Istinite priče – 3.dio

Robinja

Nazer, Mende i Damien Lewis: Robinja : istinita priča o izgubljenom djetinjstvu jedne djevojčice i njezinoj borbi da preživi

Autobiografski roman u kojem Mende Nazer opisuje svoj život od sretnog djetinjstva u malome selu uz Nubijske planine uz svoju obitelj po običajima svojeg plemena do pakla ropstva. U dvanaestoj njezinoj godini selo su napali mudžahedini i Mende je odvedena u ropstvo. Bila je zlostavljana, a potom prodana bogatim Arapima gdje se njezin pakao nastavlja. Nakon dolaska u London kako bi služila drugoj obitelji pruža joj se prilika za bijeg…

dnevnik-ljubavi

Nim, Anais: Dnevnik ljubavi 1 : Henry i June : (1931.-1932.)

Prvi svezak tajnoga dnevnika američke spisateljice europskog podrijetla, u kojem ona opisuje svoje postupno seksualno oslobađanje u uzavrelom Parizu ranih tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Središnje mjesto u ovim zapisima zauzima njezina ljubavna veza s piscem Henryjem Millerom i njegovom suprugom June (o kojoj je Philip Kaufman snimio film), kao i pripovijedanje o zajedničkom radu na knjigama koje su ih proslavile.

Incest

Nin, Anais: Dnevnik ljubavi 2 : Incest : (1932.-1934

Anais Nin kontinuirano je pisala dnevnik od 1914. do 1977. godine. Snažni i otvoreni, njezini su zapisi seksualno i emocionalno putovanje kojim otkriva do koje je mjere bila spremna ići preko svih seksualnih granica društva. Nemoralna, gladna iskustva, strastveno zaokupljena sobom, ona je krivcem za mnoge prijevare, a njezini su dnevnici razotkrili tajne ženske seksualnosti kao što to nitko prije nje nije učinio.

Nin, Anais: Dnevnik ljubavi 3 : Vatra : (1934.-1937.)

Treći dio tajnog dnevnika američke spisateljice europskoga podrijetla, u kojemu ona progovara o svojem preseljenju u New York, privremenom prekidu monotonog braka s Hughom Guilerom i ljubavne afere s Henryjem Millerom. Također, govori o upuštanju u strastvenu vezu sa slavnim psihoanalitičarem, Freudovim učenikom, Ottom Rankom. Njezin interes za psihoanalizu raste, ali ona uskoro napušta Ranka i vraća se u Pariz, Hughu i Henryju. U Parizu ponovo buja njezino nezadovoljstvo, što je potiče da krene u novu potragu za ispunjenjem. Lijek za svoje razočaranje pronalazi u Peruancu Gonzalu Moru…

Izgubljeno djetinjstvo

Nir, Yehuda: Izgubljeno djetinjstvo : memoari

Autobiografski zapisi docenta psihijatrije na sveučilištu Cornell u New Yorku rođenog 1930. godine u bogatoj židovskoj obitelji u Lavovu u Poljskoj. Kako su predratna i ratna zbivanja pogodila ponajprije i u najvećoj mjeri Židove, izmjenjivali se režimi – nacistička i sovjetska okupacija – podjednako neskloni Židovima, osobito onima bogatima. Zaigrano i bezbrižno djetinjstvo nasilno je prekinuto i dječak se na najgrublji način upoznao s okrutnostima ratnoga okruženja i ljudskoga društva uopće. Kroz ove nevolje i životne opasnosti spasio ga je ponekad slučaj, ali više od svega toplina i ljubav majke i sestre te golema duhovna snaga.

Kako sam pobijedila rak

Nussbaum,Elaine: Kako sam pobijedila rak : nevjerojatna priča žene koja je izliječila rak u terminalnoj fazi prirodnim putem

Iskrena i potresna priča žene koja je sama izliječila rak maternice koji je metastazirao na pluća i kosti. Nakon što operacije, kemoterapije i zračenja nisu pomogli, Elaine je makrobiotičkom prehranom, shiatsu masažom, vježbanjem i snagom volje pobijedila rak.

Moja priča

Obama, Michelle: Moja priča

U svojim iznimno otvorenim i iskrenim memoarima Moja priča Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet, govoreći o iskustvima koja su je oblikovala: od djetinjstva u South Sideu u Chicagu, do godina kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima i majčinstva i posla, sve do vremena provedenog u Bijeloj kući i povratka u život privatne građanke. Uloga prve dame izložena je javnosti, ali počesto i podcijenjena, ali Michelle Obama se potrudila da to iskoristi za svoje projekte kojima se obraćala ljudima izravno, toplo i učinkovito. U knjizi piše o luksuznom životu u Bijeloj kući koji nije bez žrtve, kao i odnosima sa svojim prijateljima i obitelji koji su je, i još je oblikuju na njezinom impresivnom putu.

Ja, tata iz Irske

O’Grady, Paul: Ja, tata iz Irske : emocionalno putovanje jednog stranca koji postaje tata u Hrvatskoj

Autor je hrvatski zet iz Irske. Svoje iskustvo očinstva uobličio je u vješto i duhovito ispisanu priču. Glavna misao knjige je nužnost upotpunjavanje majčinstva i očinstva, stjecanje prakse na temelju zajedničkog promišljanja odgoja djeteta. U predgovoru knjizi poznati pedagog Jesper Juul kaže kako “očinstvo znači pošteno zagrepsti ispod površine i biti svjestan i prisutan tijekom cijelog “putovanja”

Moj brod je Hrvatska

O’Grady, Paul: Moj brod je Hrvatska

Druga knjiga Irca koji živi, radi, ima obitelj i piše u Hrvatskoj te iz perspektive stranca daje nove uvide o uvjetima života, mentalitetu, navikama žitelja, prirodnim i ljudskim resursima u njegovoj novoj domovini koju je u međuvremenu istinski zavolio. S puno entuzijazma, ali i kritičkim uvidima ocrtava uvjete života i Hrvatskoj te daje svoje viđenje i prijedloge kako bi ova zemlja mogla krenuti u bolju budućnost. O’Grady ističe ljepotu i vrijednost prirodnih resursa, no ipak kao najveću vrijednost ove zemlje doživljava ljudski faktor. Autor je duboko uvjeren u mogućnost radikalne promjene života nabolje i njegov entuzijazam, ljubav prema novoj domovini i optimizam najbolje su preporuke za čitanje ove knjige.

Utvrda s devet kula obiteljska priča dječaka iz Afganistana

Qais Akbar Omar: Utvrda s devet kula : obiteljska priča dječaka iz Afganistana

Autobiografski roman koji govori o odrastanju u Afganistanu između stalnih ratnih sukoba, u vrijeme kada su eksplozije i stradanja na ulicama uobičajena stvar, a svatko tko ima obje ruke i noge smatra se sretnikom. Kabul je sedmogodišnji dječak čije je djetinjstvo ispresjecano društvenim nemirima i ratovima: nakon sovjetske okupacije i kratkog perioda mira, Afganistan dolazi u ruke mudžahedina, čime započinje građanski rat, koji prisiljava Kabulovu obitelj na skrivanje u skloništu i konačno na odluku o bijegu. No postavlja se pitanje: je li opasnije bježati iz Afganistana ili ostati u njemu?

Bijeg u mantiji

Orna, Joseph: Bijeg u mantiji

Kad me bilo tko upita kako sam ja, Londonac iz Clerkenwella, uspio cijelu godinu dana putovati ratom zahvaćenom Italijom, prerušen u fratra, a da me nisu uhvatili, moj odgovor je: „Uz mnogo sreće, dakako, ali i zahvaljujući mom odgoju i raznoliku životu što sam ga vodio.” Moja obitelj potječe iz Švicarske, ali se prije Prvog svjetskog rata doselila u London. Otac mi je bio krojač, no premda je život bio težak, bili smo izuzetno sretna i složna obitelj, a majka se brinula da nikad ne budemo gladni ili bosi, kao što su bila mnoga djeca iz naše ulice u to prijeratno vrijeme. Bili smo katolici, a ja sam nekoć odlazio u mjesnu crkvu i sudjelovao u bogoslužju kao ministrant. To iskustvo, koje nikad nisam posve zaboravio, pokazalo se veoma korisnim, a u Italiji sam na vlastitu primjeru iskusio da je katoličanstvo i nadalje istinski međunarodna vjera, koja nadilazi rasne i jezične razlike.

Skip to content