Ljetni đir – preporuke

Za sve one koji ni ovoga ljeta neće toćati noge u moru, nego u lavoru, evo nekoliko ideja kako besplatno putovati  – makar u svijet priča…

Istra

Atelje pod morem

Vlatko Ivandić: Atelje pod morem

Kipar u kreativnoj krizi, gluhonijema seoska djevojka, miris mora i ružmarina – isprepliću se u ovoj suptilnoj ljubavnoj priči smještenoj u „hrvatsku Toskanu“ iz pera zgodnog Puležana Vlatka Ivandića.

Italija / Rab

Dvorac u Romagni

Igor Štiks: Dvorac u Romagni

Ako još niste, ovoga ljeta svakako pročitajte Štiksov fantastični prvijenac, priču o dvije vremenom i mjestom radnje razdvojene, ali u svojoj biti srodne ljubavne priče. Ljubavni trokuti, prijevara i izdaja… priče ispričane glasom ostarjelog redovnika u hladu zidina renesansnog dvorca odvest će vas na putovanje u dvije države i dvije odvojene povijesti, ali podjednako opasna vremena.

Zagreb

Nekoliko dana kolovoza

Mirjana Dugandžija: Nekoliko dana kolovoza

Ponekad zaista ne morate daleko otputovati da biste nekamo stigli. Pokazuje to i prvi roman novinarke Mirjane Dugandžije o Kseniji, ženi srednjih godina, koja u ljetom opustošenom Zagrebu pokušava povezati konce svog dotadašnjeg života. Kako dalje? Provjerite na stranicama ovog romana.

Švedska

Plesala je jedno ljeto

Per Olov Ekström: Plesala je jedno ljeto

Naslov je ušao u široku upotrebu, ali koliko vas je zapravo pročitalo ovu knjigu? E pa vrijeme je da ovaj klasik švedske književnosti konačno dođe na red i uđe u vašu povijest posudbe! Tragična ljubavna priča, čarobno švedsko ljeto, očaravajuća priroda i probuđene mladenačke strasti… s ovom knjigom zaputite se na hladni sjever u potrazi za vrelom ljubavi!

Američki jug

Glazba s plaže

Pat Conroy: Glazba s plaže

Nakon niza godina natjeran neobičnim spletom obiteljskih i poslovnih okolnosti, Jack McCall, pisac putopisnih gastronomskih vodiča, vraća se u rodni Waterford, gradić u Južnoj Karolini. Udubite se u ovu biografsku obiteljsku sagu u kojoj je autor pokušao ispričati sve o sebi, svojoj obitelji, svojoj generaciji, američkom jugu i svijetu dvadesetog stoljeća uopće, a nakon više o 700 stranica i najtvrdokorniji će nečitači žaliti za onih preostalih sedamsto, za koliko je autor skratio originalni rukopis.

Finska

Knjiga o ljetu

Tove Jansson: Knjiga o ljetu

Knjiga o ljetu Tove Jansson ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti, ponekad u dječje klasike, a ponekad u ‘prave’ klasike za odrasle. Kao i većina njezina opusa, ova knjiga izmiče svim klasifikacijama, a opisuje ljeta na malom otoku u Finskom zaljevu djevojčice Sophije, njenog oca i njezine bake. Sophia i baka su poput dvije antiheroine klasične literature za djecu – nema avantura od kojih staje dah, nema čudovišta koja treba savladati, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je život sam avantura koju treba preživjeti, i da nas otoci mogu štošta o tome naučiti.

Nova Engleska

Ljeto

Edith Wharton: Ljeto

U uspavanom gradiću Nove Engleske osamnaestogodišnja Charity radi kao knjižničarka i nasmrt se dosađuje, sve dok se u mjestu ne pojavi mladi arhitekt Lucius Harney. Charity mu postaje pratnjom dok istražuje stare kuće toga područja i sakuplja materijal za knjigu o kolonijalnim kućama na kojoj upravo radi.  Njih dvoje upuštaju se u ljubavnu aferu skrivenu od očiju Charitynog uglednog skrbnika gospodina Royalla… Kad je 1917. objavljena, ova je knjiga podignula veliku prašinu zbog tematike seksualnog buđenja mlade žene, ali  od šezdesetih godina i seksualne revolucije sve je popularnija…

Skip to content