Dani europske baštine počinju za tjedan dana

Manifestacija Dani europske baštine i ove godine tradicionalno se odvija krajem rujna, a ovoga puta naglasak je na očuvanju i brizi za autohtone turopoljske govore u okviru šire teme Baština i obrazovanje – škola za život. Manifestacija koju već tradicionalno organizira Grad Velika Gorica u suradnji s lokalnim institucijama i udrugama održat će se u zadnjem tjednu rujna, od 29. rujna do 3. listopada, te će uključiti niz aktivnosti kojima se pozornost skreće na važnost očuvanja govora našeg zavičaja. Otvorenje manifestacije bit će u utorak 29. rujna 2020. s početkom u 12.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica na prostoru ispred Središnjeg odjela za odrasle, a u slučaju lošeg vremena u Gradskoj vijećnici. Uz prigodnu uvodnu riječ stručnjaka i predstavnika Grada Velike Gorice održat će se i zanimljivo predavanje dr.sc. Nives Opačić o utjecaju baštine na hrvatski leksik.

Turopoljski dijalekt upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2017. godine naporima Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica te uz potporu Grada Velike Gorice. Time je stvoren čvrst temelj za njegovo očuvanje te daljnje proučavanje i rad na terenu što će u skorije vrijeme rezultirati i Rječnikom turopoljskog dijalekta. Živu riječ turopoljskog dijalekta sve rjeđe imamo priliku čuti i stoga je važno neprestano se podsjećati na svu raznolikost turopoljskih govora čije se osobine, među njima i leksik, razlikuju od sela do sela.

Uz često isticanu misao kako se hrvatski jezik mijenja, predavačica mr.sc. Nives Opačić pokazat će to na primjeru utjecaja baštine na hrvatski leksik. Primjeri će pokazati kako gubitkom nekih uporabnih predmeta ili nekih pojava gubimo i leksičke jedinice za te pojmove, čime se hrvatski jezik ne samo mijenja nego i osiromašuje.

Osim što ćemo putem predavanja imati prilike slušati o jezičnoj baštini kroz riječ stručnjakinje, turopoljski dijalekt doživjet ćemo i kroz umjetnički tekst i glazbu. U tome će nam pomoći gošće književnice Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković koje će čitati svoju poeziju te velikogorički kantautor Siniša Belošević koji će izvesti vlastite uglazbljene verzije pjesama na turopoljskom dijalektu.

U Područnoj knjižnici Galženica bit će organizirano nekoliko lijepih akcija. U izlozima knjižnice na Trgu Stjepana Radića od 29. rujna do 14. listopada bit će postavljena izložba „Teroga ono leta“ kojom će biti predstavljeni pjesnici koji pišu na turopoljskom dijalektu. Osim toga u online izdanju moći ćete čuti kako slučajni prolaznici čitaju poeziju na turopoljskom i pratiti kviz „Razumijem li lokalno narječje?“.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici 2020.

Baština i obrazovanje – škola za život

Turopoljski dijalekt – govor mojeg zavičaja

29. rujna – 3. listopada 2020.

Utorak, 29. rujna 2020.

u 12.00 sati

OTVORENJE MANIFESTACIJE

Uvodna riječ: Amelio Vekić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu; Iris Biškupić Bašić, predsjednica Kulturnog vijeća Grada Velike Gorice; Stjepan Rendulić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici; predstavnik Grada Velike Gorice

Predavanje: „Utjecaj baštine na hrvatski leksik“, predavačica: mr.sc. Nives Opačić, jezikoslovka

Čitanje pjesama na kajkavskom: Đurđa Jandriš Parać i Željka Cvetković, pjesnikinje

Glazbeni nastup: Siniša Belošević, kantautor

Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37 – prostor ispred knjižnice

Skip to content