Kakvo je bilo ljeto 2017. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Osim što su prošla dva mjeseca protekla u znaku toplinskih udara i nesnosnih vrućina u cijeloj Hrvatskoj, ništa manje zahuktano nije bilo niti kod nas u velikogoričkoj knjižnici. Od početka srpnja do početka rujna knjižnica je radila prema ljetnom rasporedu, a u tom periodu svi ljubitelji knjiga mogli su svakodnevno posuđivati nove naslove u sva tri odjela. S obzirom na to da tijekom ljeta obično pronađemo i više vremena za stvari koje volimo i koje nas opuštaju, tako su i Velikogoričani iskoristili vrelinu ljeta za uživanje u knjigama!

U periodu od 1. srpnja do 31. kolovoza knjižnicu je posjetilo gotovo 9.000 Velikogoričana (8.961 član), a posuđeno je ukupno 16.246 svezaka knjiga, što je impresivan podatak i dokaz da je čitanje opet u modi – ili je barem tako u Velikoj Gorici! Kroz ruke vaših knjižničara ovoga je ljeta prošlo 36.351 knjiga što predstavlja ukupnu cirkulaciju knjiga, odnosno sve posuđene i vraćene knjige zajedno. U odnosu na prethodne godine Velikogoričani su čitali nešto više i u većem broju posjećivali knjižnicu.

A što se najviše tražilo i čitalo ovoga ljeta u Velikoj Gorici? Očito je da naši čitači prate novu hrvatsku književnu scenu, pa je tako među domaćim autorima najtraženiji bio Kristijan Novak, čiji je roman „Ciganin, ali najljepši“ nedavno nagrađen T-portalovom nagradom za roman godine, zatim „Mileva Einstein: teorija tuge“ Slavenke Drakulić, Jergovićev zadnji roman „Wilimowski“ i „Sjećanje šume“ Damira Karakaša, također finalista T-portalove nagrade. Mnogi su poželjeli saznati prljave tajne iz svijeta domaće politike pa su čitali knjigu Mirele Holy „Vražica nosi Pradu“, a potaknuti uspjehom istoimene predstave Velikogoričani su se okrenuli i jednom dramskom tekstu – knjizi „Tri zime“ Tene Štivičić.

Među stranim knjigama i autorima najtraženija je bila Elena Ferrante, talijanska spisateljica nepoznatog identiteta i njezine do sada objavljene dvije knjige, prva dva dijela tetralogije „Genijalna prijateljica“. Tu su zatim „Kameno srce“ Renate Dorrenstein, „Belgravia“, novi roman Juliana Fellowsa, novi triler autorice „Djevojke iz vlaka“ Paule Hawkins „U vodu“, „Par iz susjedstva“ Shari Lapene i „Uhoda“ švedskog spisateljskog dvojca koji objavljuje pod imenom Lars Kepler. Mnogi su ponovno (a neki i po prvi put) poželjeli pročitati serijal o čarobnjaku Harryju Potteru, trilogiju Francine Rivers „Glas u vjetru“ ili serijal „Igra prijestolja“ George R.R.Martina. Od starijih naslova čitali su se i „Jedi, moli, voli“ Elizabeth Gilbert, „Koliba“ Paula Younga, „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Lee, „Sto godina samoće“ Gabriela Garcie Marqueza i „Kradljivica knjiga“ Markus Zusak.

Iznimno su bili traženi i antiutopijski romani i to klasici žanra poput Orwellove „1984“, Bradburryjevog „Fahrenheita 451“ ili Zamjatinovog „Mi“. Nažalost, koliko god bismo to voljeli, u knjižnici ne posjedujemo niti jedan primjerak knjige o kojoj se mnogo govori u posljednje vrijeme, a to je „Sluškinjina priča“ Margaret Atwood. Prijevod ovog antiutopijskog romana je kod nas objavljen još negdje 1980-tih i ne može se više nabaviti, a novog izdanja nema. Iako je mi nemamo, knjigu možete posuditi u zagrebačkim knjižnicama.

Standardno se čitalo i takozvano „lagano“ ljetno štivo za razbibrigu – ljubavni, povijesni i kriminalistički romani. U žanru povijesnih ljubića najtraženiji je bio serijal „Čuvari visočja“. Povijesni serijali Conna Igguldena o Juliju Cezaru i Džingis Kanu te Gilesa Kristiana o Vikinzima naslovi su koji su bili najtraženiji među ljubiteljima tog žanra ovoga ljeta. Švedska spisateljica Camilla Laeckberg i njezin serijal kriminalističkih istraga na idiličnom otočiću Fjallbacki bili su prvi izbor ljubitelja krimića.

Najmlađi čitači najčešće su posezali za serijalom „Gregov dnevnik“ Jeffa Kinneya, serijom knjiga o djevojčici Maši domaće autorice Sanje Pilić i nezaobilaznim Harryjem Potterom, a dva najtraženija naslova bili su romani Sanje Polak „Dnevnik Pauline P.“ i „Mali Jan ima plan“. Apsolutni omladinski hit ovoga ljeta bio je roman „Trinaest razloga“ Jay Asher te svi romani Johna Greena.

A početak jeseni donosi nam i nova i raznolika događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. U rujnu sudjelujemo u manifestaciji Dana europske baštine, a zadnji četvrtak u mjesecu rezerviran je i dalje za Četrti četrtek u sklopu kojeg ovaj put upoznajemo kyudo – tradicionalnu japansku vještinu gađanja lukom i strijelom. Od 15. listopada do 15. studenoga tradicionalno se održava i Mjesec hrvatske knjige s mnoštvom raznolikih događanja za sve uzraste među kojima želimo izdvojiti gostovanje istaknutog književnika Mire Gavrana koji će predstaviti svoju knjigu „Nekoliko ptica i jedno nebo“. U Dječjem odjelu započinje i jesenski ciklus radionica za roditelje i odgajatelje koji donosi nove i aktualne teme, pokrećemo i novi čitateljski klub… U svakom slučaju, vjerujemo da će među događanjima u knjižnici svatko moći odabrati nešto za sebe.

Na kraju ono najvažnije: jesen nam također donosi i mnoštvo novih knjiga koje nas očekuju u novoj knjižarskoj sezoni i kojima se jako veselimo. Vjerujemo da ih iščekujete nestrpljivo kao i mi jer, kao što su dokazali i svojim interesom za knjigu ne samo tijekom ljeta, nego tijekom cijele godine, Velikogoričani su zaista pravi knjigoljupci!

Skip to content