Kako sad do knjige? Preporučujemo iz elektroničkih izvora

Kako do knjige u doba korone? Vrata knjižnica su zatvorena pa smo, iako nam ništa ne može zamijeniti osjećaj čitanja knjige u njezinu papirnatom obliku, izdvojili zanimljive online stranice koje vam nudimo kao rješenje za dobru knjigu u doba kada smo svi prisiljeni ostati u svojim kućama. Dok god nam računala rade, sjajne knjige su na tek nekoliko klikova od nas.

Što možete očekivati na pojedinim mrežnim izvorima, je li potrebna prijava i na koji način, koja su ograničenja, u kojim formatima možete čitati ponuđenu građu, gdje dok su knjižnice zatvorene potražiti adekvatnu literaturu za seminarske i ostale stručne radove… za vas smo proučili trenutno najbolje online izvore znanja i čitateljske zabave.

Knjige na engleskom jeziku

Ovdje stvarno nema čega nema! Na svoje će doći ljubitelji svih zabavnih sadržaja jer su na ovoj stranici besplatno dostupne knjige, filmovi, fotografije, glazba, i svašta drugoga. Naravno, kategorija koja nas zanima su knjige, pa krenimo s objašnjenjima. Dakle, za korištenje besplatnih sadržaja dostupnih putem ovog portala morate se prijaviti na stranici.

Dio koji nas zanima je Open library https://openlibrary.org/ gdje su knjige razvrstane po žanrovima, ali imate i tražilicu u koju možete upisati željeni naslov ili autora. Ima svega – od klasika do suvremenih autora, od dječje knjige do stručne literature i popularne publicistike.

Stranica funkcionira kao da ste došli u knjižnicu – knjige „posuđujete“ za čitanje. Možete ih posuditi 10 odjednom na rok od 14 dana. Možete ih i ranije vratiti i odabrati nove naslove, sve kao u pravoj živoj knjižnici. Prije same posudbe dostupan je pretpregled. Knjige su uglavnom skenirane i možete ih „listati“ online, ali i preuzeti u pdf ili epub formatu. 

Jedna od bezbrojnih mogućnosti Internet Archivea odvest će vas i do često preporučivane platforme Gutenberg projekta , gdje na jednom mjestu imate u ponudi više od 60.000 besplatnih e-knjiga, ali uglavnom klasika i knjiga na koje su općenito istekla autorska prava pa su mogle biti digitalizirane, ali tu nećete pronaći popularnu beletristiku – za to vas ponovno upućujemo na Open library…

Predobra platforma s mnoooogo besplatnih e-knjiga – sve što inače često tražite, a ne možete pronaći kod nas u knjižnici – možete pronaći na Scribd-u. Knjige su na engleskom jeziku. Inače se knjige s ove američke platforme mogu čitati uz naknadu, no u sljedećih mjesec dana Scribdova knjižnica s mnoštvom eknjiga, audioknjiga, časopisa i još mnogo toga dostupna je svima, besplatno, na 30 dana. Nije potrebna prijava, kreditna kartica ili bilo kakva obveza. Zato požurite i što prije pregledajte ovo besplatno blago u doba korone i osigurajte si pristup svojim omiljenim knjigama, autorima i kvalitetnim sadržajima u sljedećih nekoliko tjedana.  Tko brzo čita i čita na engleskom, čuda će pročitati u tih 30 dana!

Knjige na hrvatskom jeziku

Jedini (i trenutno najpreporučivaniji) hrvatski portal na kojem su vam u cijelosti besplatno i uz poštivanje autorskih prava dostupna djela suvremenih hrvatskih književnika. Ima i proze i dosta poezije, esejističkih knjiga, publicistike kao i nešto prijevodne književnosti (u manjoj mjeri)… Stranica je dobro organizirana, pretraživati možete po autorima, naslovima i pojedinim bibliotekama te je vizualno atraktivna pa tako svaki tekst prati i vizual naslovnice djela (ako je ranije bilo objavljeno u tiskanoj verziji) ili izvrsne ilustrativne fotografije. Login nije potreban, a djela možete čitati online ili skinuti u pdf, epub ili mobi formatu.

Portal koji će zasigurno dobro doći svim školarcima koji i u nedostatku knjižnične posudbe svejedno moraju pročitati pokoju lektiru. Na njega pogotovo upućujemo srednjoškolce jer su na njemu, osim hrvatskih autora, u hrvatskim prijevodima dostupni i svi strani lektirni klasici. Za pristup sadržaju potrebno je prijaviti se na stranicu što možete učiniti ako imate akademski AAI@Edu.HR elektronički identitet kojega ste dobili u svojoj školi. Ako nemate AAI@EDU.hr pristupne podatke, niti korisnički račun eLektire, možete registrirati novi korisnički račun i sadržaju pristupati, naravno, besplatno.

Iako portal nudi popriličan broj lektira, ne računajte da ćete na njemu pronaći baš svaku, pogotovo za prva četiri razreda osnovne škole, dok tu nećete pronaći niti naslove koje profesori po svom izboru zadaju kao izbornu lektiru. No, u ovim specijalnim uvjetima, vjerujemo da će i ono što portal eLektire nudi biti sasvim dovoljno za upoznavanje s onim najbitnijim što klasična književnost nudi. Preporučujemo i odraslima koji žele ponovno zaviriti u neke od klasika!

Dodatna vrijednost je i dobra baza knjiga u audio formatu, što uključuje i bajke za djecu, ali i klasike hrvatske i svjetske književnosti u izvedbi hrvatskih glumaca.

Stranica je iz razumljivih razloga ponekad preopterećena, pa budite strpljivi kad pristupate željenom sadržaju.

Za učenike srednjih škola i studente književnosti, ali i sve one koje zanima hrvatska književna baština, besplatno možete čitati odabrana djela hrvatskih autora u Digitalnoj zbirci Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na tom popisu ima i dosta lektirnih naslova, a s obzirom da prijava nije potrebna, pristup je jednostavniji nego kroz portal eLektire.

Online stručni priručnici

Upućujemo vas na portal Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža https://www.lzmk.hr/izdanja/online-izdanja te nabrojena, ali i ostala njihova enciklopedijska izdanja među kojima su i Tehnička enciklopedija, Medicinski leksikon, Filmski leksikon i Filmska enciklopedija. Zaboravite Wikipediju, enciklopedijska izdanja LZMK pouzdan su izvor svih definicija koje vam mogu zatrebati.

Genijalan sadržaj s kojim bi trebao biti upoznat svaki učenik neovisno o svojoj dobi. Sadržaja ima i za veće i za manje, ali posebno ga ipak preporučujemo srednjoškolcima koji na ovoj stranici mogu pronaći kompletan kompendij gramatike za pripremu hrvatskog na maturi uz kviz kojim će moći testirati svoje znanje. Tu je i hrpa jezičnih igara za sve uzraste kao i materijali za učitelje. Tu ćete pronaći i Hrvatski pravopis, iznimno jednostavan za korištenje. Baza frazema, Hrvatska školska gramatika, Jezični savjetnik, učenje glagoljice… uglavnom hrpa toga zanimljivog, provjerite sami.

Svi mrežni izvori Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje besplatni su za sve i dostupni bez prethodne prijave.

U potrazi za stručnom literaturom

Hrčak je korisna adresa za sve koji za potrebe svojih stručnih radova, seminarskih, maturalnih, završnih ili diplomskih radova trebaju stručnu literaturu. Na ovom portalu pronaći ćete hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima. Korisnicima omogućuje lagano pronalaženje časopisa i radova putem prebiranja (prema abecedi ili prema području znanosti) ili pretraživanja prema raznim poljima. Članci su dostupni u pdf formatu, nikakva prijava za njihovo pregledavanje nije potrebna.

Jedan od izvora stručne literature dostupne studentima je Cambridge University Press koji je za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu omogućio slobodan pristup na svoje zbirke e-udžbenika i priručnika koje obuhvaćaju sva područja znanosti. Slobodan pristup ovim zbirkama omogućen je do 31. svibnja 2020. za sve ustanove uključene u pretplatu na Cambridge University Press. Popis uključuje sva hrvatska sveučilišta i niz znanstvenih instituta. Pristup je moguć jedino putem prijave elektroničkim identitetom koji studenti i znanstvenici dobivaju kao polaznici, zaposlenici ili članovi ustanova.

Dobar izvor stručne literature su i repozitoriji visokih učilišta, kao što je to primjerice ODRAZ – otvoreni digitalni repozitorij akademske zajednice FFZG-a https://repozitorij.ffzg.unizg.hr/ . U repozitorij se mogu pohranjivati završni i diplomski radovi studenata, disertacije, znanstveni i stručni radovi (prije ili nakon objavljivanja), knjige, nastavni materijali, i druge vrste građe. Većina radova dostupna je u otvorenom pristupu bez prijave u pdf formatu. No, za pristup nekim radovima ipak je potrebno imati akademski elektronički identitet u okviru svoje ustanove.

Projekt “Pitajte knjižničare” obuhvaća bazu podataka odabranih kvalitetnih izvora informacija kao odgovora na upite korisnika. Na stranicama projekta postoji mogućnost pregledavanja i pretraživanja baze Odgovorenih pitanja (arhiva) i Baze linkova. Odgovorena pitanja moguće je pretraživati po područjima, ključnim riječima ili u punom tekstu. Ako namjeravate koristiti ovaj portal, upućujemo vas isključivo na pretraživanje spomenute baze odgovorenih pitanja jer trenutno slanje novih korisničkih upita trenutno nema smisla budući su knjižnice zatvorene, a većina knjižničara koja bi vam mogla odgovoriti nedostupna. Zato među odgovorima možete pronaći brojne poveznice na online izvore koje možete koristiti u nedostatku tiskanih knjiga!

Baština i istraživanja

Sve besplatno i dostupno bez ikakve prijave. World digital library i Europeana svjetski su digitalizacijski projekti putem kojih je dostupna svjetska kulturna baština – knjige, umjetnička djela, fotografije, časopisi… Zavirite također i u digitalne zbirke koje nude domaće institucije Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Nacionalna i sveučilišna knjižnica i začudite se kakvo se sve zanimljivo kulturno blago može pronaći u digitalnom obliku.
Ostali online kulturni sadržaji

Na službenim stranicama Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na jednom je mjestu objedinilo u bespućima interneta razasute online kulturne sadržaje iz različitih izvora o kojima nas pojedinačno obavještavaju društvene mreže. Hvalevrijedan pothvat koji vam omogućuje da ne lutate i ne tragate za pojedinačnim sadržajima sami. Većinu onoga što se od kulturnih sadržaja trenutno nudi u virtualnom obliku u Hrvatskoj možete pronaći na ovom popisu koji će se, vjerujemo, još nadopunjavati. Više detalja i sadržaja možete pronaći i direktno na stranicama Ministarstva kulture https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24303 .

Ekipa kulturne redakcije Radio Studenta (K_ulturizacija, Knjiški moljac – Radio Student i Generalna proba / Radio Student) odlučila je pokrenuti ovu grupu na Facebooku pod nazivom „Umjetnost dolazi vama“. To je javna grupa u kojoj je dopušteno dijeliti sve što se tiče kulture: virtualne šetnje po galerijama, muzejima, radio drame, snimke predstava, live streamove predstava, online knjige, audio knjige, platforme za gledanje filmova, emisije, podcaste, razgovore s umjetnicima i tako dalje. U grupi su teme objava „Filmsko“, „Kazališno“, „Književno“ i „Likovno“, radi lakšeg snalaženja u raznolikim sadržajima objavljenima u okviru ove grupe. Na ovoj grupi objavljuje dosta nezavisnih umjetnika pa je ovo ujedno i prilika s kvalitetnim i zanimljivim kulturnim sadržajima koji i prečesto prolaze „ispod radara“ mainstream kulture.

Skip to content