Čitanje unatoč koroni – književni favoriti naših korisnika

Kako ne postoji način da procijenimo što se najviše čitalo od online književne ponude, drago nam je što smo se vratili svijetu papirnate knjige i susretu uživo s korisnicima. Na temelju korisničkih upita, rezervacija građe i željenih naslova izdvojili smo one koje ste nas najviše tražili tamo negdje od početka godine i u posljednjih nekoliko tjedana otkako je knjižnica ponovno otvorena. Evo koji su bili književni pred i post korona favoriti naših korisnika od siječnja do svibnja 2020.:

Strana beletristika:

Carica Romanovih

W. Gortner: Carica Romanovih : roman o carici Mariji Fjodorovnoj

Roman o carici Mariji Fjodorovnoj u kojem autor isprepleće stvarnu priču Romanovih vjerno predočujući povijesne događaje i ličnosti s fikcijom, izmijenivši neke datume i mjesta radnje. Priča prati Dagmar, dansku princezu, koja postaje ruska carica Marija Fjodorova i majka posljednjeg ruskog cara Nikole II. Opisano je njezino skromno djetinjstvo i dolazak u raskoš Sankt Petersburga, pad Carstva početkom dvadesetog stoljeća i gubitak gotovo cijele obitelji. Roman je ujedno i priča o Rusiji, moći, ljubavi, revoluciji i tuzi.

Male žene

Louisa May Alcott: Male žene

Djevojački roman o odrastanju četiriju sestara, okruženih toplinom i ljubavlju roditeljskoga doma. Svaka od njih na svoj se način suočava sa životnim teškoćama i odgovornošću koju donosi sazrijevanje, bori se za osobnu neovisnost (glavna junakinja, Jo March, npr. pišući trivijalne gotičke trilere) i za pravo na ljubav. Obitelj za sve njih ostaje temeljna etička i emotivna vrijednost. Osim što osvaja svojom toplinom i neposrednošću, ovo djelo iz druge polovice 19.-og stoljeća sve više dobiva na aktualnosti zbog propitivanja tradicionalne uloge žene u domu i u društvu i zbog svoje nenametljive slojevitosti.

Plemeniti gospodin u Moskvi

Amor Towles: Plemeniti gospodin u Moskvi

Grof Aleksandar Iljič Rostov, aristokrat i erudit, 1922. godine zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu biva osuđen na cjeloživotni kućni pritvor u hotelu Metropol. Ostaje bez dragih predmeta i povlastica te se seli iz svog uobičajenog apartmana u tavansku sobicu iz koje promatra centar Moskve i promjene koje zahvaćaju Rusiju narednih trideset godina. Rostov svoju situaciju prihvaća, zapošljava se kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu, doživljava neobične susrete, ostvaruje ljubavnu vezu, a najveću promjenu kod Rostova pokreće devetogodišnja djevojčica koja mu je povjerena na čuvanje.

Djevojka iz močvare

Delia Owens: Djevojka iz močvare

U močvarnom okruženju gradića u Južnoj Carolini, izolirana od vanjskog svijeta živi Kya Clark, djevojka koju je obitelj napustila još kao malo dijete te Kya, nepovjerljiva prema ljudima, a bliska sa svijetom prirode i životinja, predstavlja misterij lokalnom stanovništvu. Upravo zato bit će prva na listi osumnjičenih kada jedan mladić umre pod nerazjašnjenim okolnostima. Ipak, Kya nije posve sama – jedno neočekivano prijateljstvo unijet će u njezin život novo svjetlo, poeziju, pa čak i ljubav.

Nož

Jo Nesbo: Nož

Nakon što ga je supruga Rakel izbacila iz kuće, inspektor Harry Hole se ponovno odao piću. Jednog se jutra budi sav krvav i nesposoban sjetiti se što se točno dogodilo prošle noći. A onda slijedi najteži udarac – njegova voljena Rakel pronađena je ubijena u njihovoj kući. Harry je uvjeren da je ubojica serijski silovatelj Svein Finne, koji je nedavno pušten iz zatvora, a prijetio je Harryju i njegovoj obitelji. Finne je doista počeo tražiti nove žrtve, no kad Harry konačno otkrije istinu shvatit će da je zapravo njegova izdaja jednog od najbližih prijatelja izazvala niz tragičnih događaja.

Prošlo vrijeme

Lee Child: Prošlo vrijeme

Jack Reacher kreće na putovanje Amerikom, od Mainea do Kalifornije. No na seoskoj cesti duboko u šumama Nove Engleske ugleda putokaz do mjesta u kojemu nikada nije bio. Gradića u kojem je rođen njegov otac. Sljedeće jutro, u arhivu gradskog ureda, Reacher se raspituje o nekadašnjem domu svoje obitelji. Saznaje da u gradu nikada nije živio nitko s prezimenom Reacher. Zna da se njegov otac nikada nije vraćao onamo. Jack se počinje pitati je li ikada i živio ondje. Istodobno, nedaleko od tog gradića, dvoje mladih Kanađana pokušavaju stići do New Yorka gdje žele prodati svoje blago. No, dogodi im se kvar na automobilu, pa moraju prespavati u usamljenom motelu usred ničega. Mjesto je čudno ali nemaju izbora. Ovime započinje još jedna neizvjesna Reacherova pustolovina prepuna adrenalina. Sadašnjost je napeta, no prošlost se ponekad može činiti puno gorom…

Japanski ljubavnik

Isabel Allende: Japanski ljubavnik

U romanu pratimo sudbinu Alme, židovske djevojčice koju roditelji zbog prijetnje nacizma, 1939. godine iz Poljske šalju k rođacima Belasco u San Francisco. Djevojčica proživljava traumu odvajanja, no ubrzo postaje voljenom članicom nove obitelji. Osim bratića Nathaniela s kojim se sprijateljuje, upoznaje i dječaka Ichimeija Fukudu, mirnog i povučenog sina obiteljskog vrtlara Japanca. Među njima se od najranije dobi rađa privrženost i ljubav. Nakon japanskog napada na Pearl Harbour, Ichimei će s obitelji završiti u logoru. Nakon nekoliko godina razdvojenosti, Alma i Ichimei se ponovo susreću i upuštaju u strasnu i skrivenu vezu. Zbog javnosti koja u to doba nije odobravala međurasne veze, oboje će osnovati vlastite obitelji te ujedno tajiti svoju ljubav do kraja života. Alminu životnu priču doznajemo preko drugog važnog lika u romanu – Irine Bazili, migrantice iz Moldavije, koju Alma prihvaća kao osobnu tajnicu i povjerava joj svoj život. Isabel Allende, planetarno poznata, prevođena i nagrađivana spisateljica i aktivistica za ljudska prava, u ovom romanu veliča trajnost i veličinu ljubavi koja opstaje usprkos ratnim okolnostima i društvenim previranjima za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata pa sve do naših dana.

Sedam sestara

Lucinda Riley: Sedam sestara

Sedam sestara je zanosna epska bajka o ljubavi i gubitku – prva u jedinstvenom, čarobnom serijalu od sedam knjiga zasnovanih na legendama sazviježđa Sedam sestara – i autorica nam ovdje potvrđuje svoj izuzetni pripovjedački talent.

Maja D”Apliese i njezinih pet sestara okupljaju se u domu iz djetinjstva Atlantidi – veličanstvenom izoliranom dvorcu na obali Ženevskog jezera – pošto prime vijest o smrti voljenoga oca koji ih je sve posvojio kao dojenčad.
Svaka među njima dobit će primamljiv trag na putu prema pravom podrijetlu, a Maju njezin odvodi na suprotnu stranu svijeta u dotrajalu vilu u Riju de Janeiru.

Lovac na zečeve

Lars Kepler: Lovac na zečeve

Ministar vanjskih poslova je ubijen, a policija je uvjerena kako je u pitanju teroristički čin. Uskoro se u stupici ubojice nađu još tri žrtve koje naizgled povezuje samo dječja pjesmica o zečevima koju čuju devetnaest minuta prije smrti. Strah paralizira ulice Stockholma, a policiji postaje jasno da im je potrebna pomoć koju im može pružiti bivši policijski inspektor Joona Linna. Linna se nalazi u zatvoru, a suradnja s policijom za njega bi mogla značiti povratak na slobodu. U šestom romanu serijala Joona Linna i policijska inspektorica Saga Bauer slijede stare tajne i nova obećanja kako bi stali na put „Lovcu na zečeve“.

Izgubljena žena

Sara Blaedel: Izgubljena žena

Kada pucanj iz lovačke puške probije kuhinjski prozor i usmrti ženu na licu mjesta, čini se da je riječ o slučajnosti. Ipak, ubojstvo je bilo planirano i namjerno. Ubrzo će se otkriti da je ubijena žena Dankinja koja je već dva desetljeća na popisu nestalih osoba. Njezin je nestanak prije mnogo godina prijavio upravo Eik, kolega i ljubavnik Louise Rick. Eik impulzivno odjuri u Englesku i završi u zatvoru kao osumnjičenik, a Louise se mora suočiti s vlastitim sumnjama i brigama kako bi pronašla ubojicu i riješila najkontroverzniji slučaj svoje karijere…

Crna zora

Cilla i Rolf Börjlind: Crna zora

U Arildu je ubijena trogodišnja Emelie, posvojena iz Gane. Javnost je zaprepaštena i uzbunjena. Nedugo nakon toga u Värmdöu je – na isti način – ubijen sedmogodišnji Aram, čija je majka podrijetlom iz Irana. O brutalnim ubojstvima saznaje i viša inspektorica Državne kriminalističke policije, Mette Olsäter. Olivia Röning, koju Mette iznimno cijeni, nedavno se vratila u policijsku službu i odmah biva uključena u istragu. Tom Stilton, bivši istražitelj, igrom slučaja isto počinje istraživati pozadinu ubojstava jer je nedavno dobio knjigu od svojega prijatelja Ronnyja, vlasnika antikvarijata, prepunu isječaka iz novina vezanih za ubojstvo Jill Engberg, trudne 23-godišnje tamnopute prostitutke brutalno ubijene u hotelu; slučaja koji je bio istraživao upravo Stilton, ali i bio iznenada maknut s njega. Je li moguće da su ta tri ubojstva povezana? Je li riječ o serijskom ubojici koji hara Švedskom?

Namjerno zanemarivanje

Lena Andersson: Namjerno zanemarivanje : roman o ljubavi

U središtu radnje ovog romana je lik Ester Nilsson, tridesetjednogodišnja pjesnikinja i esejistica, koja prihvaća poziv da održi predavanje o likovnom umjetniku Hugu Rasku. Ester umjetnika na predavanju i upoznaje te se fatalno zaljubljuje u njega. Prekida svoju dugogodišnju vezu i započinje druženje s umjetnikom koji manipulira njenim osjećajima. Postaje potpuno ovisna i opsesivna te zapada u sve dublji očaj zbog neuzvraćene ljubavi. Njena emotivna agonija i minuciozno preispitivanje i analiziranje zašto njihov odnos ne prerasta u vezu te hvatanje za slabašne nade opisano je racionalnim, preciznim jezičnim stilom kojim junakinja ove intimne drame kirurški secira tuđe i vlastite osjećaje i ponašanje. Roman švedske spisateljice i kolumnistice nagrađen je prestižnom švedskom književnom nagradom August.

Kirka

Madeline Miller: Kirka

U kući Helija, Boga Sunca i najmoćnijega Titana, rađa se kći Kirka, neobično dijete: ni moćna poput oca ni opako zamamna poput majke. Potraživši društvo u svijetu smrtnika, otkriva da ipak ima moć: moć čarobnjaštva koja prijeti i samim bogovima. Osjećajući se ugroženima, protjeruju je na napušten otok na kojemu ona usavršava okultno umijeće, pripitomljava divlje zvijeri i s vremenom susreće mnoge od najslavnijih mitoloških likova, među kojima, naravno, i Odiseja.

Tangerka

Christine Mangan: Tangerka

Alice Shipley je mlada žena koja sa suprugom Johnom odlazi živjeti u Tanger 1956. godine. Alice živi povučeno, nenavikla na vrevu marokanskih ulica, no šokirana je kad joj na vratima osvane Lucy Mason, stara školska prijateljica. Alice i Lucy bile su nerazdvojne na koledžu, sve do tragičnog događaja kojeg su obje odlučile zaboraviti. Lucy želi obnoviti prijateljstvo i nekadašnju bliskost i s lakoćom manipulira svojom nesigurnom prijateljicom. Skrivene namjere protagonista stvaraju napetu atmosferu koja kulminira novom tragedijom za jednu od prijateljica.

Parižanke

Marius Gabriel: Parižanke

Radnja romana događa se u Parizu 1940. godine, u doba nacističke okupacije grada. U hotelu Ritz, do tada jednom od najvećih mondenih okupljališta slavnih, a od 1940. godine i sjedištu nacističkih časnika, susreću se tri naočigled nepovezane žene. Radnja prati kroz priču Olivije, američke umjetnice koja je primorana prihvatiti posao sobarice, Arletty, poznate francuske glumice i Coco Chanel, slavne dizajnerice i modne ikone. Svaka se od njih na svoj način pokušava oduprijeti nacističkom režimu za vlastitu dobrobit. To je priča o svakodnevnom odricanju, osobnim tragedijama, iskušenjima koja je potrebno prijeći za dolazak do cilja, a praćena je bogatim opisima Pariza, Parižana toga doba i stvarnih povijesnih ličnosti.

Minijaturistica

Jessie Burton: Minijaturistica

U Rijksmuseumu čuva se zbirka kućica za lutke među kojima je i ona Petronelle Oortman. Sastojala se od devet prostorija s originalnim slikarijama poznatih nizozemskih umjetnika, ručno rađenim namještajem, s mramornim podovima i minijaturnim porculanom naručenim iz Kine. Vrlo je često odslikavala pravu kuću. Sve to je bila inspiracija autorici za ovaj neobičan roman kojem je glavni lik Nella (Petronella) Oortman i koja je kao nevjesta dobila na dar od supruga upravo kuću za lutke ili u romanu kuću-vitrinu. Godina je 1687., mjesto Amsterdam. Nella najave događaja vezane uz nju i njezinu obitelj dobiva u kućici-vitrini, često ih ne razumije jer bi onda možda postupila drugačije…

Domaća književnost:

Pedeset cigareta za Elenu

Marina Vujčić: Pedeset cigareta za Elenu

Oliver Radman želi ispuniti svoj zavjet da će popušiti pedeset cigareta na svoj pedeseti rođendan, ujedno i tužnu obljetnicu smrti svoje sestre blizanke. Kreće u noćnu šetnju koja će znatno utjecati na živote trojice slučajnih prolaznika čiji bi dan bio sasvim drugačiji da se nisu našli jedno drugome na putu. Roman propitkuje “efekt leptira”, kada maleni odmaci od rutine u životu pokretača promjena u potpunosti mijenjaju živote drugih ljudi, a da pokretač tih promjena to i ne zna.

Poštovani kukci i druge jezive priče

Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče

Autorica na angažiran i satirički način, kroz životne situacije običnih ljudi, najčešće gubitnika, progovara o posljedicama društvenih promjena u tranzicijskom društvu. Varirajući motiv kafkijanskog preobražaja, autorica uvodi motiv žohara kao metaforu naličja društva u kojem se pojedinac bori za osnovnu egzistenciju, za život dostojan čovjeka. Također, preispituje bliske odnose među srodnicima stavljajući ih pod lupu svog spisateljskog nerva koji prodire duboko ispod površine. Kritička oštrica posebno je usmjerena na dehumanizirajuće pojave kapitalističke stvarnosti – banke koje isisavaju život, propast Konzuma, zastrašujući grafiti, nezaposlenost, tegobno podstanarstvo, Dubrovnik kao turistička i filmska kulisa… Vještim pripovijedanjem autorica stvara svojevrsnu kafkijansku egzistencijalnu tjeskobu u okvirima naše društvene zadatosti.

Glas naroda

Pavao Pavličić: Glas naroda : (pohvala pučkoj pjesmi)

Posvećujući treću svoju pohvalu pučkim pjesmama koje “svi znaju i rado pjevaju ali rijetko tko o njima piše, tumači ih, a mnogi ih i ne razumiju”, autor piše knjigu donekle komplementarnu svojoj “Ropotarnici” (MH, 2019.) i dopunjava svoj sentimentalni inventarni popis stvari i pojava koje su u nekom ranijem životu uokvirivale sve bitne prigode, pa su one danas utoliko vrednije. Nižu se tu analize još uvijek dobro znanih popijevki, od “Škripi đeram”, “Letovanić”, “Ustani, bane”, “Divan je kićeni Srijem” do “U gaju tom” i “Čoban tjera ovčice”.

Nemirnica

Mihaela Gašpar: Nemirnica

“Nemirnice se koriste kao regulatori točnosti mehaničkih i elektromehaničkih satnih mehanizama” (izvor: Wikipedia). Simboličnog naslova i sugestivne naslovnice (detalj sa slike Hieronymusa Boscha nazvane “Sedam smrtnih grijeha”), roman Mihaele Gašpar govori o teškom bolesnom umirovljenom uraru koji započinje proces prihvaćanja završetka svojeg života. Otkucaji srca istovjetni su otkucaju sata, a protagonist ovog romana svoje posljednje otkucaje provodi u prisjećanju na promašenost vlastitog života.

Rastanci

Mani Gotovac: Rastanci

Jedan muškarac, jedna žena: ljubav, strast, žudnja. Jednostavno život, život koji započinje tjelesnom žudnjom, gotovo glađu za drugom osobom. On želi nju, ona želi njega. Tijekom godina, tijekom desetljeća, dolaze i odlaze jedan drugome, strast postaje ljubav, pa prijateljstvo. No žudnja nikada ne nestaje: samo su trenuci bliskosti sve rjeđi, a pauze između njih sve dulje. Veza koja je započela sastancima pretvara se u niz rastanaka. Prekidi su uzaludni, ali rastanci neizbježni. I ostaje teško pitanje: što smo propustili? Gdje, kada? Za Mani Gotovac to znači: u ljubavi, dakle, u životu.

Ples oko Sunca

Vedrana Rudan: Ples oko Sunca : autobiografija

U autobiografiji Ples oko Sunca, iskreno i bez ulepšavanja, Vedrana Rudan piše: o svom nimalo bezbrižnom detinjstvu, o deci i unucima, o putu koji je prešla od prodavačice sladoleda na rivi do najčitanije spisateljice u regionu. O tome zašto je u socijalizmu bilo nemoguće dobiti otkaz i kako je ona postala prva novinarka kojoj je to uspelo u novom hrvatskom demokratskom režimu. Konačno, Vedrana Rudan nam pokazuje zašto je u životu najvažnije i najteže bez stida pogledati sebi u oči.

Plivač prtenjača

Ivica Prtenjača: Plivač

Nižući kratka poglavlja neprecizne i pomiješane kronologije, pripovjedač gradi atmosferu nelagode očekivanja da se naslućivani događaji napokon zakotrljaju, jer je toga ranoga ljeta 1991. svima jasno da će uskoro početi rat. Mladić odlazi iz Zagreba na otok u nadi da će ondje lakše preživjeti sve ono što je tek u nagovještaju, izbjeći nekako da bude hrana za rat. “Snažan i hrabar antiratni roman” u kojemu se izmjenjuju “košmarni snovi i vrlo precizno organizirana java” pjesničkim sredstvima kojima je ostvaren aluzivno poseže prema književnoj tradiciji.

Otac od bronce

Goran Tribuson: Otac od bronce

Devedeset i prve Žak Kralj iz Beča, gdje živi i bavi se mutnim poslom, dolazi u rodni hrvatski grad na očev sprovod. Nije to želio, njegov je odnos s ocem već godinama mrtav, no tetku Vukicu neizmjerno je volio, a ona to nije htjela prolaziti sama. Od samog ulaska u grad Žak se susreće s ljudima u maskirnim odorama i nadolazećim ratom. Njegov otac bio je poznati partizanski heroj, pa kroz odnos sugrađana spram tog naslijeđa, a i susreta sa školskim i obiteljskim prijateljima, uviđa razmjere društveno-političkih promjena. S druge strane, samim povratkom u mjesto vlastita odrastanja u njegovoj memoriji oživljavaju i druga sjećanja i emocije, u mislima mu se nižu epizode o odnosu s ocem, o besmislenom prvom braku, o Almi, neostvarenoj mladenačkoj ljubavi…

Publicistika:

Okruženi idiotima

Thomas Erikson: Okruženi idiotima : kako razumjeti one koje je nemoguće razumjeti

Na temelju suradnje s različitim tipovima ljudi i njihova dugogodišnjeg proučavanja, autor objašnjava kako razumjeti i prihvatiti tu različitost, poboljšati komunikaciju s onima koje doživljavamo „drugačijima od sebe“ te ih zbog te različitosti ne nazivati pogrdnim imenima. Od niza postojećih metoda kojima se to može postići, odlučio se za tzv. DISA-metodu. Cilj mu je izgraditi što bolji dijalog među ljudima te da postanu dobrim i prilagodljivim komunikatorima.

Moja igra autobiografija

Luka Modrić i Robert Matt: Moja igra: autobiografija

Luka Modrić ušao je u nogometnu povijest kada je 2018. godine osvojio ono što nitko prije njega nije – sve četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta u istoj godini – Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D’Or. Prije toga, kao kapetan i najbolji igrač odveo je Vatrene do srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i učinio sve nas dijelom povijesti. Ovaj samozatajni igrač čiji je put od djetinjstva u izbjeglištvu do svjetskog nogometnog vrha bio popločan kontinuiranim sumnjama i nepovjerenjem, konačno je osvojenim trofejima s Realom i reprezentacijom doživio da mu ime bude upisano u panteonu pobjednika.

Doba čarobnjaka

Wolfram Eilenberger: Doba čarobnjaka: veliko desetljeće filozofije 1919. – 1929.

U pripovjedno-analitičkom tekstu autor isprepleće turbulentne životne priče i ideje četvorice velikih mislilaca s početka 20. stoljeća: Waltera Benjamina, Martina Heideggera, Ludwiga Wittgensteina i Ernsta Cassirera. Premda među njima nije bilo previše doticaja, stvorili su duhovnu konstelaciju koja je bitno obilježila misaoni svijet zadnjih 100 godina. Istovremeno se rekonstruira opći intelektualni duh europskih 1920-ih, doba dramatičnih kulturnih, ekonomskih i političkih previranja koja su mnoge mislioce, naročito filozofe, navela na suočavanje s teškim pitanjima o granicama jezika i granicama svijeta, o mogućem i nemogućem.

Budni u pet

Robin Sharma: Budni u pet : zagospodarite svojim jutrom i podignite život na višu razinu

Kroz priču o poduzetnici i umjetniku koji nakon slučajnog susreta s neobičnim milijarderom kreću u pustolovinu njihova života, autor objašnjava kako postati članom takozvanog „Kluba budnih u pet“. Članom kluba postaje onaj tko s lakoćom ustaje rano ujutro i samim time podiže efikasnost obavljanja kako svakodnevnih tako i sveukupnih životnih aktivnosti. Takav način življenja dovodi do optimiziranja zdravlja, sreće i mira. Zašto se uspješni ljudi bude prije zore te kako se pomoću ove revolucionarne metode gradi carstvo, osigurava i stvara uspješan i produktivan život, samo su neka od pitanja na koja je autor pokušao dati odgovore.

Moja ljubavna priča

Tina Turner: Moja ljubavna priča: autobiografija

Neprikosnovena kraljica rock´n´rolla, legendarna pjevačica, iskreno progovara o svojoj bogatoj karijeri i turbulentnom privatnom životu. Dijeli s nama svoja sjećanja na nastupe s najvećim imenima glazbene industrije, ali i progovara o turbulentnom privatnom životu. Posebno detaljno opisuje neočekivani suset s ljubavlju svojeg života.

Digitalna demencija

Manfred Spitzer: Digitalna demencija : kako mi i naša djeca silazimo s uma

Autor, psihijatar, psiholog i neuroznanstvenik, u ovoj knjizi bavi se utjecajima digitalnih medija prvenstveno na djecu i mlade, čiji je mozak tek u formiranju. Podastirući niz dokaza utemeljenih na znanstvenim istraživanjima, autor upozorava na brojne negativne posljedice koje pretjerana i prerana konzumacija digitalnih i mrežnih sadržaja ostavlja na mozgu još neformirane osobe. Stalna povezanost s inetrnetom, kompjutorske igre, satelitska navigacija, digitalni asistenti, multitasking i društvene mreže ostavljaju na djeci trajne posljedice kao što su stres, nesanica, depresija, poremećaj pažnje, pretilost, porast agresivnosti, slabljenje empatije i ovisnost te u konačnici dovode i do smanjenja čitalačkih i obrazovnih kompetencija. Digitalni i mrežni sadržaji koji se sve više konzumiraju od najmlađe dobi dovode do slabljenja psihičkog i fizičkog zdravlja, niže obrazovne razine, slabije socijalizacije, veće razine stresa i kraćeg životnog vijeka. Autor dokazuje da digitalni lobiji potiskuju kritičnost prema digitalnim medijima te da se probijaju prema sve mlađoj populaciji. Ova knjiga pristupa temi kritično i znanstveno utemeljeno, a namijenjena je pedagozima, dječjim psiholozima, odgojiteljima, roditeljima i svima koje zanima utjecaj suvremenih tehnologija na čovjekov fizički i psihički razvoj.

Yuval Noah Harari: Sapiens : kratka povijest čovječanstva

Popularno napisan pregled povijesti ljudske vrste, u kojemu autor tu povijest dijeli na četiri revolucije koje su snažno obilježile razvoj čovjeka: kognitivnu, agrarnu, unifikacijsku i znanstvenu, te tvrdi kako su ga prve tri revolucije stvorile, a četvrta bi ga mogla uništiti, jer “moćniji smo no ikada, ali zapravo nemamo puno pojma što sa svim tim sposobnostima učiniti”. Tako bi sapiens “mogao postati prvom vrstom koja je počinila kolektivno samoubojstvo”.

Biologija vjerovanja

Bruce H. Lipton: Biologija vjerovanja : znanstveni dokaz o nadmoći uma nad materijom

Autor knjige, po struci stanični biolog, otkriva da životom stanice upravlja njezin fizički i energetski okoliš, a ne geni koji su samo molekularni nacrti koji se koriste kod izgradnje stanica, tkiva i organa. Svoje otkriće povezao je s ljudima koji čine tisuće milijardi stranica te shvatio da karakter ljudskog života ne određuju geni nego odgovori čovjeka na signale okoliša koji pokreću život. Prema tome, ljudi su kreatori svojih života pa mogu preuzeti nadzor nad njime i krenuti putem zdravlja i sreće.

Skip to content