Preporuke uz 8. lipnja – Svjetski dan oceana

Ujedinjeni Narodi svake godine 8. lipnja obilježavaju  Svjetski dan oceana, u čemu im se pridružuju mnoge zemlje, uključujući i našu Hrvatsku. Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti i usmjerenjem globalne pažnje na važnost očuvanja zdravlja oceana, zatim kao prilika da se istaknu dobrobiti koje ljudska vrsta od njih uživa, ali jednako tako i da se upozori na utjecaj koji našim djelovanjem nanosimo oceanima.

Obilježavanjem Svjetskog dana oceana želi se istaknuti individualna, ali i zajednička dužnost i odgovornost da se prema oceanima (ali i prirodi općenito) odnosimo odgovorno i održivo, kako bi i buduće generacije mogle na jednak način u njima uživati. Ne samo u vidu dobrobiti i resursa, već i u vidu same njihove ljepote. Oceani i vodeni svijet nisu samo resursi potrebni društvu, oni su neizostavan dio svijeta u kojem živimo te trujući i iscrpljujući njih, ozbiljnu štetu nanosimo i sami sebi.

Globalno onečišćenje, pa jednako tako i onečišćenje svjetskih mora gorući je problem pred kojim kao vrsta stojimo. “Zahvaljujući” našem utjecaju svake godine nebrojene količine otpada i nerazgradivog materijala završe u oceanima, čime ozbiljno ugrožavaju i biljne i životinjske vrste koje oceanom zovu svoj dom. Plastične vrečice, slamke, boce, a pod najnovije i predmeti poput jednokratnih zaštitnih rukavica koje su se za vrijeme Covid-19 pandemije izrađivale u velikim količinama, truju i zagađuju naša mora. Ljudski se otpad danas može naći i na najvećim dubinama oceana, a jednako tako i na njegovim najudaljenijim točkama. Danas više ne postoji mjesto na kojem nema otpada.

Oceani i svjetska mora čine 71% površine planete Zemlje. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika kojeg udišemo. S druge strane enorman su izvor naše hrane i lijekova. Snažno utječu na klimu i neizostavan su dio biosfere. Jednako tako, bogatstvo raznolikosti i pojavnosti vodenog svijeta oduvijek je bio predmet divljenja, ali i strahopoštovanja te neiscrpan izvor koji je hranio ljudsku kulturnu i umjetničku baštinu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana jest inovativnost za održivi ocean, a njome se želi potaknuti promišljanje koje će kroz nove i inovativne načine pokušati težiti ostvarenju cilja da se prema oceanima odnosimo na odgovoran i održiv način.

Čuvajmo svjetska mora i oceane, jer promjena počinje s nama!

Povodom Svjetskog dana oceana, za Vas smo priredili izbor odrasle i dječje literature na temu oceana koje možete posuditi u knjižnici:

Knjige za odrasle:

jedrilicom-oko-svijeta

Zov dalekih obala : jedrilicom oko svijeta / Nenad Vlahović

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica imamo dvije knjige nevjerojatnog Nenada Vlahovića, prvog Hrvata koji je oplovio svijet jedrilicom izgrađenom vlastitim rukama. U prvoj knjizi, naslovljenoj “Atlanski ocean” opisan je početak tog njegovog velikog projekta: ideja, planovi i sve teškoće na koje je nailazio kada se upustio u projekt gradnje broda koji je sam trajao dugih deset godina. Drugi dio knjige čine dnevnički zapisi s početka toga putovanja, od polaska iz zadarskog Vitrenjaka do polaska iz Paname na plovidbu preko Tihog oceana.

U drugoj knjizi pod naslovom “Tihi ocean : Panama – Australija“, koja čini i drugi dio dnevničkih zapisa, opisani su događaji s tog putovanja oko svijeta sportskom jedrilicom Jamnicom, od Paname, preko Tihog oceana, do grada Coffs Harboura u Australiji.

Ocean-velika-ilustrirana-enciklopedija

Ocean : velika ilustrirana enciklopedija

Kroz nekoliko poglavlja i nizom tematskih cjelina u ovoj enciklopediji svjetskih oceana dat je sveobuhvatan prikaz mora i oceana: fizička i kemijska svojstva mora (svojstva morske vode, geologija oceana, cirkulacija i klima, valovi i mijene); najvažnije zone mora i oceana (obalna i priobalna područja, plitka mora, otvoreno more i morsko dno, polarna mora); morski život (ekologija, povijest života u moru, domene i carstva morskog života); atlas oceana (kartografski prikazi glavnih oceana i mora). Ovo je idealno štivo za sve one koje sa stručne strane zanima više o plavom dijelu našeg planeta.

kontiki

Kon-Tiki : na splavi preko Tihog oceana / Thor Heyerdahl

Još jedan u nizu velikih istraživačkih dostigućna za kojeg mnogi od nas možda nisu ni čuli. Sredinom dvadesetog stoljeća, norvežanin Thor Heyerdahl došao je na ideju da na splavi prođe udaljenost  od gotovo 4000 km, kako bi pokazao da postoji mogućnost da su otoci Polinezije u predkolumbovsko doba naselili tzv. istočnom rutom, te da su na otoke stigli nošeni vjetrom iz Južne Amerike. Recenziju knjige na portalu KronikeVG, možete pročitati: ovdje.

Plaviplanet

Plavi planet : priroda zemljinih mora i oceana / Andrew Byatt

Gledana iz svemira, Zemlja je poput plavog dragulja u potpuno crnoj praznini. Plavo nebo zemlje zrcali se u njenim oceanima te nudi svemirskom promatraču dojam plavog planeta, jer više od 70 posto površine planeta pokriva morska voda, ocean. Po tome je zemlja jedinstven svijet u našem planetnom sustavu. Od obala mora, njihovih plaža i plitkih zaljeva pa do otvorenog mora i kilometarskih dubina; od sićušnog planktona pa do najvećih životinja… ova je knjiga dosad neviđen portret oceana. Pet godina skupljale su ekipe oceanologa građu za ovu knjigu i TV seriju, od polarnih krajeva do ekvatora. Spektakularne fotografije kojima obiluje zanimljiv tekst čine ovu knjigu užitkom za oči i vodičem za upoznavanje prirode najveće riznice čuda našega svijeta – oceana.

Besa-brodski-dnevnik

Besa : brodski dnevnik / Joža Horvat

Klasik hrvatske avanturističke proze. U Besi,  pisac i moreplovac Joža Horvat prenosi svoje doživljaje i iskustva s putovanja jedrenjakom Besa oko svijeta. Šezdesetih godina Joža Horvat sve je intenzivnije bio zaokupljen brodovima i morem te se odlučio na veliku pomorsku avanturu. Sa svojom posadom, suprugom Renatom, sinom Markom i Vladimirom Hrlićem oplovio je svijet u razdoblju od kolovoza 1965. do srpnja 1967. godine, a zapise o tom putovanju prvo je donio kroz reportaže u Vjesniku i splitskim Mohućnostima, a zatim je slijedilo i oblikovanje brodskog dnevnika u književni tekst.

Knjige za djecu i mlade:

Istraživač-oceana

Istraživač oceana / Sue Nicholson

Ova knjiga zamišljena je kao dnevnik mladog sudionika trotjednog istraživanja Zemljinih oceana. Na samom početku nalaze se zemljovid putovanja istraživačkog broda, plan puta i popis potrebne prtljage istraživača. Uz kratak opis događanja, dnevnik sadrži obilje vrlo zanimljivo prezentiranih i bogato ilustriranih podataka o oceanu i njegovim stanovnicima. U prilogu knjige nalaze se i pojmovnik te vodič za daljnja istraživanja, proučavanja i aktivnosti zainteresiranih. Navedene su i korisne adrese, te web stranice koje se odnose na proučavanje i zaštitu oceana.

Atlas-mora-i-oceana-interaktivna-pustolovina-morima-i-oceanima

Atlas mora i oceana : [interaktivna pustolovina morima i oceanima] / John Woodward

Dubine svjetskih mora i oceana još uvijek su nedovoljno istražene i kriju mnoge tajne i zanimljivosti. U ovom zanimljivom atlasu možemo doznati nešto više i diviti se prekrasnim fotografijama koje prikazuju raznolik i nevjerovatan podmorski svijet. Možemo uroniti u tamni bezdan i pratiti migracije kitova, kornjača i arktičkih čigri. Zanimljivosti atlasa pridonose i prozirne stranice, te interaktivni CD-ROM.

Kornjačica-i-more

Kornjačica i more / tekst Becky Davies ; ilustracije Jennie Poh

Mala Kornjačica obožava plivati, putovati, sklapati nova prijateljstva… i jako voli ocean jer je on njezin dom. Jednoga dana ocean se promijenio i postalo je upitno Kornjačino putovanje. Slikovnica sa snažnom ekološkom porukom, u kojoj kornjača istražuje život u oceanu dok zagađenje i plastika prijete njegovim stanovnicima, namijenjena je djeci predškolske dobi.

život-u-moru

Život u moru / Yves Cohat

Ocean je kolijevka života. Upoznajemo se sa prvotnim oblicima života koji se začeo u moru, te pojedinim predstavnicima biljnog i životinjskog svijeta u vodama obalnog pojasa, na pučini, u dubinama i u pojasu koraljnih grebena. Saznajemo o blagu i olupinama koje kriju oceanske dubine, te o istraživanju i iskorištavanju podmorja. Građa je raspoređena u nekoliko tema. Svaka tema ima kratak uvod i nekoliko članaka o važnim pojmovima, ilustriranih fotografijama i crtežima. Priložena maska za gledanje omogućuje promatranje velikih reljefnih ilustracija u tri dimenzije. U dodatku su grafički prikaz evolucije života u morima i rječnik pojmova.

More-istražimo-naš-plavi-planet

More : istražimo naš plavi planet / Miranda Krestovnikoff

Britanska televizijska voditeljica prirodoslovnih emisija napisala je knjigu o elementu koji zauzima najveći dio našeg planeta. Kroz znanstveno utvrđene podatke o staništima i životinjama, autorica donosi svu raznolikost života u moru. Zanimljive crtice namijenjene su djeci od 7 do 12 godina, a sadrže obilje interesantnih činjenica o koraljnim grebenima, polarnim morima, bioluminiscenciji ili dubokomorskim čudnovatim organizmima koje je svojim umjetničkim izričajem dočarala nagrađivana britanska ilustratorica. Tekst završava autoričinom napomenom o negativnom utjecaju odbačene plastike koja završi u moru. Ovo izdanje sadržajno je prilagođeno i nadopunjeno podacima za naše Jadransko more.

Skip to content