Književne preporuke: strana književnost

bilješke o pogubljenju

Bilješke o jednom pogubljenju / Danya Kukafka

Ansel Packer bit će pogubljen za dvanaest sati. Zna što je učinio i sada će platiti za svoje zločine. Ali ne želi umrijeti. Želi biti slavljen, želi biti shvaćen.

Gledajući umornim očima triju žena – majke, sestre i detektivke – doznajemo priču Anselova života. Upoznajemo Lavender, očajnu sedamnaestogodišnjakinju koja ga je donijela na svijet; Hazel, sestru Anselove supruge, koja u tišini mora promatrati kako je sestrina veza proždire; Saffy, detektivku na Anselovu tragu, koja je svoj skromni, kaotični život posvetila potrazi za pravdom.

Dok cure sati do Anselova pogubljenja, ove se žene vraćaju u prošlost i pokušavaju rasplesti petlju uništenja i patnje koju su njegove grube ruke omotale oko njihovih života.

Povezujući neprestanu napetost s iznimnom empatijom Danya Kukafka istražuje potresnu ali duhovnu stranu zla i uništenja.

Čitam te kao knjigu

Čitam te kao knjigu / Emily Henry

Nakon što ju je ostavio Jakob, Nora u ljubavnom životu doživljava samo razočaranja. Zato se posvetila svom poslu, knjigama, a o mlađoj sestri Libby brine još od razvoda roditelja. Nora će imati burnu raspravu oko knjige pod naslovom „Jednom u životu“ s književnim urednikom Charliejem. Dvije godine kasnije pokazat će se da je Nora imala pravo, a kad sa sestrom otputuje u Sunshine Falls, tamo će biti i Charlie, za kojeg će se ispostaviti da je rođen u tom gradiću. Privlačnost između dvoje zaljubljenika u knjige bit će sve snažnija.

dunkelblum

Dunkelblum : roman / Eva Menasse

Na prvi pogled je Dunkelblum gradić poput svakog drugog. No iza pročelja austrijskoga mjestašca skriva se povijest grozna zločina. Svijest o tome događaju već desetljećima povezuje starije stanovnike Dunkelbluma – jednako kao i šutnja o tome činu i njegovim počiniteljima. Kasnih ljetnih dana godina 1989., dok iza obližnje mađarske granice već čekaju stotine izbjeglica iz DR Njemačke, u grad dolazi zagonetni posjetitelj. Tu se stvari iznenada uzburkaju: na livadi na rubu grada iskopan je kostur, a mlada žena nestaje. Kao u nekoj strašnoj priči pojavljuju se tragovi staroga zločina – i suočavaju stanovnike Dunkelbluma s prošlošću koju su odavno smatrali prevladanom.

U novome romanu Eva Menasse ocrtava veliku povijesnu panoramu na primjeru gradića koji opetovano postaje pozornicom svjetske politike i pripovijeda o odnosu stanovnika prema povijesnoj krivnji. „Dunkelblum” je jezivo-komični ep o ranama u krajoliku i ljudskim dušama koje za razliku od sjećanja ne nestaju.

jabuka ne pada daleko

Jabuka ne pada daleko / Liane Moriarty

Jabuka ne pada daleko novi je roman autorice hitova Male laži i Suprugova tajna.

U obitelj Delaney sve se jako vole – samo što se ponekad žele međusobno poubijati.

Joy Delaney i suprug Stan život su lijepo sredili. Četvero divne odrasle djece. Obiteljski posao za poželjeti. Pred njima su zlatne godine mirovine. Zato kada Joy Delaney nestane – bez poruke, bez traga – nije nikakvo čudo što počinju kružiti glasine.

Kako je Stan ogrebao lice? Tko je strana osoba koja je ušla u njihove živote i iznenada ih napustila? Što sve skrivaju?

Ipak, djeca Delaneyjevih postavit će sebi najstrašnije pitanje od svih: Jesu li uopće ikada poznavali svoje roditelje?

Kalendarske priče / Bertolt Breht

Kalendarske priče su zbirka književnih djela u stihu i prozi s kojima se njemački dramatičar i pjesnik prvi put predstavio njemačkoj publici nakon fašizma i rata. Većina priča i pjesama pripadaju njegovom egzilantskom opusu jer su nastale u egzilu i napisane neovisno o zbirci. Zbirka se sastoji od osam priča i osam pjesma za koje priređivač Jan Knopf tvrdi da odudaraju od ostatka Brechtovog opusa a otkrivaju nam manje poznatog, drugačijeg, atipičnog Brechta, kao vješta, tankoćutna i na trenutke neobična zabavna pripovjedača.

Najružnija žena na svijetu

Najružnija žena na svijetu / Olga Tokarczuk

Čudesni događaji, obrati i svijet u kojem ne vrijede gotovo nikakva pravila, čak ni kad je riječ o granici između čitatelja i knjige, studije samoće i usamljenosti, naših identiteta usred različitih životnih izazova, potrage za nama samima na granici Drugoga, ali i onoga što definiramo kao Svijet. Knjiga izabranih priča nobelovke Olge Tokarczuk Najružnija žena na svijetu iznova nam donosi čudo književnosti gdje god da se radnja događa – u gradu koji i sam postaje protagonist priče, na samotnom otoku, u odnosu koji nepovratno umire, ili na nevjerojatnom početku rata. Priče u kojima su likovi nerijetko karikature vlastitih osjećaja, ispripovijedane tako da povremeno nećemo ni udahnuti čitajući, ponovna su potvrda izvanredne književnosti ove nobelovke.

Najružnija žena na svijetu ne pokazuje samo nenadmašno pripovjedačko umijeće Olge Tokarczuk već i majstorstvo u istraživanju granica stvarnosti i onoga iza stvarnosti, bilo da se radi o košmarima, nadrealnim iskustvima ili naprosto mogućnostima stvarnosti. Olga Tokarczuk je i sjajna psihologinja i svaka priča uvijek nas iznova suočava s našim najvećim strepnjama i strahovima: Znate li čega se najviše bojim? Da bi svijet doista mogao biti takav kako nam izgleda.

nestao

Nestao : prvi slučaj Avrahama Avrahama / Dror Mišani

Kad jedne večeri Hana Šarabi prijavi nestanak svoga šesnaestogodišnjeg sina Ofera, policijski istražitelj Avraham Avraham ju pokuša umiriti tvrdnjom kako u Izraelu nema serijskih ubojica, nema otmičara, gotovo da nema silovatelja, pa zato nitko i ne piše kriminalističke romane. To se naročito odnosi na Holon, gradić južno od Tel Aviva. Međutim, idućeg jutra Avraham kreće u bezuspješnu potragu za nestalim tinejdžerom. Policija nema čvrstih tragova koje bi mogla slijediti, sve dok se Oferov susjed i profesor engleskog jezika ne odluči uplesti u istragu. Avraham sumnja u vlastite prosudbe, no konačna istina zastrašujuće se podudara s njegovim riječima upućenim Hani Šarabi – u Holonu je počinitelj onih vrlo rijetkih ubojstava uvijek netko iz žrtvine najbliže okoline. Ovo je prvi u nizu romana o slučajevima izraelskog inspektora Avija Avrahama.

pljustale su ptice

Pljuštale su ptice / Jocelyne Saucier

Vremešne Toma, Charlieja i Teda zatječemo u izoliranom, jezerskom predjelu Ontarija, gdje su odlučili u miru i slobodi provesti ostatak svoga života. Pri ruci su im dvojica susjeda koji im dobavljaju sve ono što im šuma ne može dati, a koji usput, u toj skrivenoj oazi, vide priliku za unosan posao. Ustaljenu rutinu uskoro remeti dolazak dviju žena. Neimenovana fotografkinja u potrazi je za jedinim preživjelim iz Velikog požara kod Mathesona 1916. – Tedom Boychuckom, kojega se pamti kao dječaka koji je lutao zgarištima. Za njom stiže i Marie-Desneige, starica koja slobodu nije okusila punih šezdeset i šest godina. Hoće li mala jezerska zajednica izdržati tolike promjene?

Suptilna i nježna proza Jocelyne Saucier oda je životu lišenom pritisaka i uobičajenih obrazaca, životu posve usklađenu s prirodom. Otvarajući duboke rane iz prošlosti, koje bolno pulsiraju podjednako u prirodi i čovjeku, Saucier gradi lirski spomenik slobodi, ljubavi i obnovi.

Skice iz Venecije / Rhys Bowen

2001. godine, Caroline Grant trudi se prihvatiti kraj svojeg braka kada primi neočekivano nasljedstvo. Njezina voljena prateta Lettie ostavlja joj bilježnicu sa skicama, tri ključa i s posljednjim dahom izgovara: „Venecija“. Carolinein je zadatak prosipati pepeo svoje tete Lettie u gradu kojeg je voljela i razotkriti tajne stare preko šezdeset godina.

1938. godine, učiteljica likovne kulture Juliet „Lettie“ Browning stiže u presvijetlu Veneciju. Za njezine je učenike ovaj grad riznica povijesti, umjetnosti i ljepote. No Lettie u Veneciji vidi nezaboravne uspomene i priliku da ponovno pronađe Leonarda Da Rossija, muškarca njezina života čija je budućnost predodređena njegovom plemićkom krvlju. No usprkos Leovim dužnostima, vatren vrtlog neobuzdane ljubavi zaposjeda njihova srca. Sve dok prijetnja rata ne opkoli Veneciju i natjera Lea i Lettie da se bore za vlastite živote i čuvaju tajnu koja će ih vječno povezati.

Lettien život obilježen je nemogućom ljubavi, gubitkom i herojskom hrabrosti. To je život koji jedino Caroline može razotkriti i pritom u njemu napokon pronaći sebe.

Skip to content