Knjige za po ljeti

Mišung starijih i novijih zanimljivih naslova koje možete pronaći u našoj knjižnici. Bezopasni su za konzumaciju na visokim temperaturama. Preporuka je da ih se nosi sa sobom na ljetovanje, najbolje u torbi za plažu. Moguće ih je upotrijebiti i u slučaju hladovanja na kakvoj terasi, te u zamračenim i rashlađenim sobama.

Frode Grytten: Sobe uz more, sobe u gradu

Deset naizgled običnih slika Edwarda Hoppera, deset priča koje nam je o njima ispričao jedan od najznačajnijih suvremenih norveških književnika Frodde Grytten. Ako još niste otkrili Gryttena, vrijeme je da tu grešku ispravite ovoga ljeta i zaronite u njegov melankolično-tjeskoban, a ipak u konačnici pozitivan svijet.

A.A. Milne: Tajna Crvene kuće

Spojite li Agatu Christie i sir Arthura Conana Doylea dobit ćete A.A.Milnea iz „Tajne Crvene kuće“. Da, to je autor legendarnog mede Winnie Pooha koji se u ovom romanu odvažio okušati u žanru kriminalističkog romana, a napisao ga je za svog oca koji se neprestano žalio na lošu krimi literaturu. U „Tajni Crvene kuće“ postoji kuća na engleskom ladanju, bogati i ekscentrični vlasnik koji nestaje, a sve indicije upućuju da je ubojstvo počinjeno na imanju njegovo djelo, postoji i detektiv amater koji sasvim slučajno nabasa na čitavu stvar, tajni prolazi, zavist, ljubavna priča, ljubomora, tajanstveni brat iz Australije… i sve je nevjerojatno skladno posloženo u klasičan kriminalistički roman koji ne ispuštate iz ruku do posljednje stranice, kad slijedi neočekivani obrat.

P.D.James: Svjetionik

Sljedeći krimić na našem popisu dolazi iz pera britanske majstorice žanra P.D.James, a donosi nam još jednu istragu ubojstva pod budnim okom inspektora Adama Dalgliesha. Na otoku Combe uz obalu Cornisha pronađeno je tijelo kako visi s vrha otočkog svjetionika. Riječ je o istaknutom gostu i vrhunskom stručnjaku koji je odmorom u svjetioniku tražio bijeg od svakodnevnih pritisaka, a Dalgliesh ne vjeruje da je riječ o samoubojstvu. Koliko znaju, a koliko skrivaju otočani?

Maja Lunde: Povijest pčela

U hvaljenom romanu Maje Lunde isprepliću se tri povijesna razdoblja, i, kako ispada, tri ključna razdoblja u razvoju pčelinjih zajednica. Od kraja 19. do kraja 21. stoljeća pčele će proći svoj put od uređenih zajednica do izumiranja. Iako je u jednu ruku upozorenje o mogućoj kataklizmi, ovaj roman ima više slojeva, a osim ekološke pozadine, to je i priča o obiteljskoj i međuljudskoj povezanosti, ljubavi i suradnji.

Robert Harris: Imperium

Politički triler iz Starog Rima. Čak i oni koje politika uopće ne zanima neće moći pustiti iz ruku ovaj fantastičan prikaz života Marka Tulija Cicerona, najvećeg govornika u svjetskoj povijesti. Rim pred kraj raspada republike i neposredno pred stupanjem na vlast Julija Cezara gadno je mjesto u kojem prljave zakulisne političke igre kroje sudbine stanovnika cijeloga Carstva.

Eimear McBride: Manji smo boemi

Iznimno neobičan roman koji nam pruža uvid u studentski život polaznika glumačke akademije u Londonu. Sav alkohol, drogu, promiskuitet autorica opisuje na pozadini ljubavne priče između mlađe glumice i sredovječnog, ali još uvijek markantnog slavnog glumca.  Ovaj insajderski pogled (autorica je i sama studirala glumu) nije baš za svakoga – hrabar stil – i u izrazu i u pristupu i u eksplicitnosti – nešto je na što ćete se morati naviknuti ako se želite probiti do kraja ove dramatične pripovijesti.

Margaret Dilloway: Uzgoj i njega trnovitih ruža

Ruže, jednako kao i ljudi, trebaju pažnju, brigu, zaštitu i ljubav. Čitajući ovaj roman saznat ćete ponešto o uzgoju ruža, još više o brizi o nesigurnim tinejdžericama i najviše o brizi za sebe. Gal Garner živi životom bez uzbuđenja, radi kao profesorica, ima bolest bubrega (zbog čega je prisiljena na redovite i iscrpljujuće odlaske u bolnicu) i uzgaja ruže. Riley je Galina nećakinja koja se nenajavljeno pojavljuje na njezinu kućnom pragu. No kao i ruže, svaka od njih na svoj je način trnovita …

Holly Ringland: Izgubljeno cvijeće Alice Hart

Nakon tragedije koja će joj zauvijek promijeniti život, devetogodišnja Alice odlazi živjeti s bakom, za koju dotad nije ni znala da postoji, na farmu autohtonog australskog cvijeća. Ova farma pruža utočište ženama koje su, poput Alice, izgubljene i slomljene. Prema viktorijanskoj tradiciji, svaki cvijet ima značenje i kako se Alice pomalo privikava na svoj novi život, počinje se služiti jezikom cvijeća da iskaže ono što je teško reći riječima.

Damir Karakaš: Proslava

Najnoviji roman Damira Karakaša ravno iz tiskare upao je u središte medijskog cirkusa. Kako je ovoga puta opisao svoje Ličane i što su mu točno zamjerili? Oni koji su ga već pročitali, kažu da je bolji od „Sjećanja šume“, a kako biste se u to i sami uvjerili, prihvatite Karakašev poziv na „Proslavu“!

Milana Vuković Runjić: Majstori u mojoj kući

Kad krene u rekonstrukciju stare obiteljske kuće, kuće u kojoj je odrasla, udala se i pokrenula posao, kuće koja neminovno čuva sve njezine lijepe i manje lijepe uspomene, glavna junakinja ovog romana pokreće i svojevrsnu reviziju vlastitog života. S obzirom da lako možemo priču prepoznati kao Milaninu osobnu, možemo reći da nam je u ovoj knjizi zaista razgolitila svoju intimu.

Josip Žmirić: Kaleidoskop

Zbirka ultrakratkih priča Josipa Žmirića donosi male isječke stvarnosti koja može biti svačija. Posve obične situacije oko kojih nikada ne lomimo glavu, a zapravo nas mogu mnogočemu naučiti. Ova će vas knjiga potaknuti na razmišljanje o malim stvarima i o tome koliko nam život može postati ispunjeniji ako im pridamo zasluženu važnost.

Paco Roca: Kuća (strip)

Odličnog Paca Rocu pročitat ćete u jedno popodne, ali će vam još dugo ostati u sjećanju. Priča počinje kad nakon očeve smrti njegovo troje djece, dva sina i kći, dolaze pripremiti obiteljsku vikendicu za prodaju. Različitih su karaktera, s različitim sjećanjima na oca i djetinjstvo, ali i početku svi su složni u jednom – kuću treba prodati. No kako uspomene naviru, sve će teže biti rastati se od kuće i svega onoga što predstavlja.

Povijest privatnog života: Od Rimskog Carstva do tisućite godine

Fantastičan novi povijesni serijal o svim aspektima privatnog života kroz povijest. Prva knjiga upoznaje nas sa ljudskom svakodnevicom od starih Rimljana do početka mračnog srednjeg vijeka. Kako su živjeli, što su jeli, kako su se odijevali, gdje su izlazili – sve to i mnogo više možete pročitati u ovoj studiozno – i zanimljivo – koncipiranoj knjizi.

Nikola Horvat: Upoznaj Hrvatsku osobno: Teslin priručnik za hodače

Za sve zaljubljenike u pješačenje. Nije popularni Camino, nego možda još fascinantniji put – onaj na kojem ćete upoznati sve lijepe poznate i nepoznate zakutke Lijepe naše. Čovjek koji ju je prohodao uzduž i poprijeko nudi pregršt savjeta – od toga kakve cipele odabrati do savjeta za odgovarajući privremeni smještaj, lijekove i sve stvari o kojima treba misliti prije velikog pothvata. Jednako dobro funkcionira i kao savjetnik za kraća pješačenja.

Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno

Odličan putopisac Jasen Boko napokon nas je počastio novom knjigom. Ovoga puta uputio se Južnom Amerikom putevima legendarnog revolucionara Che Guevare. Ljudi, gradovi i krajolici koje je putem upoznao, politička priča koja i dalje potresa ovaj nemirni kontinent – sve je to našlo svoje mjesto u njegovim putopisnim zapisima.

Skip to content