Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja – 26. lipnja

“Mučenje nastoji uništiti osobnost žrtve i negirati urođeno dostojanstvo ljudskog bića. Unatoč apsolutnoj zabrani mučenja u skladu s međunarodnim pravom, mučenja i dalje postoje u svim regijama svijeta. Zabrinutost za zaštitu nacionalne sigurnosti i granica sve se više koristi kako bi se omogućilo mučenje i drugi oblici okrutnog, ponižavajućeg i nečovječnog postupanja. Njegove prodorne posljedice često nadilaze izolirani čin na pojedinca; i mogu se prenijeti kroz generacije i dovesti do ciklusa nasilja.

Ujedinjeni narodi su od početka osudili mučenje kao jedan od najgorih djela koja su ljudska bića počinila na svojim ljudima.

Prema svim relevantnim instrumentima, mučenje je apsolutno zabranjeno i ne može biti opravdano pod bilo kojim okolnostima. Ova zabrana čini dio uobičajenog međunarodnog prava, što znači da je obvezujući za sve članove međunarodne zajednice, bez obzira na to je li država ratificirala međunarodne ugovore u kojima je mučenje izričito zabranjeno. Sistematična ili raširena praksa mučenja predstavlja zločin protiv čovječnosti.

Dana 12. prosinca 1997. godine Rezolucijom 52/149, Generalna skupština UN-a proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom Ujedinjenih naroda za potporu žrtvama nasilja, s ciljem potpunog iskorjenjivanja mučenja i učinkovitog funkcioniranja Konvencije protiv mučenja i ostalog okrutno, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

26. lipnja prilika je za pozivanje svih dionika, uključujući zemlje članice UN-a, civilno društvo i pojedince svugdje, da se ujedine u podršku stotinama tisuća ljudi širom svijeta koji su bili žrtve mučenja i onima koji se i danas muče.

Za oporavak od mučenja potrebni su brzi i specijalizirani programi. Rad rehabilitacijskih centara i organizacija širom svijeta pokazao je da žrtve mogu napraviti prijelaz s užasa na izlječenje. Dobrovoljni fond UN-a za žrtve torture, kojim upravlja UN-ov Ured za ljudska prava u Ženevi, jedinstven je mehanizam usmjeren na žrtve koji usmjerava financiranje pomoći žrtvama mučenja i njihovim obiteljima. Dobrovoljni fond UN-a za žrtve torture prihvaća donacije. Međunarodni dan UN-a za podršku žrtvama torture 26. lipnja obilježava trenutak 1987. kada je na snagu stupila Konvencija UN-a protiv mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv mučenja. Danas su Konvenciju ratificirale 162 zemlje.” (preneseno sa službene web stranice Ujedinjenih naroda:  https://www.un.org/en/observances/torture-victims-day )

Popis za čitanje:

sonata

Sonata : [roman] / Đurđica Stuhlreiter

Studentica Sunčana živi teško i skromno sa svojom bolesnom majkom, te da bi osigurala egzistenciju, prihvaća poslove, poput čišćenja stanova. Jedan takav oglas vodi je u stan njenog bivšeg učitelja klavira koji ju je silovao kao desetogodišnju djevojčicu. Mučena dugogodišnjim traumama, ali i sramom, Sunčana odlučuje ne prijaviti silovatelja, već u njemu probuditi grižnju savjest i osjećaj krivnje, jer je to veća kazna od zatvora. Nakon što je u svom prvom romanu Bapske priče autorica otvorila temu obiteljskog nasilja, u svom novom romanu otvara još bolniju temu – seksualnog iskorištavanja djece.

Sandročka, zlostavljana

Sandročka, zlostavljana : životna ispovijest žene koja je prekinula krug ponižavanja i nasilja u braku / Sandra Petrž

Autorica ove knjige iskreno progovara o zlostavljanjima koja je proživjela prvo u obitelji, susjedstvu a onda u vezama i braku. Pomoć je morala potražiti i u skloništu za žene žrtve nasilja. Ali nije odustala, prekinula je začarani krug zlostavljanja pa svoju priču piše s odmakom, uz podršku svog sina i drugog supruga s kojima živi u skladnoj obitelji.

Ljudska djela

Ljudska djela / Han Kang

Nagrađivana južnokorejska autorica u ovom se romanu vraća u rodni grad Gwangju u kojem je 1980. krvavo ugušen studenski ustanak. Smrt petnaestogodišnjaka ispričana kroz druge likove otvara priču o okrutnosti režima, nasilju, brutalnosti, ali i dostojanstvu. Autorica polemizira o ljudskim djelima te mogućnosti njihove potpune suprotnosti i istovremenog suživota, a roman je svojevrsni nastavak autoričine poetike nasilja koju je započela romanom ‘Vegetarijanka’. Povijesne činjenice isprepletene kulturološkim i tradicijskim saznanjima te političkom kritikom, stavljaju novo svjetlo na Južnu Koreju te donose informacije dosad slabo poznate izvan njenih granica.

Verbalno zlostavljanje u odnosima

Verbalno zlostavljanje u odnosima : kako ga prepoznati i kako reagirati / Patricia Evans

Autorica govori o fenomenu verbalnog zlostavljanja te daje upute kako bi se takav oblik ponašanja prepoznao i kako bi se na njega moglo ispravno reagirati. Teorijske postavke Patricije Evans temelje se na iskustvima četrdeset žena koje su doživjele verbalno zlostavljanje i manipulaciju. Treće, prošireno izdanje ove knjige.

Preživjeti seksualno nasilje

Preživjeti seksualno nasilje / Liz Kelly

Suvremeno doba stvorilo je kontekst u kojemu je mnogim ženama diljem svijeta omogućeno da opišu svoja iskustva, ipišu počinjena nasilja i imenuju zlostavljača. Knjiga dokumentira o nasilju zbog kojeg su pravo na život i slobodu žena i djevojaka svakodnevno ugroženi, te o otporu i nadljudskoj snazi u svakodnevnom nošenju s proživljenim zlom.

Međugeneracijski prijenos zlostavljanja djece

Međugeneracijski prijenos zlostavljanja djece / Ninoslava Pećnik

Knjiga se bavi izvorima i posljedicama roditeljskog nasilnog ponašanja u obitelji, prvenstveno tjelesnog zlostavljanja i nasilja. Ukratko su opisana obilježja zlostavljanja djeteta u obitelji i posljedice, a posebna pozornost je usmjerena na procese putem kojih činitelji rizika i činitelji zaštite utječu na međugeneracijski prijenos zlostavljanja. Uz rezultate brojnih istraživanja, u knjizi je detaljno prikazano istraživanje nedavno provedeno na studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Skip to content