Milan Bogdanović – izložba

Od 14. do 31. prosinca 2016. u našem izlogu postavljena je izložba o Milanu Bogdanoviću, pravniku, književniku i prevoditelju, koju smo preuzeli iz Samoborske knjižnice.

Milan Bogdanović ( Emin Šrabec – pravo ime i prezime ) rođen je u Dubrancu kraj Velike Gorice, 23. studenoga 1876. Završio je studij prava u Zagrebu 1900. Bio je službenik u zagrebačkoj gradskoj upravi i ravnatelj magistrata. Pisao je o gradskim komunalnim problemima, sastavio nekoliko gradskih statuta, a po njegovu su prijedlogu preimenovane gradske ulice.

Iako je napisao nekoliko pjesama, kazališnih komada te kazališnih i književnih članaka, prevoditeljstvo je temelj njegove književne djelatnosti. Prevodio je s engleskoga, njemačkoga, ruskoga, češkoga, slovenskoga, talijanskoga i madžarskoga. Nezaobilazno mjesto u hrvatskoj književnoj kulturi zauzima prijevodima sedamnaest drama Williama Shakespearea.

Izložbu su pripremili djelatnici Samoborskog muzeja koristeći građu iz ostavštine Milana Bogdanovića koja se nalazi u muzeju.

Skip to content