Iz privatnih knjižnica

KNJIGE O HRVATSKOM JEZIKU IZ  KNJIŽNICE  STJEPANA  RENDULIĆA 16. – 23. ožujka 2010.

7. Otvorenje izložbe
U povodu Dana hrvatskoga jezika kojima se obilježava objavljivanje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u ožujku 1967. godine, Područna knjižnica Galženica predstavlja dio privatne, obiteljske knjižnice Stjepana Rendulića, zbirku publikacija (pretisaka i izvornika) o hrvatskom jeziku od Bartola Kašića (1604.) do naših dana. Brojna izdanja pravopisa, rječnika, gramatika, jezičnih savjetnika te drugih stručnih publikacija svjedoče o povijesti i razvoju hrvatskoga jezika koji bi ponovno morao biti u fokusu zanimanja cjelokupne hrvatske javnosti.2. O hrv. jeziku I. Pranjković_1
Stjepan Rendulić (r. 1948. u Velikoj Mlaki), po struci statističar demograf zaposlen u Gradu Zagrebu, u svojoj bogatoj kućnoj knjižnici ima nekoliko tisuća knjiga različitog sadržaja. Počeo ih je prikupljati u vrijeme kada one nisu bile dostupne kao danas. Bibliofila i kolekcionara Rendulića posebno zanima govor i jezik užeg zavičaja. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica.

STRIP U HRVATSKOJ IZ KNJIŽNICE ANTE OBULJENA 22. – 31. ožujka 2011.

5. Izložba Strip...
Područna knjižnica Galženica ponovno je otvorila vrata jedne privatne, obiteljske knjižnice na području Velike Gorice. Ovoga puta predstavljen je samo jedan mali dio bogate knjižnice Ante Obuljena, dipl. pravnika, kojega posebno zanima strip.U svibnju 2010. obilježena je 75. obljetnica izlaska prvog nastavka stripa Vjerenica mača scenariste Krešimira Kovačića i crtača Andrije Maurovića u dnevniku Novosti, a 29. ožujka 2011. je 110. rođendan Andrije Maurovića, “oca hrvatskoga stripa”.
Obzirom da je hrvatski strip, a posebno Maurovićev, imao iznimno značajnu ulogu u stjecanju i razvijanju čitateljskih navika sredinom prošloga stoljeća u Hrvatskoj, posegnuto je upravo za tim dijelom privatne knjižnice Ante Obuljena.Rudi Aljinović, Mladen Novaković, Jules Radilović i Ante Obuljen osnivači su i aktivni članovi Udruge prijatelja stripa STRIPFORUM osnovane u ožujku 2007. u Zagrebu.

LIKOVNA UMJETNOST U KNJIŽNICI ZLATE CUNDEKOVIĆ  19. 2.   4. 3. 2013.

zlata2Knjižnica “Galženica” ponovno otvara vrata jedne privatne knjižnice na području Velike Gorice. Ugledna kulturna djelatnica Zlata Cundeković u svojoj kući u D. Lomnici okružena je knjigama. Dio njene knjižnice sastoji se od publikacija s područja likovne umjetnosti što može biti zanimljivo sugrađanima, posebice posjetiteljima Doma kulture.Susret ljubitelja knjiga i likovne umjetnosti u povodu ove izložbe izlaganjem o Zlatinom umjetničkom radu obogatila je dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, znanstvena savjetnica iz HAZU-a. Zlatine pjesničke tekstove interpretirala je Biserka Fatur (diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti, a mlada glazbenica Nedjeljka Salopek svirala je na violini.Izložbu prati mali “katalog”  kojega je napravila i za njega napisala tekstove mr. sc. Marija Ivanović.Izložba se sastoji od brojnih monografija naših likovnih umjetnika koje su izlazile u više biblioteka krajem 20. stoljeća , kataloga likovnih izložbi pojedinih umjetnika, kataloga posebnih, tematskih ili retrospektivnih izložbi, monografija stranih umjetnika, tu je i velika Suvremena svjetska grafička umjetnost Posebno valja naglasiti da su neke od tih publikacija”skrivale” podatke o osobama iz ovoga kraja: Josipu Pukaniću, Dragutinu Trumbetašu