Istinite priče – 1. dio

Abramovič, Marina : Prolazim kroz zidove

Jedna od najvećih živućih umjetnica performansa na svijetu u ovoj knjizi pušta čitatelja u svoj svijet te mu približava svijet umjetnosti, napose performansa. Detaljnim opisima djetinjstva i odrastanja u Beogradu, školovanja i postepenog ulaska u svijet umjetnosti i otkrivanja performansa kao svog „glasa“ pa sve do intimnih veza, ljubavnih uspona i padova te pozadine svakog svog performansa, Marina Abramović ogoljava se pred čitateljem kao što to često radi i u svojim performansima, doslovno i metaforički.

Čovjek koji se nije smijao

Ackroyd, Peter : Čovjek koji se nije smijao : životopis Edgara Allana Poa

Autor, poznati biograf, započinje Poeov životopis njegovim zadnjim misterioznim danima obilježenim ekscesima, a potom se vraća na tragično djetinjstvo koje je u velikoj mjeri odredilo Poeovu osobnost i kasniji život. U knjizi su obrađene najvažnije činjenice iz života dok se njegova književnost stavlja u drugi plan – iza njegove konstantne potrage za obitelji, ljubavlju i osjećajem pripadnosti. Stoga je knjiga namijenjena svima koje žele upoznati psihu ovog slavnog pisca te otkriti temeljne informacije o njemu.

Salinger

Alexander, Paul : Salinger

Tvrdnja da je Salinger postao poznat zato što nije želio biti poznat-potvrđuje se i ovom biografijom. Pedeset je godina postao ikona (Lovac u žitu, 1951.god.) a tek kasnije piše odlične pripovijetke što se naglašava i u ovoj biografskoj prozi. Hamingway, Irwin Shaw, John O!Hara, Ch. Chaplin, poznate izdavačke kuće, učećće u Drugom svjetskom ratu, susreti s djevojkama, odnos prema roditeljima ponašanje na sveučilištima i uvijek bijeg od javnosti – sve su to samo činjenice koje se do sada nisu tako detaljno objavljivale. Ono što se znalo a ovom biografijom je potvrđeno da je Salinger pravi, rasni književnik.

Angelou, Maja : mama, ja i mama

Višestruko nagrađivana američka književnica i svestrana umjetnica, poznata i po borbi za prava crnaca i prava žena, svoj osebujan život koji je često bio protkan teškim traumama opisala je u nizu od sedam autobiografskih knjiga. Ovo je sedma knjiga u nizu i u njoj opisuje odnos s majkom. Prvih desetak godina njihov odnos nije bio obećavajući jer su se majka i otac rastali nakon samo nekoliko godina zajedničkog života, a nju i brata je godinama odgajala baka. U dobi od sedam godina, prilikom jednog posjeta majci, silovao ju je majčin dečko. Ipak, u tinejđerskim godinama ona i brat dolaze živjeti majci i odnos Maye imajke polako prerasta u međusobno prihvaćanje i podršku. Osebujna i jedinstvena osobnost njene majke bili su poticaj Mayi da uklanja prepreke koje su joj život i društvo donijeli te postane uzor i ohrabrenje mnogima.

pismo kćeri

Angelou, Maya : Pismo kćeri

Ikona američke kulture i svjetske književnosti u ovoj nevelikoj, ali važnoj knjizi otkriva nam put do dobro proživljenog, smislenog života. Izmičući žanrovima, u svom jedinstvenom stilu Maya Angelou nudi nam vodič, memoar, poeziju i čisto zadovoljstvo. Zbirka kratkih očaravajućih eseja daje nam priliku da zavirimo u neke od najzanimljivijih trenutaka jednog izuzetnog života. Prisjećajući se svojih prijateljica kao što je Coretta Scott King, svojih pogrešaka učinjenih u neznanju, odbacujući vulgarnost, objašnjavajući kako davanje novca ne čini dobročinitelja ili pjevajući u čast s ljubavlju pripremljenog obroka, Maya Angelou istkala je knjigu za pouku, uživanje i dijeljenje. U njoj nam nudi svoje iskustvo i svoju mudrost, ali prije svega svoje srce.

Angelou, Maya : Znam zašto ptica u kavezu pjeva

Višestruko nagrađivana američka književnica i svestrana umjetnica, poznata i po borbi za prava crnaca i prava žena, svoj osebujan život, koji je bio protkan traumama, opisala je unizu od sedam autobiografskih knjiga. Ovo je prva knjiga u kojoj je obuhvatila razdoblje svog života od 3. do 17. godine. Knjiga nije pisana kronološli već tematski kroz poglavlja koja su kratke priče, njena intimna ispovijest o nedaćama kroz koje je prolazila kao djevojčica crne boje kože u Americi tridesetih godina. Posebno je potresno njeno svjedočenje o silovanju koje je doživjela u 8. godini života. Ova kultna knjiga je prvi put objavljena 1969. godine i od tada je doživjela brojna izdanja, a ovo je prvo hrvatsko izdanje. Oprah Winfrey, čija životna iskustva su se u mnogome poklapala s autoričinim, koja joj je bila uzor, učiteljica i prijateljica, napisala je predgovor knjizi.

Čuda života

Ballard, J.G.: Čuda života: od Šangaja do Sheppertona : autobiografija

Romani “Carstvo sunca” i “Sudar” proslavili su pisca koji će u svome autobiografskom djelu na izvoran način progovoriti o odrastanju u rodnome šangaju i japanskome logoru Lunghua u koji je upao za Drugoga svjetskog rata te o poraću. Izgnanička i gubitnička sudbina pratila je pisca i nakon rata. Nakon studija medicine o kojem podosta piše, smješten je u padobranske postrojbe u Kanadi. Njegova zapažanja o britanskom društvu u prelaznom razdoblju više su nego novost s književnoga gledišta. Tako je Ballard ne samo pisac već i društveni ljetopisac s iznenađujućim pogledima na Englesku i na ulogu britanske vojske u minulome ratu. U knjizi su izneseni i stavovi o umjetnosti, društvenim promjenama šezdesetih godina i poslije.

Anđeo pakla

Barger, Ralph “Sonny”: Anđeo pakla = Hell’s Angel : život i zgode Sonnyja Bargera i moto kluba Hell’s Angels

Priča o Hell’s Angelsima kazivana izravno od čovjeka počesto zvanog “Harley heroj”, koji je bio svojevrsni vođa ovog najpopularnijeg motociklističkog kluba na svijetu i jedna je od živućih američkih legendi. Obznanjujući čitateljima pregršt pojedinosti iz svoje Hell’s Angels “karijere”, ističući ih stalno kao simbol snage, solidarnosti i slobode, Ralf Berger zaokružuje razdoblje od gotovo pola stoljeća – od četrdesetih godina prošlog stoljeća i osnivanja kluba, njegove ozloglašenosti dvadeset godina kasnije, prisustvovanja kontroverznom koncertu Rolling Stonesa u Altamontu, razdoblja provedenog u zatvoru, do njegovih sukoba s rivalima i policijom te na poslijetku i borbe sa zloćudnom bolešću.

margaret-ogilvy-17

Barrie, James Matthew : Margaret Ogilvy

Autor  popularnog romana “Petar Pan”, a u svom autobiografskom romanu “Margaret Ogilvy” opisuje kroz život svoje majke odnose u škotskoj obitelji XIX. stoljeća. Ova izuzetna intimistička proza nadahnuta je tankoćutnim odnosom između autoritativne majke i senzibilnog sina.

Iskra

Barnett, Kristine : Iskra : kako sam u autističnom sinu pronašla genija

Životna priča žene koja se suočila s izazovom odgoja posebnog djeteta. Kada je dječaku utvrđen težak oblik autizma s obeshrabrujućim prognozama za budućnost, majka je odlučila slijediti iskru u dječakovu umu koju je primijetila, razvijati je i poticati odgojem izvan obrazovnih institucija. Otkrila se snaga njegove genijalnosti na području fizike i matematike.

Sutra je novi dan

Beah, Ismael: Sutra je novi dan

Knjiga Ismaela Beaha, mladića iz Sierra Leonea, koji je preživo nekoliko godina građanskog rata koji je bijesnio njegovom zemljom. Autor u knjizi donosi priču o tome kako je u dobi od dvanaest godina počeo ratoviti, te je bio samo jedan od desetine tisuća djece iz Sierra Leonea koji su sudjelovali kao vojnici u građanskom ratu. Kada je imao trinaest godina regrutirala ga je državna vojska, a on je otkrio da je sposoban za najstrašnije zločine. Na njegovu sreću, u dobi od šesnaest godina iz borbe ga je izvukao UNICEF, te je zahvaljući njima uspio ponovno izgraditi svoju ličnost i preseliti se u SAD.

Anđeo smrti

Blehm, John: Anđeo smrti : potresna autobiografija vijetnamskog veterana oboljelog od PTSP-a sa sretnim završetkom

Autobiografija američkog veterana vijetnamskog rata, oboljelog od PTSP-ja. Recenzije Hermana Vukušića, ravnatelja institucije za stres i traumu, Predraga Matića Freda, dragovoljca Domovinskog rata, predgovor autora, te predgovor hrvatskom izdanju Jadranke Kosor, ukazuju na značaj teme u aktualnom hrvatskom trenutku. U dodacima su objavljene slike i odličja autora dobivenih za hrabrost u vijetnamskom ratu.

karen-blixen-moja-afrika

Blixen, Karen: Moja Afrika

Ovo je knjiga uspomena, ali ne o doživljajima propale povratnice iz kolonije niti kakva aktualna zemljopisna ili etnografska reportaža, nego knjiga o prošlosti jednog svijeta, o ljubavi s njim, o neizmjernoj tuzi kad je izgubljen. Autobiografija i fikcija umjetnički su i rafinirano povezane u osmišljenu cjelinu.

jelena-boner-zajedno-samoci-istina-izgnanstvu-saharova-gorkom

Boner, Jelena : zajedno u samoći

Istina o izgnanstvu Saharova u Gorkom.

Razdvojene

Bordier, Anais : Razdvojene

Dnevnički zapisi blizanki koje su kao male djevojčice razdvojene i dane na usvajanje. Odgojene na različitim kontinentima, u potpuno različitim sredinama, u dobi od 25 godina slučajno se prepoznaju na društvenoj mreži. Osim što su nevjerojatno fizički slične, polako istražujući spoznaju da su rođene na isti datum i u istom gradu u Južnoj Koreji. Njihova komunikacija postaje sve češća, a njihova pitanja o prošlosti sve brojnija. U potrazi za odgovorima susreću se i zajedno odlaze u Koreju…

Život doktora Samuela Johnsona

Boswell, James: Život doktora Samuela Johnsona

Samuel Johnson jedan je od najvećih engleskih književnika, pjesnik, kritičar, autor tada najboljeg rječnika engleskog jezika te jedan od najupečatljivijih engleskih intelektualaca svoga vremena. Ipak, Samuel Johnson svoju neprolaznu slavu dobrim dijelom može zahvaliti i Jamesu Boswelu, svom bliskom prijatelju i autoru ove biografije, koja se smatra jednom od najboljih biografija ikad napisanih.

Dosje kuhinja

Bourdain, Anthony: Dosje kuhinja : mračne tajne kulinarskog svijeta

Poznati šef kuhinje, svjetska kulinarska zvijezda, u ovoj memoarskoj knjizi brutalnom iskrenošću opisuje svoje godine rada u restoranskom biznisu i otkriva ponekad mračnu, ponekad zastrašujuću stranu kulinarskog glamura. Dok ljudi misle da vrhunski kreirano jelo na njihovu stolu osmišljava sofisticirani kuhar, velika je vjerojatnost da su tu smjesu složili moralno propale osobe, narkomani, pijanci, prostitutke, izbjeglice i psihopati koji vladaju svijetom iza miomirisne pozornice. Veći dio knjige posvećen je autorovu osobnom sazrijevanju kao kuhara i brojnim ožiljcima na rukama koji o tome svjedoče.

Kuharovo putovanje

Bourdain, Anthony: Kuharovo putovanje : u potrazi za savršenim jelom

Postoji li savršeno jelo? Odgovor na pitanje daje svjetski poznati gastronom i šef kuhinje Anthony Bourdain. Od Meksika do Amerike, od Portugala do Francuske, od Rusije do Vijetnama, od najsiromašnijih do najbogatijih zemalja Bourdain otkriva da za savršeno jelo nisu bitni samo sastojci već i alkemija mjesta, važnost prigode, društvo i trenutak… Kroz humoristične i detaljne opise Bourdain dočarava čitatelju razne kulture i njihovu gastronomiju.

Opaki zalogaji

Bourdain, Anthony: Opaki zalogaji : zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju

Poznati šef kuhinje, pisac i svjetski putnik u ovoj zbirci članaka na duhovit i uzbudljiv način nastavlja otkrivati tajne majstora kuhinje, kritizira velike američke lance brze hrane, ocjenjuje restorane u Las Vegasu, govori o utjecaju glazbe na kuhanje, isprobava jela u Vijetnamu, Singapuru i Brazilu, opisuje pozadinu snimanja svoje popularne emisije, s nostalgijom se prisjeća kakav je New York nekad bio, a posebno se negativno izražava o vegetarijancima, veganima i fanaticima pokreta sirove hrane.

Sirove slasti

Bourdain, Anthony: Sirove slasti : krvavi obračun u svijetu jela i kuhara

U nastavku knjige „Dosje kuhanja“ kontroverzni američki kuhar u svom poznatom stilu, u kojem isprepliće kritiku s humorom i cinizmom, kroz autobiografske zgode piše o američkoj gastronomiji, restoranima, šefovima kuhinja i tajnama kulinarskog zanata na sirovo iskren način.

Fantastični mačak Bob

Bowen, James: Fantastični mačak Bob

Dugogodišnji ovisnik i beskućnik James Bowen preživljava svirajući po londonskim ulicama. Život mu mijenja susret s inteligentnim i šarmantnim mačkom lutalicom kojeg James prima u svoj stan. Mačak Bob ubrzo postaje centralna osoba u Jamesovom životu i njegov vjerni pratitelj na svirkama. Upravo zahvaljujući svom četveronožnom prijatelju James ponovno razvija osjećaj odgovornosti, odlučuje konačno odbaciti ovisnost i okrenuti novu stranicu.

Svijet prema Bobu

Bowen, James: Svijet prema Bobu

Nastavak dirljive priče o bivšem ovisniku i beskućniku Jamesu te mačku Bobu koji mu je pomogao podići se s dna. Njihovi doživljaji toliko su isprepleteni da ne postoji situacija u kojoj nisu skupa, što dovodi do toga da se promatračima ponekad čini kao da si čitaju misli. Ovo neobično i snažno prijateljstvo inspiriralo je i filmske producente koji su prema prvom romanu snimili film, a Jamesu i Bobu omogućilo da nesebično pomažu drugim beskućnicima i napuštenim životinjama.

Bez nje

Boylan Finney, Jennifer: Bez nje

Zanimljiva istinita priča o muškarcu koji u zreloj dobi mijenja spol. James Boylan je bio sveučilišni profesor, imao je suprugu i dvoje djece ali je od najranijeg djetinjstva osjećao da se nalazi u pogrešnom tijelu. Da bi započeo bilo kakvu promjenu u svom životu mora svoju suprugu suočiti s istinom o sebi i pripremiti svoju okolinu na buduće promjene koje će se događati u njegovom izgledu. Osim što rasvjetljava temu transseksualnosti ili transrodnosti, koja je pitanje identiteta, a ne seksualnog usmjerenja, ova ispovijest je i izrazito dirljiva priča o ljubavi i bliskosti žene i muškarca, kasnije dvije žene koje veže puno više od braka i zajedničke djece.

Anđeli koji mi šapću

Brown, Francesca: Anđeli koji mi šapću

Autorica, kućanica iz Dublina, pripovijeda svoju zanimljivu životnu priču počevši od trenutka kada se uz njezinu bolesničku postelju pojavio anđeo, točnije anđelica Anne. Nakon što je uz pomoć anđelice ozdravila od teške bolesti svakodnevno komunicira s anđelima i drugim duhovnim bićima, prenoseći njihove poruke svima koji ih žele čuti. Iako priča obiluje čudesnim bićima i zbivanjima ispripovijedana je vrlo realistično; ona je ujedno i topla obiteljska priča koja prati sve članove obitelji otkako su im u život ušli anđeli.

Ljubavnici i luđaci

Bušić, Julienne E. : Ljubavnici i luđaci

Šesto izdanje autobiografskog romana supruge hrvatskog emigranta, Zvonka Bušića, s kojim je (i još trojicom) 1976. godine otela američki zrakoplov s ciljem osvještavanja američke i europske javnosti o hrvatskom nacionalnom pitanju u Jugoslaviji. Za taj čin, oboje su završili u zatvoru gdje suprug još i danas služi kaznu. Ovo izdanje obiluje dokumentima: odlomci pisama putnika otetog zrakoplova, okružnog suca, zapisnik suda, izjava pod prisegom, odlomci iz objavljenih vijesti, pisma Zvonka Bušića iz zatvora…

Anđeli u mojoj kosi

Byrne, Lorna : Anđeli u mojoj kosi

Ovo je čudesna i dirljiva priča o ženi čiji su najbolji prijatelji – anđeli. Zanimljiva, inspirativna i umirujuća iskustva na granicama mogućega, dokazuju kako za autoricu nebeski pomagači postoje te se nalaze svuda oko nas. Autorica daje i savjete kako otkriti svoga vlastitog anđela (ili više njih)…

Anđeli na vrhovima mojih prstiju

Byrne, Lorna: Anđeli na vrhovima mojih prstiju

Knjiga autorice koja s čitateljima dijeli vlastita iskustva s anđelima čuvarima. U ovom se djelu vraća u vlastito djetinjstvo u ruralnoj Irskoj i opisuje svoje susrete s anđelima koji su joj pomogli i bili uz nju kroz razne traumatične događaje. Opisuje i same anđele, različite tipove anđela te njihovo ponašanje u odnosu na Boga te među sobom, kao i njihovu komunikaciju s ljudskim bićima. Autorica piše i o njihovoj ulozi u ljudskim životima te nakon smrti.

Stube prema nebu

Bryne, Lorna: Stube prema nebu

Druga knjiga ove suvremene engleske autorice u kojoj priča o svojim iskustvima s anđelima koje viđa i s kojima razgovara još od djetinjstva, a tvrdi da ju je na pisanje ove knjige naveo arkanđeo Mihael. Autorica opisuje različite vrste anđela te njihove uloge, otkriva kako anđeli djeluju u svijetu te planove koje Bog i anđeli imaju za čovječanstvo.

Ljubav s neba

Bryne, Lorna: Ljubav s neba

Vrlo popularna irska spisateljica koja je postala fenomen zbog svoje mogućnosti da vidi anđele, u ovoj knjizi govori o ljubavi čiju je snagu isto tako fizički vidjela. Počevši od misli da smo svi mi čista ljubav, autorica će objasniti njeno značenje u ljudskim životima, iznijet će svoja razmišljanja o različitim oblicima ljubavi te dokazati da uistinu je najsnažnija sila na svijetu. Cilj knjige je naučiti ljude da vole češće i jače, kako sebe tako i one koji ih okružuju.

Mozak u plamenu

Calahan, Susannah: Mozak u plamenu

Knjiga mlade newyorške novinarke rekonstrukcija je, na osnovu svjedočanstava ljudi koji su je tada okruživali, mjesec dana u kojem je bolovala od rijetke vrste upale mozga koja se manifestirala kao stanje potpunog ludila. Nakon niza krivo postavljenih dijagnoza, s obzirom na rijetkost bolesti, na kraju je do nje dospio liječnik koji je donio pravu dijagnozu i izliječio je. Njezino je pamćenje izbrisalo tu traumu zauvijek, pa kao istraživačka novinarka krenula je u istraživanje vlastita izgubljena sjećanja…

Kako je to bilo

Carver Burk, Maryann: Kako je to bilo: portret mojega braka s Raymondom Carverom

Autorica opisuje dvadeset i pet godina braka s Raymondom Carverom. Zajednički težak život, uspone i padove, Carverov alkoholizam i spisateljsku slavu s kojom se nije znao nostiti te brojne bolne intimne detalje. Carver je bez obzira na padove i slabosti, prakazan kao topla, ljudska i očinska figura.

prva trećina i drugi zapisi

Cassady, Neal: prva trećina i drugi zapisi

U ovim je autobiografskim zapisima, kako nas uvjerava njihov autor, svaki događaj istinit. Kako je autor istinski slobodna osoba ne treba sumnjati u vjerodostojnost ove knjige. Čudan, osebujan i pustolovan život približio je autora prozi Jacka Kerouaca, Allena Ginsberga i Williama Burroughsa a kretanja po stranputicama života ubrzala su njegovu ranu smrt. Cassady je bio urbani kauboj, osuđivan zbog krađa automobila, odmetnik modernog doba, izgubljenik koji je koračao na crti dobra i zla. Njegova će proza zanmati čitatelje zbog istinitosti priče, šokirati i ponukati na traženje nekog boljeg svijeta.

Aktivna strana beskonačnosti

Castaneda, Carlos: Aktivna strana beskonačnosti

“Ova je knjiga zbirka važnih događaja iz mojeg života. Skupio sam ih slijedeći upute don Juana Matusa, šamana Yaqui Indijanaca iz Meksika, koji mi je trinaest godina nastojao približiti spoznajni svijet šamana koji nekoć davno življahu u Meksiku… Prema don Juanu, šamani njegove loze bijahu uvjereni da je zbirka važnih događaja sredstvo za postizanje emocionalne i energetske ravnoteže, nužne za upuštanje u nepoznato na razini opažanja.” (s korica knjige)

još nije vrijeme

Wayson Choy : Još nije vrijeme : memoari o životu i susretima sa smrću

Poznati i višestruko nagrađivani kanadski književnik u ovoj knjizi opisuje svoja dva susreta sa smrću. Zbog napada asme i srčanog udara završio je u bolnici u razmaku od nekoliko godina. U stanjima između života i smrti obratili su mu se glasovi koji su ga upozorili da će umrijeti sam jer nema svoju obitelj. Međutim, autoru nesebičnu podršku pružaju njegovi prijatelji, dvije obitelji s kojima je živio, jer zbog svoje seksualne orijentacije nije osnovao vlastitu obitelj.

Hodočašće duše

Choquette: Sonia: Hodočašće duše : moj put dug 800 kilometara od gubitka do iscjeljenja

Svjetski poznata intuitivna učiteljica i duhovna mentorica nakon trideset i pet godina neumornog pomaganja drugima našla se u situaciji da su joj nenadano u razmaku od nekoliko tjedana umrli otac i brat. Sve ono što joj je u prošlosti pomagalo i što je podučavla druge nije joj pomoglo da se nosi s teškom situacijom. Da bi ponovno uspostavila unutarnji mir kreće kreće na hodočašće u Camino de Santiago, put od osam stitina kilometara preko Pirineja i sjevera Španjolske. Ovo je priča o njenom vanjskom i unutrašnjem putovanju.

Lutkica

Diablo, Cody: Lutkica : godina dana u životu neobične striptizete

Zanimljivi i duhoviti memoari američke novinarke i scenaristice otkrivaju razdoblje njezinog života u kojem se bavila striptizom. Nakon diplome Diablo Cody preselila se početkom 2003. iz Chicaga u Minneapolis kako bi živjela sa svojim novim odabranikom. Premda joj je život bio sređen i miran, osjetila je neobičnu želju da se okuša kao striptizeta. Prvo probija led na amaterskoj striptiz večeri u mjesnom kafiću, a zatim potpuno zaranja u svijet striptiza i striptizeta.

Moj život s Josephom Conradom

Conrad, Jessie: Moj život s Josephom Conradom

Joseph Conrad jedan je od najvećih pisaca i stilista engleskog govornog područja prve polovice dvadesetog stoljeća. Poljak porijeklom i pomorac vokacijom, engleskim jezikom ovladao je tek u tridesetim godinama svoga života. Poznat je po osebujnoj i kompleksnoj naravi. Biografija je prikaz je Conradove karijere iz perspektive njegove supruge, Jessie Conrad, po sudu mnogih tek priproste žene iz radničke klase. Ovo djelo, međutim, svjedoči upravo suprotno. Riječ je o inteligentnoj osobi, koja je jasno artikuliranim proznim izričajem dala zoran prikaz Conradova života.

Nalik vatri

Curtis, S.D. : Nalik vatri

Knjiga posvećena upravo takvim ljudima: izbjeglicama, obespravljenim i običnim ljudima koji su se jednog jutra probudili u zemlji koja se rastrgala iznutra. Bez pokušaja da objasni političku situaciju koja je bila uvertira u sukob u Bosni i Hercegovini, Curtis je također zaobišla krvave priče s fronta kao i opis samog tijeka rata, te se može reći da Nalik vatri za jednu (anti)ratnu knjigu ima zapravo nimalo ratnih zbivanja i gotovo potpun izostanak opisa nasilja, uništavanja i etničkog čišćenja koje se odigralo u Bosni.

Autobiografija i izabrana pisma

Darwin, Charles: Autobiografija i izabrana pisma

Autobiografskim zapisima napisanim potkraj životnoga puta, knjiga predstavlja detaljniji iintimiziraniji uvid u djelo i osobnost ovog velikog znanstvenika, tvorca teorije evolucije. Osim spomenutih osobnih zapisa, knjiga sadrži i Darwinova pisma prvi put objavljena na hrvatskom jeziku. Ova zanimljiva korespondencija upotpunjuje sliku o njemu kao strastvenom znanstveniku koji višestruko naglašava koliku važnost za njega ima znanstvena istina oslobođena od svake ideologizacije te njegov poriv da znanstvenu istinu hrabro iznese.

Život je tako dobar

Dawson, George  i Glaubman,Richard :  Život je tako dobar

Životna priča Georgea Dawsona koji je više od sedam desetljeća radio svakakve poslove – krotio konja, teško radio na željeznici i nasipu na Mississippiju te nadničario po farmama i u pilani. Težak život američkog crnca i borba da se prehrani i podigne obitelj dovela je do toga da je tek u poznim godinama prvi put sam krenuo u školu i počeo čitati i pisati. Njegovu životnu priču uobličio je pisac Richard Glaubman, učitelj u osnovnoj školi u državi Washington. Avantura pisanja i poznanstvo dva neobična čovjeka urodilo je prijateljstvom koje je promijenilo život obojici. Pisac ovom knjigom odaje počast crnom nadničaru Dawsonu zbog teškog života kojim je živio te vjere u ljude i optimizma koje nikada nije izgubio.

Ispovijesti jednog uživatelja opija

De Quincey, Thomas: Ispovijesti jednog uživatelja opija

Ovo je drugo objavljivanje DE Quinceyjeve “Ispovijesti jednog uživatelja opija” na hrvatskom jeziku, ovaj put prošireno dodatnim poglavljem i ilustracijama. Djelo koje je prvi put objavljeno 1822. i danas fascinira čitatelje svojom iskrenošću i ljepotom izričaja.

Zec jantarnih očiju

De Waal, Edmund: Zec jantarnih očiju : skriveno nasljeđe

Roman je istovremeno i detektivska i biografska priča u kojoj autor, svjetski poznat lončar, opisuje putovanje svoje iznimne zbirke netsuke figurica, kao i svoje obitelji, kojoj je predstavljala dragocjenost, s kontinenta na kontinent, iz stoljeća u stoljeće. Zbirka broji ukupno 264 male japanske rezbarije u drvu i bjelokosti, koja se u posjedu njegove obitelji Ephrussisa, bogate i poštovane bankarske dinastije iz devetnaestog stoljeća, nalazi već pet naraštaja. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke zbirka bila skrivena od nacista u Beču, ona je bila i jedino što je preostalo od ogromnog obiteljskog carstva. Edmund de Waal bio je očaran kad je pronašao zbirku u stanu svog prastrica Iggieja u Tokiju, a kasnije je te netsuke figurice i sam naslijedio, što ga je potaknulo da cijeloj priči dade romaneskno obličje.

Godina magičnog razmišljanja

Didion, Joan: Godina magičnog razmišljanja

Knjiga duboko intimnih zapisa koje je autorica počela ispisivati kao dnevnik krajem 2003. godine, nakon iznenadne smrti supruga, književnika Johna Gregorija Dunna. Paralelno s ispisivanjem ovih stranica, autorica je postepeno prolazila bolno razdoblje nakon ovog gubitka. Stoga je ovo priča i o težini ponovnog početka, ali i hommage jednom izvanrednom braku. Međutim, neposredno prije nego što se knjiga pojavila na policama, umire joj i kćerka. Knjiga je 2005. godine nagrađena američkom Nacionalnom književnom nagradom u kategoriji nefikcionalne proze.

Pustinjski cvijet

Dirie, Waris: Pustinjski cvijet : neobično putovanje pustinjskog nomada

Istinita priča o životu Waris Dirie, žene koja je kao nepismena trinaestogodišnja djevojčica pobjegla od nomadskog i okrutnog, naročito prema ženama, života u somalijskoj pustinji. Postala je vrhunska manekenka, ali i borac za ljudska prava u svojstvu izaslanice Ujedinjenih naroda.

Imam rak, ali on nema mene

Kate Dooher: Imam rak, ali on nema mene : odgovor na izazov raka dojke

Knjiga donosi osobno iskustvo žene oboljele od raka dojke. Autorica je u knjigu pretočila četiri godine svojega života kronološkim redom, od trenutka kad je otkrila zloćudnu bolest, preko straha i neznanja, razmišljanja o mogućnostima, istraživanja, liječenja pa sve do ozdravljenja. Iako je knjiga prije svega osobna ljudska priča, ona može poslužiti i kao jednostavno pisan priručnik za pomoć u nošenju s dijagnozom koji nudi brojne praktične savjete i predlaže razne oblike podrške oboljelima od raka.

Teroristov sin Priča Ebrahima Zaka

Ebrahim, Zak: Teroristov sin : priča o izboru

Priča Ebrahima Zaka potresna je, dirljiva i nadasve poučna priča koja govori o spoznaji da svatko ima izbor da odabere pravi put. Iznoseći portret mladog čovjeka odraslog u obitelji obojenoj fanatizmom, Ebrahim Zak, sin terorista El-Sayyida Nosaira, optuženog za ubojstvo i za sudjelovanje u terorističkom činu rušenja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, kroz potresnu priču o odrastanju, osjećaju izopćeništva i odbačenosti, šalje poruku mira i suosjećanja, za koje drži da je važnije od moći, vjere i domoljublja.

Odred za bastinu

Edsel, Robert M.s Bretom Witterom: Odred za baštinu

Odred za baštinu bio je specijalno ustrojena vojna jedinica osnovana na američku inicijativu. Djelovala je od 1943. do 1951. godine, a u njoj su bili mahom sredovječni ravnatelji muzeja, kustosi, povjesničari umjetnosti, umjetnici i ostali zaljubljenici u umjetnost. Prvotna zadaća im je bila da ublaže štetu nastalu u borbama, s osobitom pažnjom na crkve, muzeje i druge važne i velike spomenike kulture. Ti su ljudi opisani kao saveznički junaci koji su nesebično djelovali protiv nacističkih lopova u jednoj od najvećih potraga za kulturnim blagom.

spas italije

Edsel, Robert: Spas Italije

Nakon knjige “Odred za baštinu”, autor se nastavlja baviti sudbinom europske umjetničke baštine za vrijeme Drugoga svjetskog rata, pri čemu je utjecaj imalo i petogodišnje iskustvo njegova boravka u Firenci. “Odred za baštinu” činili su pojedinci-junaci čijom je zaslugom velik dio svjetske umjetničke baštine sačuvan i spašen za vrijeme Drugog svjetskog rata. Surađujući sa znanstvenicima iz različitih područja, autor u ovome dijelu govori o spašavanju u ratu ugroženih talijanskih umjetnina.

kad_vam_roditelji_pre_ive_holokaust_300dpi

Eisenstein, Bernice: Kad vam roditelji prežive Holokaust

Autorica je dijete Židova koji su preživjeli Holokaust i imigrirali u Kanadu. Riječima i crtežima autorica donosi sjećanja na odrastanje u Torontu, s roditeljima koji žive u zatvorenom krugu također preživjele rodbine i prijatelja. Prikazuje sasvim obične muškarce i žene koji moraju nastaviti sa svojim životima nakon nezamislivih strahota koje su preživjeli: otac gleda svoje vesterne, tetka pjeva svoje jidiš pjesme, majka prži svoje piliće…Istodobno je knjiga protkana crtežima, stripovima, zabavnim prisjećanjima i sitnicama iz svakodnevice.

Vrat je prava tužibaba

Ephron, Nora: Vrat je prava tužibaba i druga razmišljanja o ženskosti

Ova netipična  američka spisateljica – uz pisanje, bavi se filmskom režijom, produkcijom i pisanjem scenarija. Upravo njoj zahvaljujemo na filmovima koji su promijenili lice i naličje modernih romantičnih komedija – Kad je Harry sreo Sally, Imaš poruku, Romansa u Seattleu. Baš kao i u svojim filmovima, u knjigama raspravlja apsolutno o svemu – od toga koliko mrzi svoju prenatrpanu torbicu, do toga koliko vremena posvećuje nastojanjima da zaustavi vrijeme; bojeći kosu, koristeći skupe kreme protiv starenja, vježbajući.No, vrijeme neumitno teče, a pravi je dokaz tomu – izdajnički vrat koji najbrže pokazuje znakove starenja. S razoružavajućim i pitkim spisateljskim glasom te razornim smislom za humor, Nora Ephron s nama dijeli svoje životne uspone i padove u knjizi Vrat jeprava tužibaba i druga razmišljanja o ženskosti. Dirljiva u svojoj iskrenosti,ovo je knjiga s mudrostima i savjetima, prepuna trenutaka u kojima ćete se neobuzdano nasmijati, ali i ozbiljno zamisliti.

Skip to content