaka motivirati djecu za svakodnevno čitanje s roditeljima. Cilj ove nacionalne kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da čitanjem naglas djetetu započnu već od najranije dobi kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevice te da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u knjižnicu.

Skip to content