Preporučujemo

Kuebeck, Max : Plavi broš

Autor, austrijski slikar i restaurator slika, porijeklom iz aristokratske obitelji, u ovom svom autobiografskom romanu prvijencu istražuje rodoslovno stablo vraćajući se u prošlost te putem raznih dokumenata, fotografija, slika, pisama te iskaza pojedinih rođaka pokušava rekonstruirati događaje koji su godinama prešućivani. Njegov otac proveo je nekoliko mjeseci u Gestapovom zatvoru zbog homoseksualnosti, neki rođaci podržavali su Hitlerov režim, no kasnije su te činjenice poprimile drugačija tumačenja. Autor, u potrazi za istinom, nailazi na iznenađujuća otkrića. Knjiga sadrži i crno-bijele fotografije uže i šire obitelji.

Krasznahorkai, Laszlo: Svijet ide dalje

Na samom početku romana autor se najprije obraća izravno, zatim nas upućuje na dvadeset i jednu nezaboravnu priču i na kraju se oprašta odlaskom u vječnost. Priče sadrže niz monologa u kojima glavni junaci razmješteni po cijelom svijetu od Berlina, Kijeva do Varanasija neprestano maštaju o bijegu, žele otići na jug, žele posjetiti slapove, žele napustiti Zemlju, ali ne miču se s mjesta. Junaci su patološki opsjednuti odlaskom iz svoje okoline, svoje prošlosti, svoje budućnosti, kad treba donijeti jasnu odluku, gube se u beskrajnim teorijama o mogućim posljedicama svojega djelovanja. U ovoj filozofskoj prozi autor razbija sve konvencije, postavlja pitanje jezika, povijesti i onoga što činimo s „činjenicama koje se razvijaju s jednog kraja svijeta na drugi“.

Blushi, Ben: Otelo: Arap iz Vlore

Venecija i Vlora, 14. stoljeće. Otelo, Emilijo, Desdemona – a nije Shakespeare. Oteloupoznaje Desdemonu, Emiliju i Jaga u Veneciji, spletom okolnosti dio života provede u Albaniji gdje se susreće s drugim, iz povijesti poznatih osoba, kao što su srpski princ Kasije, liječnik Stefan Gjika, Marko Polo… Za ovaj je roman jedan od najznačajnijih albanskih autora dobio nagradu Europske unije za književnost 2014. godine jer priča o ljubavi, o “načinu na koji ona može odrediti sudbinu i promijeniti tijek događaja, pa samim time utjecati i na cijelo društvo ili povijesno razdoblje”.

Horvat, Jasna : Atanor

Roman inovativne i začudne strukture, koji je “preko medija periodnoga sustava elemenata inspiriran kemijom u svim njezinim značenjima” donosi špijunsku priču s elementima trilera, gdje glavni lik ima ulogu vrhovnog prisluškivača koji svojim djelovanjem ulazi u kriptičnu mrežu vremenskih i prostornih odnosa.

Jorge, Lidia: Dolina strasti

Dolina strasti dirljiva je priča o mnogočlanoj obitelji Dias koju autoritarni otac Francisco pod svaku cijenu pokušava zadržati u gruboj stvarnosti ruralnog portugalskog zaleđa. Walter Dias, zaljubljenik u egzotične ptice i zemlje, crna je ovca obitelji i prvi koji se uspijeva otrgnuti iz očevih kandži. Vođen vlastitim srcem i snovima, napušta roditeljski dom, a iza sebe ostavlja trudnu djevojku Mariju Emu. Njihova kći cijeli život čezne za ocem i jedino što njezinu stvarnost čini podnošljivom pisma su i prekrasni crteži ptica koje on šalje s različitih adresa. Ona je bezimena junakinja koja nas i uvodi u roman u trenutku kad od preminulog oca dobiva jedinu ostavštinu – njegov vojnički pokrivač…

 

Kulin, Ayse: Posljednji vlak za Istanbul

Uspješna turska spisateljica Ayşe Kulin, koja bilježi već više od deset milijuna prodanih knjiga, piše uzbudljive priče o ljudskim sudbinama u sjeni povijesnih sukoba. Uz pisanje knjiga sudjelovala je i u stvaranju televizijskih i kinofilmova kao producentica i scenaristica. Za roman Posljednji vlak za Istanbul, koji je do sada preveden na dvadeset tri jezika, dobila je nagradu za najbolji roman koju dodjeljuje European Council of Jewish Communities. Na hrvatski joj je jezik do sad preveden samo roman Njeno ime: Aylin.

 

Bruckner, Pascal: Dobar sin

Kako je, u sjeni svog nasilnog i antisemitskog oca, pisac Napasti nedužnosti i Trajne euforije postao filozof za kojeg se dugo smatralo da je židovskog porijekla? Je li uopće moguće voljeti oca unatoč njegovoj ograničenosti, nasilju i netoleranciji?

Ovaj biografski roman  je priča o krhku dječaku rođenom neposredno poslije rata koji je odmah poslan u jedno selo u Austriji kako bi se izliječio od upale pluća. On pjeva u slavu Gospodinu i priča na njemačkom dok vani pada snijeg. Svake noći, dok ga njegova brižna majka pazi, on moli Gospodina za smrt svoga oca. Njegov je otac nasilan i izopačen suprug koji tuče i ponižava njegovu majku, opsesivan antisemit i rasist, a njegov će sin učiniti sve da postane njegova suprotnost. “Ja sam njegov poraz”, piše Bruckner.

Sin uskoro postaje Janéklévitchev i Barthesov student i najbolji prijatelj Alaina Finkielkrauta. Okružen “židovskim intelektualcima” tog vremena, s kojima se identificira iako im ne pripada porijeklom, zaljubljuje se u ženu egzotičnog porijekla, postaje brižan otac i cijenjeni pisac. U ovoj moćnoj knjizi Pascal Bruckner pripovijeda priču o svojim intimnim i intelektualnim sklonostima pružajući nam na taj način dublji uvid u sva njegova dosadašnja djela.

Holmstrom, Joanna: Anđeli s asfalta

Tinejdžerice Leila i Samira djeca su iz mješovitog braka Muslimana i Finkinje koja se nakon udaje preobratila na islam. Portretom jedne miješane obitelji koja živi u Helsinkiju autorica prikazuje dvije posve različite kulture, konfrontirajući zatvorenost muslimanskih uvjerenja sa zapadnjačkim idealima utemeljenima prvenstveno na slobodi. Time problematizira vrlo aktualnu temu društvenih i kulturalnih sukoba te društvene asimilacije.

Gauz: Čovjek stup

Armand Patrick Gbaka-Brédé, ili Gauz, bio je čuvar parfema, bejbisiter, glavni urednik časopisa za ekonomiju, režiser kratkometražnih filmova, djelatnik u telefonskoj službi za korisnike, modni fotograf, zaštitar na koncertima i još mnogo toga. Sve to ga čini, kako sam kaže, kompletnim umjetnikom. Svestran kakav jest, po struci je inženjer biokemije, a u potrazi za boljim životom iz rodne Obale Bjelokosti otišao je u Francusku gdje je dugo bio ilegalac.Bjelokošćanski pisac Gauz: ‘Mi ljevičari prisiljeni smo birati između kuge i kolere’ / Novi list /

Roman »Čovjek-stup« je drukčiji pogled na svijet. Roman donosi priču o francuskom društvu i kapitalizmu, ispričanu iz perspektive jednog agenta kapitalizma, nekoga tko radi kao zaštititar u službi tog istog kapitalizma.

Spirin, Vanja: Plavuše za neznalice

Kada se grupa avanturista zaputi na vulkan u erupciji ili provodi vrijeme među amazonskim Indijancima, a da im niko ne odsječe glavu, to je već poduhvat. Međutim, sve to izgleda lako za izbjeći dok se avanturisti ne sretnu s misterijom pod nazivom plavuša. U ovoj knjizi ima malo govora o plavušama, ali sve do posljednjeg detalja je istinito, uprkos nesvakidašnjem izgledu samih događaja.

Pripremite se na putovanje oceanom, susrete s neobičnim ljudima i krajevima, uz vino, pivo i egzotičnu hranu.