Čekajući jesen… tri preporuke!

Jesen u Pekingu / Boris Vian ; [s francuskog prevela Milena Benini]

Roman jednog od najpoznatijih francuskih pisaca objavljen je još 1947. i smatra se klasikom francuske književnosti. Radnja se zbiva u izmišljenoj pustinji, gdje se gradi željeznička postaja s koje se ne putuje nikamo, a tome je sve podređeno. Roman je pisan u određenom kontrapunktu književnih struktura, s nadrealističkim, odnosno fantastičnim elementima, kao u snu kada roman i počinje likom koji ne može u više navrata nikako uhvatiti autobus da bi se našao na odredištu. Uz glavne misli vodilje i glavne likove, ljubavi, ljubavne trokute, uključeno je još mnogo likova koji pokazuju besmislenost modernog koncepta izgradnje i korištenja ljudske sredine. Najdragocjeniji je u ovom romanu neobično i na trenutke bizarno sročen dijalog uz koji čitatelju neće biti dosadno.

Jama u jesen / Ezio Mestrovich ; prevela s talijanskog Nataša Modrić

Radnja ovog romana kriminalističkog zapleta smještena je u Rijeku, u godine neposredno nakon Domovinskog rata. Glavni likovi su dvojica talijanskih Riječana – Renato Dobrilla, koji je otišao u Italiju i tamo osnovao obitelj, i Bruno Devescovi, koji je ostao u domovini i ondje od hotelskog pomoćnika dogurao do direktorskog mjesta. Mala serija nerazjašnjenih ubojstava potaknut će, s jedne strane, asocijacije prema nemirnoj aktualnosti, prema različitim društvenim grupacijama koje bi mogle biti eventualni krivci za zločine (primjerice, nezadovoljni i neuklopljeni izbjeglice, demobilizirani ratnici, mladići vezani uz drogu, obračuni medu homoseksualcima, itd.), a s druge, naslućuje se kako bi to mogla biti osveta za nasilje u ratu i poraću, što zbog fašističkih smaknuća, što zbog partizanskih egzekucija… Roman je objavljen na talijanskom jeziku tek poshumno.

Rana jesen / Louis Bromfield ; [prevoditelj Tina Gatalica]

Roman je zamišljen je kao saga o konfliktima unutar bogate, stare i ugledne obitelji Pentland. jedne od prvih koje su stigle u Novi svijet – Ameriku, a čiju sigurnost ometaju društvene promjene izazvane dolaskom novih doseljenika. Glavna junakinja romana Olivia Potland s mužem živi u braku bez ljubavi a njihov sin je stalno bolestan. Jedan od pridošlica, irski emigrant koji se obogatio i postigao političku važnost u Bostonu, zaljubljuje se u Oliviju. Ona je suočena s teškim izborom: prihvatiti ljubav i slobodu ili je odbiti i, unatoč otkrivenim tajnama, šutjeti i nastaviti s čuvanjem prividnog statusa obitelji. Za ovaj roman je autor, američki pisac popularnih i često ekraniziranih djela, dobio 1927. god. Pulitzerovu nagradu za književnost.

Skip to content