Mišung preporuka

Dragi čitatelji, evo nas konačno s novim preporukama, a kako nam u sljedeća dva mjeseca slijedi mnooogo inspirativnih datuma, odlučili smo se ovaj put za jedan bućkuriš preporuka – pa tko traži inspiraciju za čitanje „vezano uz temu“ – može odabrati iz našeg mišunga!

Za karneval

Snijeg u Veneciji

Nicholas Remin: Snijeg u Veneciji

Dajte nam još inspektora Trona! I vi ćete misliti tako nakon što pročitate ovaj uzbudljivi povijesni krimić. Doba karnevala, prelijepa carica Sissi, okrutno ubojstvo na parobrodu koji povezuje Trst i Veneciju, a sve konce u rukama drži commissario Tron, čija obitelj tradicionalno priređuje najbolju karnevalsku proslavu u gradu. Uživajte i tražite još!

Za Valentinovo

20 ljubavnih pjesama i jedna očajna

Pablo Neruda: 20 ljubavnih pjesama i jedna očajna

„Ali riječi se moje tvojom ljubavlju boje. Sve ispunjavaš ti, baš sve.“

Naravno da bi tako trebalo osjećati za voljenu osobu svakoga dana, ali svakodnevica je ipak neumitna, pa ponekad neizbježno zaboravimo „što je pjesnik htio reći“ – stoga nije loše podsjetiti se koliko nekoga volite, uz nečije lijepe stihove, pa makar i povodom jednog poprilično komercijalnog blagdana. Pablo Neruda u jednoj od svojih najglasovitijih zbirki pjesama ispisuje povijest jedne ljubavi – od početnog oduševljenja do očaja ostavljenoga – ali od ove posljednje vrste je, kao što i naslov govori, tek jedna, pa nju na Valentinovo ipak preskočite!

Za Međunarodni dan darivanja knjiga (14. veljače)

Uz Međunarodni dan darivanja knjiga – na Valentinovo 14. veljače (izgleda da je ljubav prema knjigama ipak najviši oblik ljubavi!) – preporučujemo vam dva slatka naslova koja će vam razvedriti dan i koja ćete poželjeti nekome pokloniti, ili ćete pak poželjeti da ih netko pokloni vama! To su dvije friške knjige o kojima se priča – o „Maloj pariškoj knjižari“ već ste sve saznali iz medija (a i naslov je catchy), a“Čitateljica u potrazi…“ polako nalazi svoj put do obožavatelja uglavnom putem preporuka (što je najbolji pokazatelj kako neka knjiga može postići svoj „tihi uspjeh“). Povučeni pariški knjižar sa sposobnošću da svakome preporuči ne knjigu koja će mu se najviše svidjeti, nego baš onu koja mu najviše u nekom trenutku treba osvojit će i vaše srce i poželjet ćete ga pratiti kroz pustolovinu plovidbe kanalima od Pariza do Marseja u potrazi za ženom i ljubavlju koju je izgubio prije trideset godina. „Čitateljica u potrazi za…“ je usamljena Šveđanka koja na poziv prijateljice putem pisama dolazi u Ameriku, gradić Hope, Iowa. Zajednička im je ljubav prema knjigama, ali baš uoči Sarinog dolaska Amy premine – no svi oni koje je upoznala putem Amynih pisama još su uvijek tu… Sara odluči oživjeti Amynu bogatu biblioteku i otvoriti knjižaru koja je sve samo ne tipična

Mala pariška knjižara

Nina George: Mala pariška knjižara

Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom

Katarina Bivald: Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom

Za Korizmu

Vrijeme Korizme tradicionalno je vrijeme odricanja – ali ne i odricanja dobrog štiva! Tako vam preporučujemo da pročitate dvije fascinantne knjige povijesne fikcije s temom Isusova života. Prva od njih je knjiga nekad ultrapopularnog finskog autora povijesnih romana Mike Waltarija koja govori o posljednjim Isusovim danima u vrijeme Pashe u Jeruzalemu. A druga je svima znana barem po grandioznoj filmskoj adaptaciji, a to je knjiga poljskog nobelovca Henryka Sienkiewicza Quo vadis? S obzirom da se danas i sami često to pitamo, provjerite koje nam odgovore pruža ovaj autor.

Tajna njegovoga kraljevstva

Mika Waltari: Tajna njegovoga kraljevstva

Quo vadis

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis

Za Dan Gradske knjižnice Velika Gorica

Knjižnice i čitaonice u Turopolju jučer i danas

Ljubica Pernar Robić: Knjižnice i čitaonice u Turopolju jučer i danas

Što reći – slavimo! I naš 130. rođendan! Ne, to nije zbroj godina nas djelatnika knjižnice – toliko obilježava naša knjižnica-staričica ove godine. Priča počinje prije 130 godina osnivanjem Prve čitaonice u Velikoj Gorici koja se nalazila u tadašnjem svratištu „K bieloj ruži“ (danas hotel). Vjetrovi povijesti dopuhali su nas u današnju zgradu Pučkog učilišta, a kako se to dogodilo, pročitajte iz pera Ljubice Pernar Robić, naše bivše dugogodišnje ravnateljice.

Za Međunarodni dan žena

Osmijeh žene

Nicolas Barreau: Osmijeh žene

Slatka priča o vlasnici šarmantnog pariškog restorančića koja nakon kraha jedne ljubavi nalazi drugu na sasvim neočekivanom mjestu. Zalutavši u dotad joj nepoznatu parišku četvrt otkriva malenu knjižaru, a u njoj roman o – sebi! Autor je Englez i uopće ga ne poznaje, ali uporna je u svojoj namjeri da sazna tko je on… Ovaj slatki roman osvježit će vašu žensku čitateljsku večer.

Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu

Nadežda Čačinović: Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu : koristan i za inteligentne muškarce

Naslov jednostavno zvuči predobro da bismo ga izostavili u ovom preporučnom popisu – a ni sadržaj vas neće razočarati. Ako volite čitati o knjigama, posegnite za ovom literarnom raspravom i doživite neka od klasičnih djela svjetske književnosti u sasvim novoj perspektivi – Ponos i predrasude, Durasičin Ljubavnik, Hemingway, Uliks, Dobar dan, tugo Francois Sagan, Thackerayev Sajam taštine ili Ana Karenjina – samo su neka od djela ili autora koje nakon čitanja ove knjige više nećete čitati na isti način.

Skip to content