Božićne preporuke

Za odrasle:

Čin Rogera Murgatroyda

Čin Rogera Murgatroyda / Gilbert Adair

Pukovnik ffolkes i njegova supruga Mary za Božić su pozvali goste na svoje udaljeno imanje u Dartmooru. Među okupljenima je i neugodni kolumnist Raymond Gentry čija pripitost i loš odgoj ubrzo svima počinju smetati. Sljedećeg jutra Gentry je ustrijeljen na tavanu. Imanje je zameteno snijegom, a okolnosti ubojstva su neobične, pa sve upućuje na to da je ubojica netko od gostiju. Evadne Mount, spisateljica kriminalističkih romana, preuzima ulogu istražitelja. Zabavni roman cijenjenog škotskog autora hommage je Agathi Christie i zlatnom dobu britanskog kriminalističkog romana.

Drukčiji roman o Isusu

Drukčiji roman o Isusu / Jean Mercier

Dijelovi ovog romana objavljivani su prvotno kao tekstovi, pojedinačno u časopisu La Vie, vezani uz Božić, Uskrs i Duhove. Nakon autorove smrti 2018. godine izdani su kao roman, iako ovo nije klasičan roman o Isusovu životu. Autor prepričava poznate detalje iz Biblije i Isusova života i dopunjuje ih “pričom” kako se nešto moglo dogoditi. Na kraju svakog poglavlja definira jednu (ne)poznatu riječ, ključnu za to poglavlje te daje kratki prikaz koji su detalji istiniti, a koji zamišljeni.

zima

Zima / Ali Smith

Božić je, obitelj bi se trebala naći okupu. U velikoj, ali poprilično praznoj kući, u provinciji Cornwalla, sastaju se dvije sestre, Sophia i Iris, koje ne komuniciraju godinama. Dolazi i Sophijin sin Arthur s djevojkom koju im lažno predstavlja kao Charlotte, partnericu s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi, a s kojom je prekinuo. Sophia je puna zamjeranja i primjedbi na sestru, dokazivanja da je u pravu, a da je Iris, aktivistica u borbi za bolji i pravedniji svijet, ta koja je odavno napustila obitelj. Usprkos razlikama u karakteru, životnim putovima i opredjeljenjima, sestre se ipak zbliže, a Arthur tek tada zapravo upoznaje svoju tetu Iris koju nije vidio otkad je bio dijete. Nakon prethodno objavljene knjige “Jesen”, riječ je o drugom romanu tetralogije. Ova suvremena britanska spisatejica, višestruko nagrađivana autorica osebujnog stila, neobičnih pripovjednih postupaka i očišta kojima očuđuje zbilju, izazov je za zahtjevnije čitatelje.

sjaj portugala

Sjaj Portugala / Antonio Lobo Antunes

Ovaj složen, vremenski diskontinuiran te stilski upečatljiv roman odvija se kroz unutrašnje monologe i struje svijesti nekoliko likova – majke Isilde koja započinje svoju priču u Angoli 1978. godine i završava je na Božić 1995. te njene iseljene djece: kćeri Clarisse i sinova Carlosa i Ruija koji bi se nakon petnaest godina neviđanja, trebali okupiti na zajedničkom slavlju Božića 1995. godine što se, zbog dubokih razdora iz prošlosti, ne događa. Roman je to koji iz različitih perspektiva osvjetljava život i propadanje imućne kolonijalne obitelji portugalskih doseljenika u Angolu. Autor poseže za poetskim stilom, čestim repeticijama, ritmiziranom prozom u kojoj se miješaju emocije i naivnost djetinjstva s gorkim, dramatičnim i oporim iskustvima odrastanja i propadanja obitelji koja živi u prešućivanjima, prevarama i lažima unutar strogo omeđenih kolonijalnih odnosa. Roman je to koji na žestok način progovara i o bjelačkom kolonizatorskom ugnjetavanju domorodačkog crnog stanovništva te kako u konačnici svako tlačenje dovodi do propasti i samog tlačitelja. Ovaj roman nagrađivanog portugalskog klasika, predlaganog i za Nobelovu nagradu, preporuka je za zahtjevne čitatelje.

gorski kristal

Gorski kristal / Adalbert Stifter

U malom seocetu Gschaid, okruženom snježnim Alpama, stanovnici već stoljećima žive svojim mirnim i izoliranim životom. Daleko od ostatka svijeta, u njihovom životu ništa se drastično ne mijenja ili događa. Sve dok jednoga dana, jedne Badnje večeri, dvoje male djece, Senna i Konrad, vraćajući se u Gschaid nakon posjete baki, ne zapadnu u opaku snježnu vijavicu prelazeći bijelo prostranstvo opasnih ledenjaka. Tumarajući snježnim beskrajem, bratac i sestrica posve su izgubili osjećaj za prostor i vrijeme, a onda je još i pala noć, donijevši sa sobom sve što „visoko gorje“ sakriva…

Za djecu:

Pip i Popi Božićno drvce

Božićno drvce / Axel Scheffler

Zečić Pip i mišica Popi božićno drvce ukrašavaju slatkišima koji misteriozno nestaju. Da stvar bude gora, Pipu će uskoro jako pozliti. Jesu li te dvije stvari nekako povezane?
Šaljiva priča iz serijala o Pipu i Popi u kojoj učimo ukrašavati bor, brojiti do pet, ali i biti iskreni i puni razumijevanja. Sve to u nenadmašnom božićnom raspoloženju!

Sretan Božić mala krtice

Sretan Božić, mala krtice! / napisala Orianne Lallemand ; ilustrirala Claire Frossard

Badnjak je i vani se sve bijeli pod snijegom! Ali mala krtica se dosađuje u svojoj kući: što li će raditi cijeli cjelcati dan? Najedanput: „Kuc, kuc, kuc!“ Tko kuca na vrata?

Maša i Božić

Maša i Božić / Sanja Pilić

Maša i Božić je dražesna priča o djevojčici Maši i pravom duhu Božića iz pera omiljene dječje spisateljice Sanje Pilić.

Božić je najljepši praznik u godini. No Maša zna da oni koji ga moraju provesti sami ne misle tako. Zato će sa svojim prijateljima organizirati proslavu koja će svima približiti ljepote Božića.

Jedna snježna noć

Jedna snježna noć / M Christina Butler, Tina Macnaughton

Jednog hladnog, božićnog dana, Malog Ježa iz zimskog sna probudi hladan vjetar i paketić koji je pao s neba. Paketić s njegovim imenom. A u njoj – pravi božićni poklon. Crvena, vunena kapica koju je Mali Jež pokušavao navući na svoju glavu, ali su mu bodlje jako smetale pa se kapica rastegnula. Mali Jež ju ponovno zamota i poklon ostavi pred vratima Zeca. I tu kreće krug prijateljstva koji će završiti opet kod Malog Ježa i crvene kapice.

Božićna zagonetka

Božićna zagonetka / Jostein Gaarder

Ako tražite lijepu knjigu s kojom ćete osjetiti duh pravog Božića preporučamo vam da u ruke uzmete Božićnu zagonetku norveškog pisca Josteina Gaardera. Dječak Joakim i djevojčica Elisabet odvest će vas skroz do Betlehena i Isusovog rođenja. Naime, dan prije početka adventa dječak Joakim sa svojim ocem kupio je u knjižari ručno izrađen adventski kalendar. Svaki dan prosinca otvara prozorčić kalendara i pronalazi komadić papira koji govori o Elisabet Hasen koja s anđelom Ephirielom i sve većim brojem drugih likova prelazi Europu dok putuje u prošlost prema Betlehemu da vidi rođenje Isusovo. Istovremeno, Joakim i njegova obitelj pokušavaju saznati više o tajanstvenom prodavaču cvijeća Johannesu koji je vjerojatno stvorio kalendar, kao i o Elisabet Hansen, djevojci koja je prije mnogo godina nestala u Norveškoj.

Skip to content