22. veljače – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva je spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 22. veljače  odabrao je kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Glagoljica je prvo pismo hrvatskoga jezika, a 22. veljače 1483. objavljena je prva hrvatska tiskana knjiga “Misal po zakonu rimskoga dvora”. Taj najstariji prvotisak na hrvatskome jeziku s ponosom se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Danas je sačuvano samo jedanaest njegovih nepotpunih primjeraka, od kojih se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka mogu se pogledati u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dva se nalaze u Samostanu franjevaca trećoredaca na zagrebačkome Ksaveru, jedan u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu te jedan u Knjižnici Dominikanskoga samostana Bola na Braču. Ostali primjerci čuvaju se u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Nacionalnoj knjižnici u Sankt Petersburgu i Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču. Na portalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Glagoljica.hr mogu se pogledati i digitalizirano izdanje Misala po zakonu rimskoga dvora te druga vrijedna glagoljaška djela.
U spomen na taj dan 22. veljače tradicionalno se obilježava  i kao dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U ponedjeljak 20. veljače 2023. godine u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljeno je veličanstveno faksimilno izdanje prve hrvatske tiskane knjige „Misala po zakonu rimskoga dvora“.U nakladničkome pothvatu koji je trajao više od godinu dana, a kojemu je svrha današnjim čitateljima približiti jednu od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, sudjelovali su: Staroslavenski institut, Katedra Čakavskoga sabora Roč, Mozaik knjiga i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

„Misal po zakonu rimskoga dvora“ jedna je od najljepših i najvrjednijih knjiga iz naše bogate kulturne baštine. Otisnuta prije točno 540 godina, svega 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije, ona je i prva europska knjiga koja nije tiskana latiničnim slovima, već na hrvatskome jeziku i pismu –
e tiskana latiničnim slovima, već na hrvatskome jeziku i pismu – glagoljici.
Autor fotografije: Mateo Šimonović.
 
 
U Knjižnici Galženici je povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva priređen informativno-edukativni panel na samom ulazu u knjižnicu.
  
  

 

 Izvor pretisaka: stranica Staroslavenskog instituta na Facebooku https://www.facebook.com/stin.hr, arhiva Knjiznice Galzenice i online katalog Gradske knjiznice Velika Gorica https://vgorica.zaki.com.hr/pages/search.aspx…

Fotografije: D.Petrišić i M. Katulić, arhiva Knjižnice Galženice

Ukoliko vas zanima audio vizualni uradak  o prvom pismu hrvatskoga jezika pogledajte dokumentarni film “Hrvatska Glagoljica”:

Skip to content