Prevoditeljica u gostima: Mirna Čubranić

Mjesec hrvatske knjige 2023. u Knjižnici Galženici nastavljamo književnim susretom.

U četvrtak, 9. studenoga 2023. u 13 sati u održan je program pod nazivom Prevoditeljica u gostima.  Gošća je bila Mirna Čubranić (Zagreb, 1968.) književna prevoditeljica. Diplomirala je engleski jezik i književnost i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1992. godine. Dvanaest godina radila je kao izvršna producentica Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, a četiri godine bila je i izvršna producentica Valamar jazz festivala. Prevela je brojne scenarije za nagrađene filmove hrvatskih redatelja (Zrinko Ogresta, Vinko Brešan, Dalibor Matanić, Zvonimir Jurić, Hana Jušić), a prevodi i dramske tekstove (Gavella, HNK u Osijeku, Rugantino, Zagrebačko kazalište mladih). Prevodila je za časopise Kretanja i Kazalište. U svom prevoditeljskom radu dosad potpisuje preko sto književnih prijevoda s engleskog jezika i dvadesetak književnih prijevoda s talijanskog jezika. Članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Zajednice samostalnih umjetnika. (Izvor: hena-com.hr) Susret je moderirao Zoran Maljković, pravnik i profesor hrvatskoga jezika te vrsni književni urednik koji preko dvadeset godina uređuje hrvatske i strane knjige.

Obzirom na važnost programa kao pozvana publika susretu su prisustvovali i maturanti jednog razreda Ekonomske škole Velika Gorica pa učenici saznati puno tajni prevoditeljskog „zanata“ , što im može biti poticaj za odabir budućeg zanimanja.

Raspoloživost prevedenih knjiga ove vrsne prevoditeljice za posudbu u našoj knjižnici provjerite putem ove poveznice: Prijevodi Mirne Čubranić

Skip to content