Knjigoveška radionica

U proljeće 2019. godine u Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirana je Radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže za sve koji su željeli saznati i naučiti kako sami stvarati i uvezivati knjige te tko su ljudi koji još uvijek ručno uvezuju knjige stvarajući tako prava mala umjetnička djela. 

Voditeljice radionice bile su dvije Velikogoričanke – grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i dr. Branka Lajić, docentica s Katedre za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkog fakulteta u Zagrebu. 

Radionica je bila koncipirana na bazi deset susreta te je bila namijenjena svima koji su zainteresirani za izražavanje kroz knjigovešku formu. Nakon uvoda u povijest razvoja knjigoveških proizvoda, fokus je bio na praktičnom radu, na izradi knjiga i ukrasne ambalaže. Polaznici su izrađivali proizvode za svakodnevnu uporabu koristeći se svakodnevnim i/ili lako dostupnim materijalima i alatima te su tako naučili izrađivati blokove, ukrasne kutije, fascikle, knjižni blok, tvrdi uvez knjige sa zaštitnom kutijom te ambalažu za nakit. 

Ručna izrada ovih proizvoda prvenstveno se bazira na besprijekornoj tehnici, svrsishodnoj formi i ukrasnoj opremi, te je jedan od osnovnih načina preventivne zaštite knjižne građe koju masovna, industrijska proizvodnja ne može pružiti.

Skip to content