Gradska knjižnica Velika Gorica http://www.knjiznica-vg.hr Fri, 27 Nov 2020 21:03:27 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 http://www.knjiznica-vg.hr/wp-content/uploads/2020/05/GKVG_Logo_Crveni_Kratki_02-150x150.png Gradska knjižnica Velika Gorica http://www.knjiznica-vg.hr 32 32 Knjižnica i dalje radi uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera http://www.knjiznica-vg.hr/knjiznica-i-dalje-radi-uz-postivanje-svih-propisanih-epidemioloskih-mjera/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=knjiznica-i-dalje-radi-uz-postivanje-svih-propisanih-epidemioloskih-mjera Fri, 27 Nov 2020 10:00:30 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=6100 Vjerujemo da se pitate kako su se nove i strože epidemiološke mjere odrazile na rad knjižnica, pa sve ljubitelje knjiga obavještavamo da knjižnica radi kao i do sada, naravno u skladu s dosadašnjim odlukama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Smjernicama za pripremu i rad čitaonica u knjižnicama u uvjetima epidemije COVID-19 Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dozvoljen je ulazak korisnika u prostor kao i samostalno biranje knjiga u Središnjem odjelu za odrasle i Dječjem odjelu, uz preporuku što kraćeg zadržavanja u prostoru knjižnice i ograničenje broja osoba koje istodobno mogu biti u knjižnici. U Knjižnici Galženica moguć je povrat i posudba novih knjiga, nije moguće samostalno birati knjige niti ulaziti u prostor i među police u knjižnici, zato preporučujemo da unaprijed naručite knjige koje želite posuditi ili dođete s već pripremljenim popisom željenih knjiga.

Moguće je koristiti studijsku čitaonicu u Središnjem odjelu za odrasle uz prethodnu najavu telefonom ili putem e-maila dok će studijska čitaonica u Knjižnici Galženica, sve čitaonice dnevnog tiska i igraonica Dječjeg odjela do daljnjeg ostati zatvorene. Korištenje korisničkih računala još uvijek nije moguće.

Upute za korisnike prilikom ulaska i boravka u prostorima knjižnice:

 1. Obavezno je nošenje maske tijekom boravka u knjižnici.
 2. Pri ulasku u prostor knjižnice obavezno je dezinficirati ruke sredstvom za dezinfekciju postavljenim na ulazu.
 3. Naglasak je na minimalnom zadržavanju u knjižnici.
 4. Molimo korisnike da poštuju razmak od propisanih 2 metra od ostalih korisnika i zaposlenika knjižnice.
 5. Radi ograničenja o istovremenom broju osoba u zatvorenom prostoru, broj korisnika koji istovremeno borave u knjižnici je: u Središnjem odjelu za odrasle najviše 5 korisnika, u Dječjem odjelu najviše dvoje korisnika s pratnjom i najviše 1 korisnik u Knjižnici Galženica. Ako u knjižnici u nekom trenutku boravi maksimalno dozvoljen broj korisnika, tek nakon izlaska jedne osobe, u prostor može ući iduća.
 6. U čitaonici Središnjeg odjela za odrasle dostupno je 1 mjesto za rad korisnika stoga je potrebno unaprijed rezervirati mjesto za rad putem telefona 6222948 ili putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr
 7. Korištenje korisničkih računala još uvijek nije moguće, ali korisnici slobodno mogu koristiti vlastita prijenosna računala.

Upute vezane uz knjižnične usluge:

 1. Posudba knjiga omogućena je uz minimalno zadržavanje u knjižnici.
 2. Preporučujemo vam da u knjižnicu dolazite s popisom knjiga koje želite posuditi ili da prethodno napravite rezervaciju knjiga kako bismo ubrzali rad s korisnicima.
 3. Prije dolaska u knjižnicu pregledajte naš katalog na https://vgorica.zaki.com.hr/pages/search.aspx?&currentPage=1&searchById=-1 i odaberite naslove koji vas zanimaju. Građu možete naručiti izravno putem kataloga, telefonski ili putem e-maila u pojedinim lokacijama knjižnice (u kojima je građa trenutno raspoloživa) http://www.knjiznica-vg.hr/kontakti/ ili doći u knjižnicu s popisom željenih naslova koje ćemo potražiti za vas. Kao i uvijek, naravno, možete se pouzdati i u knjižničarsku preporuku 😊
 4. Studijska čitaonica u Središnjem odjelu za odrasle otvorena je za korisnike uz prethodnu najavu. Studijska čitaonica u Knjižnici Galženica je zatvorena.
 5. Čitaonice dnevnog tiska i igraonica Dječjeg odjela do daljnjeg ostaju zatvorene.
 6. Korištenje korisničkih računala još uvijek nije moguće.

Radno vrijeme knjižnice za sve lokacije:

ponedjeljak, utorak, srijeda, četvrtak i petak od 8:00 do 19:30

subota od 8: 00 do 13.00 sati

]]>
Uručene nagrade Snježani Vujnović i Ani Kurtović http://www.knjiznica-vg.hr/urucene-nagrade-snjezani-vujnovic-i-ani-kurtovic/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=urucene-nagrade-snjezani-vujnovic-i-ani-kurtovic Fri, 27 Nov 2020 08:16:04 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=6095 Ispred Knjižnice Galženice ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katja Matković Mikulčić uručila je nagrade Snježani Vujnović – pobjednici foto natječaja Fotkaj knjigu u prirodi! i Ani Kurtović koja je sa stopostotnom ispravnošću ispunila online upitnik Jeste li stručnjak za klimatske promjene? koji smo organizirali u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Oba programa trajala su tijekom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Nagrade sadrže Bon za besplatno jednogodišnje članstvo u knjižnici, Priznanje za sudjelovanje, vrećicu tiskanu u povodu 40-e obljetnice Knjižnice Galženice s pripadajućim blokićem, bookmarkerom i olovkom te nekoliko knjiga. Zahvaljujemo svim sudionicima, a pobjednicama čestitamo!

]]>
40 godina Knjižnice Galženice – studeni 2020. http://www.knjiznica-vg.hr/40-godina-knjiznice-galzenice-studeni-2020/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=40-godina-knjiznice-galzenice-studeni-2020 http://www.knjiznica-vg.hr/40-godina-knjiznice-galzenice-studeni-2020/#respond Thu, 26 Nov 2020 09:00:00 +0000 http://www.testing.knjiznica-vg.hr/?p=5456 Oni koji duže žive u Velikog Gorici sjećaju se gradnje nove zgrade Doma kulture i otvorenja 1980. godine, u sklopu koje je otvorena i nova podružnica tadašnje knjižnice i čitaonice – koja se zvala Bibliotečno-informacijski centar (BIC), a djelovala je u sklopu Narodnog sveučilišta „Juraj Kokot“. Oni koji su se kasnije doselili u naš lijepi gradić isto tako dobro znaju da je ovaj prostor uvijek bio rezerviran za teme iz kulture i umjetnosti. Mali fond knjiga u Područnoj knjižnici vremenom je uvelike narastao te danas broji oko 50 000 svezaka. Osim redovne djelatnosti koja uključuje korištenje svih usluga koje knjižnica nudi svakodnevno, u Područnoj knjižnici Galženica tijekom četrdeset godina djelovanja odvijali su se i brojni kulturni programi: promocije knjiga, prigodne izložbe u izlogu, Likovni natječaj za učenike osnovnih škola velikogoričkog područja, nekoliko stručnih skupova, predstavljanja privatnih knjižnica naših sugrađana, sastanci Čitateljskog kluba, radionice za osnovnoškolce, predavanja …

Obljetničku godinu obilježit ćemo radno, uz retrospektivnu izložbu i foto natječaj na temu Draga knjiga.

]]>
http://www.knjiznica-vg.hr/40-godina-knjiznice-galzenice-studeni-2020/feed/ 0
Draga knjiga – foto natječaj – neka bude bolja od ove http://www.knjiznica-vg.hr/draga-knjiga-foto-natjecaj/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=draga-knjiga-foto-natjecaj Thu, 26 Nov 2020 08:48:13 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=6082 U povodu 40-og rođendana Knjižnice Galženice, 26. studeni 2020., organiziramo novi foto natječaj pod nazivom Draga knjiga! Najbolji rad osvaja jednogodišnje članstvo! PROPOZICIJE NATJEČAJA: 1. Tema: Draga knjiga – fotkajte dragu knjigu u bilo kojem ambijentu 2. Naslovite fotografiju 3. Fotografije mogu biti crno-bijele ili kolor 4. Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku 5. Preporučujemo do 3 MB(ili podesite svoj digitalni fotoaparat ili kameru mobilnog uređaja na najveću rezoluciju) 6. Autor može sudjelovati s najviše 5 fotografija 7. Autor odgovara za sadržaj na fotografiji Fotografije šaljite na e-mail kontakt Knjižnice Galženice: galzenica@knjiznica-vg.hr uz obavezne osobne podatke i kontakt. ROK ZA PREDAJU FOTOGRAFIJA JE 31. prosinac 2020. Žiri će pregledati fotografije i dodijeliti nagradu: nagrada je jednogodišnje članstvo u GKVG i mali dar.  Svojim sudjelovanjem u natječaju autori organizatorima daju dopuštenje za uporabu fotografija u promidžbene svrhe, ali ne i za komercijalnu upotrebu. Organizatori natječaja izradit će fotografije za izložbu o svom trošku koje će time postati vlasništvo organizatora Otvorenje izložbe i dodjela nagrada za najbolje fotografije održat će se 2021. godine. Izložba najboljih fotografija bit će postavljena u izlogu Knjižnice Galženice. Organizator ne preuzima odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad fotografijama koje sudionici pošalju Organizatoru radi sudjelovanja u natječaju i izložbi. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima – autorima fotografija, a Organizator stječe pravo korištenja fotografija u svrhu natječaja i izložbe te njihove promidžbe bez plaćanja ikakve naknade. Organizator može fotografije koristiti i u promidžbene svrhe za svoju djelatnost bez plaćanja naknade. Fotografija: Pixabay Alexas_Fotos

]]>
Knjiga tjedna – Bilježnica neizgovorenih stvari http://www.knjiznica-vg.hr/knjiga-tjedna-biljeznica-neizgovorenih-stvari/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=knjiga-tjedna-biljeznica-neizgovorenih-stvari Thu, 26 Nov 2020 08:30:44 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=6087 Na portalu Kronike Velike Gorice svakog tjedna vaši knjižničari za vas pripremaju po jednu novu književnu preporuku. Riječ je o našim osvrtima na knjige koje smo pročitali i za koje mislimo da bi se mogle svidjeti i ostalim čitateljima ili da bi ih iz bilo kojeg razloga vrijedilo pročitati. Od početka studenog naše prikaze prate i kratki najavni video materijali u koje možete zaviriti na Youtube kanalu knjižnice.

Ovotjedna preporuka je “Bilježnica neizgovorenih stvari” Clare Pooley, najavni filmić pogledajte na https://youtu.be/OBQed0oSJdc, a prikaz knjige u cijelosti pročitajte na http://www.kronikevg.com/knjiga-tjedna-clare-pooley-biljeznica-neizgovorenih-stvari/.

]]>
Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati! http://www.knjiznica-vg.hr/knjige-u-zakasnini-vrati-samo-50-plati-4/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=knjige-u-zakasnini-vrati-samo-50-plati-4 Mon, 23 Nov 2020 08:50:46 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=6048 U petak i subotu 27. i 28. studenoga 2020. u sve tri lokacije knjižnice imamo akciju djelomičnog oprosta zakasnina “Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!“. Na te dane omogućit ćemo dužnicima koji su u velikim zakasninama da vrate knjige uz jedinstven iznos zakasnine koji samo na taj dan iznosi 50,00 kuna. Tako ćemo omogućiti korisnicima kojima je zbog naraslih iznosa dugovanja za nevraćene knjige bila blokirana daljnja posudba da uz ovaj simboličan iznos ponovno postanu aktivni članovi Gradske knjižnice Velika Gorica.

Svi korisnici knjižnice na taj dan u radnom vremenu knjižnice – u petak od 8:00 do 19:30 te u subotu od 8:00 do 13:00 – mogu vratiti sve knjige koje duguju knjižnici uz parcijalnu naplatu zakasnine, i to u sva tri odjela knjižnice – Središnjem odjelu za odrasle, Dječjem odjelu, te Područnoj knjižnici Galženica. Knjige treba vratiti u lokaciju u kojoj su posuđene.

Korisnike koji iz bilo kojeg razloga knjigama jednostavno ne mogu ući u trag, molimo da se taj dan ipak osobno ili telefonski jave u knjižnicu kako bismo problem riješili na obostrano zadovoljstvo.

Korisnicima koji ne duguju knjige, nego imaju blokadu zbog prethodno nepodmirenih zakasnina, također će parcijalno biti oproštena dugovanja uz maksimalnu naplatu zakasnine od 50 kuna ukoliko to na taj dan zatraže u knjižnici.

Parcijalni oprost zakasnina korisnicima omogućuje da za samo 50,00 kuna riješe svoja višemjesečna dugovanja. Zato molimo sve korisnike da iskoriste ovu mogućnost jer naše police željno iščekuju vraćene knjige kako bi one mogle pronaći svoj put do novih čitatelja!

Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!

Akcija parcijalnog oprosta zakasnina

Petak i subota 27. i 28. studenoga 2020.

Sve lokacije Gradske knjižnice Velika Gorica

Image by Pexels from Pixabay.com

]]>
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – posebno radno vrijeme knjižnice http://www.knjiznica-vg.hr/dan-sjecanja-na-zrtve-domovonskog-rata-i-dan-sjecanja-na-zrtvu-vukovara-i-skabrnje-posebno-radno-vrijeme-knjiznice/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dan-sjecanja-na-zrtve-domovonskog-rata-i-dan-sjecanja-na-zrtvu-vukovara-i-skabrnje-posebno-radno-vrijeme-knjiznice Tue, 17 Nov 2020 11:07:32 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=5994 U srijedu 18. studenoga 2020. na Dan sjećanja na žrtve Domovonskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje svi odjeli Gradske knjižnice Velika Gorica bit će zatvoreni.

Posebno radno vrijeme Dječjeg odjela u utorak 17. studenoga 2020. – u periodu od 14.00 do 17.00 sati zbog zatvorenosti zgrade Pučkog otvorenog učilišta neće biti moguće korištenje usluga u Dječjem odjelu. Tijekom tog perioda knjige možete vratiti u Središnji odjel za odrasle.

foto: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

]]>
Simboli Vukovara i Škabrnje http://www.knjiznica-vg.hr/simboli-vukovara-i-skabrnje/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=simboli-vukovara-i-skabrnje Mon, 16 Nov 2020 08:02:58 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=5984  U sklopu eTwinning projekta: Iz krvi i bola niklo je cvijeće- Hrvatska moja zahvalna i ponosna, autorica Marije Patrlj i Martine Filipović, profesorica u goričkim osnovnim školama Nikole Hribara i Eugena Kvaternika, u izlozima Knjižnice Galženice postavljena je izložba učeničkih radova s temom: Simboli Vukovara i Škabrnje.

Cilj projekta je u učenicima probuditi ljubav prema domovini te im osvjestiti važnost poznavanja svoje povijesti kako bi se dobre stvari pamtile, a loše nikada ne ponovile. Radove su slikali mali umjetnici viših razreda, a uz autorice projekta izložbu su pripremali i profesorica Marija Lovrić te profesor i kipar Vid Vučak, oboje profesori likovne kulture.

Suradnja škole i knjižnice ostvarena je u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izložba će biti postavljena u izlozima Područne knjižnice Galženice od 16.do 23. studenoga 2020.

]]>
Čestitamo Rebeki Ćaćić – najčitačici Dječjeg odjela Gradske knjižnice Velika Gorica 2019./2020.godine! http://www.knjiznica-vg.hr/cestitamo-rebeki-cacic-najcitacici-djecjeg-odjela-gradske-knjiznice-velika-gorica-2019-2020-godine/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cestitamo-rebeki-cacic-najcitacici-djecjeg-odjela-gradske-knjiznice-velika-gorica-2019-2020-godine Wed, 11 Nov 2020 08:47:51 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=5972 Rebeka, učenica petog razreda OŠ Jurja Habdelića, od malih nogu obožava čitati te tjedno pročita 3 do 4 knjige. Iako najradije čita znanstvenu fantastiku i krimiće, ne postoji  knjiga koju neće uzeti u ruke. Čita zato jer na taj način upoznaje nove svjetove i zanimljive likove, a i uči iz tuđih iskustava. Nagradu joj je uručila ravnateljica knjižnice Katja Matković Mikulčić uz želje da i dalje bude naš vjerni član i strastvena čitateljica!

]]>
Virtualna promocija knjige „Spisateljsko oko“ Nade Mihoković-Kumrić http://www.knjiznica-vg.hr/virtualna-promocija-knjige-spisateljsko-oko-nade-mihokovic-kumric/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=virtualna-promocija-knjige-spisateljsko-oko-nade-mihokovic-kumric Mon, 09 Nov 2020 09:15:50 +0000 http://www.knjiznica-vg.hr/?p=5966 Uz Dan hrvatskih knjižnica u srijedu 11. studenoga 2020. najavljujemo prvo virtualno predstavljanje knjige u nakladi Gradske knjižnice Velika Gorica. Riječ je o knjizi velikogoričke književnice Nade Mihoković-Kumrić „Spisateljsko oko: osvrti, pogledi i zapisi o pisanju za djecu“ koja je objavljena prošle godine u listopadu, ali zbog nesretnih okolnosti vezanih uz koronavirus svi su planirani termini predstavljanja do sada morali biti odgođeni i na kraju otkazani. To nas svejedno nije spriječilo da ovaj vrijedan naslov predstavimo javnosti i u skladu s „novim normalnim“ odlučili smo to napraviti u virtualnom okruženju i snimiti književni prilog u kojem vam na zanimljiv način prezentiramo knjigu „Spisateljsko oko“ – svojevrsni priručnik za sve one koji se žele baviti pisanjem.

Premijera književnog priloga u kojem predstavljamo „Spisateljsko oko“ bit će u srijedu 11. studenoga 2020. od 8:15 od kada će biti dostupna na Youtube kanalu Gradske knjižnice Velika Gorica.


Uz voditeljicu i scenaristicu Anu Katulić u nastajanju priloga sudjelovao je i niz sugovornika: autorica knjige Nada Mihoković-Kumrić, recenzentica dr.sc. Dubravka Težak, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i urednica knjige Katja Matković Mikulčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Goranka Dimoski, a iako se na snimanje nije mogao odazvati i autor pogovora Miroslav Mićanović, možemo poslušati dio njegova prikaza knjige. Tekstove iz knjige čitaju Ana Katulić, Zlatko Vnučec i autorica Nada Mihoković-Kumrić. Snimanje i montaža zasluga su Igora Kolarca iz VG foto studija.

O knjizi „Spisateljsko oko: osvrti, pogledi i zapisi o pisanju za djecu“ Nade Mihoković-Kumrić:

U izdanju Gradske knjižnice Velika Gorica u listopadu 2019. godine objavljena je knjiga velikogoričke književnice Nade Mihoković-Kumrić „Spisateljsko oko: osvrti, pogledi i zapisi o pisanju za djecu“. Knjiga je dio autoričinog niza o čitanju, pisanju i vrednovanju književnosti za djecu i mlade. Za razliku od prethodno objavljenog naslova “Čitateljsko oko: (osvrti, ogledi, pogledi)” koji se bavio problematikom čitanja, knjiga “Spisateljsko oko” je koncipirana kao svojevrsna radionica pisanja te je namijenjena svima koji se žele baviti pisanjem, kao i pedagozima, odgajateljima, učiteljima i roditeljima koji žele saznati više o pisanju za djecu. Predgovor je napisao književnik i književni kritičar, voditelj Centra za kreativno pisanje (CeKaPe) Miroslav Mićanović, a pogovor u obliku stručne recenzije “Nastavak borbe za čitatelja” dr.sc. Dubravka Težak, povjesničarka i književna kritičarka dječje književnosti s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Urednica knjige je ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Katica Matković Mikulčić, viša knjižničarka, spisateljica i urednica. Tekst knjige prošao je i stručnu lekturu, te je opremljen originalnom naslovnicom na koricama velikogoričke grafičke dizajnerice Irene Mihalinec.

Knjiga predstavlja svojevrstan priručnik za sve one koji žele naučiti pisati, a uz opis niza tehnika pisanja novih i rada na već napisanom književnom tekstu, donosi i autoričin osoban pogled na pisanje kojim se uspješno bavi cijelog života, te tako postaje nezaobilaznim štivom za sve koji se profesionalno bave bilo kojom vrstom književne djelatnosti.

Knjiga je strukturirana u četrnaest poglavlja i, kako u predgovoru piše Miroslav Mićanović, „uvodi nas u svijet pisanja iz perspektive vlastitoga pogleda kojim se na posao pisanja, u konceptualno lijepo osmišljenoj knjizi, osvrće, ogleda i zapisuje. U središtu su njezina zanimanja „djeca, knjiga i pisanje“, odnosno sve ono što se u tom neizvjesnom i pustolovnom prostoru događa i mijenja na putu do (kratke) priče, do fabule… te na iscrpan i sustavan način daje različite primjere priča, njezinih mogućnosti i učinaka na čitatelja.“

Osim problematike pisanja za djecu i različitih načina preoblikovanja književnog teksta, autoricu zanima i recepcija djela od strane djeteta-čitatelja. Poseban dio knjige posvećen je i problematici dječjih poteškoća u čitanju (disleksija) te preporukama kako takvoj djeci približiti čitanje prilagodbom forme i sadržaja književnog teksta.

]]>