Istinite priče

 

ENGLESKA KNJIŽEVNOST(abecednim redom autora)
prolazim kroz zidove.jpgweb

Abramovič, Marina : Prolazim kroz zidove

Jedna od najvećih živućih umjetnica performansa na svijetu u ovoj knjizi pušta čitatelja u svoj svijet te mu približava svijet umjetnosti, napose performansa. Detaljnim opisima djetinjstva i odrastanja u Beogradu, školovanja i postepenog ulaska u svijet umjetnosti i otkrivanja performansa kao svog „glasa“ pa sve do intimnih veza, ljubavnih uspona i padova te pozadine svakog svog performansa, Marina Abramović ogoljava se pred čitateljem kao što to često radi i u svojim performansima, doslovno i metaforički.

 

cover (9).jpgWEB

 Ackroyd, Peter : Čovjek koji se nije smijao : životopis Edgara Allana Poa

Autor, poznati biograf, započinje Poeov životopis njegovim zadnjim misterioznim danima obilježenim ekscesima, a potom se vraća na tragično djetinjstvo koje je u velikoj mjeri odredilo Poeovu osobnost i kasniji život. U knjizi su obrađene najvažnije činjenice iz života dok se njegova književnost stavlja u drugi plan – iza njegove konstantne potrage za obitelji, ljubavlju i osjećajem pripadnosti. Stoga je knjiga namijenjena svima koje žele upoznati psihu ovog slavnog pisca te otkriti temeljne informacije o njemu.

 

 

salinger biografija.jpgweb

Alexander, Paul : Salinger

Tvrdnja da je Salinger postao poznat zato što nije želio biti poznat-potvrđuje se i ovom biografijom. Pedeset je godina postao ikona (Lovac u žitu, 1951.god.) a tek kasnije piše odlične pripovijetke što se naglašava i u ovoj biografskoj prozi. Hamingway, Irwin Shaw, John O!Hara, Ch. Chaplin, poznate izdavačke kuće, učećće u Drugom svjetskom ratu, susreti s djevojkama, odnos prema roditeljima ponašanje na sveučilištima i uvijek bijeg od javnosti – sve su to samo činjenice koje se do sada nisu tako detaljno objavljivale. Ono što se znalo a ovom biografijom je potvrđeno da je Salinger pravi, rasni književnik.

 

 

mama, ja i mama.jpgweb

Angelou, Maja : mama, ja i mama

Višestruko nagrađivana američka književnica i svestrana umjetnica, poznata i po borbi za prava crnaca i prava žena, svoj osebujan život koji je često bio protkan teškim traumama opisala je u nizu od sedam autobiografskih knjiga. Ovo je sedma knjiga u nizu i u njoj opisuje odnos s majkom. Prvih desetak godina njihov odnos nije bio obećavajući jer su se majka i otac rastali nakon samo nekoliko godina zajedničkog života, a nju i brata je godinama odgajala baka. U dobi od sedam godina, prilikom jednog posjeta majci, silovao ju je majčin dečko. Ipak, u tinejđerskim godinama ona i brat dolaze živjeti majci i odnos Maye imajke polako prerasta u međusobno prihvaćanje i podršku. Osebujna i jedinstvena osobnost njene majke bili su poticaj Mayi da uklanja prepreke koje su joj život i društvo donijeli te postane uzor i ohrabrenje mnogima.

 

pismo kćeri.jpgweb Angelou, Maya : Pismo kćeri

Ikona američke kulture i svjetske književnosti u ovoj nevelikoj, ali važnoj knjizi otkriva nam put do dobro proživljenog, smislenog života. Izmičući žanrovima, u svom jedinstvenom stilu Maya Angelou nudi nam vodič, memoar, poeziju i čisto zadovoljstvo. Zbirka kratkih očaravajućih eseja daje nam priliku da zavirimo u neke od najzanimljivijih trenutaka jednog izuzetnog života. Prisjećajući se svojih prijateljica kao što je Coretta Scott King, svojih pogrešaka učinjenih u neznanju, odbacujući vulgarnost, objašnjavajući kako davanje novca ne čini dobročinitelja ili pjevajući u čast s ljubavlju pripremljenog obroka, Maya Angelou istkala je knjigu za pouku, uživanje i dijeljenje. U njoj nam nudi svoje iskustvo i svoju mudrost, ali prije svega svoje srce.

 

znam zašto ptica u kavezu pjeva.jpgwebAngelou, Maya : Zašto ptica u kavezu pjeva

Višestruko nagrađivana američka književnica i svestrana umjetnica, poznata i po borbi za prava crnaca i prava žena, svoj osebujan život, koji je bio protkan traumama, opisala je unizu od sedam autobiografskih knjiga. Ovo je prva knjiga u kojoj je obuhvatila razdoblje svog života od 3. do 17. godine. Knjiga nije pisana kronološli već tematski kroz poglavlja koja su kratke priče, njena intimna ispovijest o nedaćama kroz koje je prolazila kao djevojčica crne boje kože u Americi tridesetih godina. Posebno je potresno njeno svjedočenje o silovanju koje je doživjela u 8. godini života. Ova kultna knjiga je prvi put objavljena 1969. godine i od tada je doživjela brojna izdanja, a ovo je prvo hrvatsko izdanje. Oprah Winfrey, čija životna iskustva su se u mnogome poklapala s autoričinim, koja joj je bila uzor, učiteljica i prijateljica, napisala je predgovor knjizi.

 

čuda života.jpgweb

Ballard, J.G.: Čuda života: od Šangaja do Sheppertona : autobiografija

Romani “Carstvo sunca” i “Sudar” proslavili su pisca koji će u svome autobiografskom djelu na izvoran način progovoriti o odrastanju u rodnome šangaju i japanskome logoru Lunghua u koji je upao za Drugoga svjetskog rata te o poraću. Izgnanička i gubitnička sudbina pratila je pisca i nakon rata. Nakon studija medicine o kojem podosta piše, smješten je u padobranske postrojbe u Kanadi. Njegova zapažanja o britanskom društvu u prelaznom razdoblju više su nego novost s književnoga gledišta. Tako je Ballard ne samo pisac već i društveni ljetopisac s iznenađujućim pogledima na Englesku i na ulogu britanske vojske u minulome ratu. U knjizi su izneseni i stavovi o umjetnosti, društvenim promjenama šezdesetih godina i poslije.

 

 

sonny barger.jpgwebBarger, Ralph “Sonny”: Anđeo pakla = Hell’s Angel : život i zgode Sonnyja Bargera i moto kluba Hell’s Angels Priča o Hell’s Angelsima kazivana izravno od čovjeka počesto zvanog “Harley heroj”, koji je bio svojevrsni vođa ovog najpopularnijeg motociklističkog kluba na svijetu i jedna je od živućih američkih legendi. Obznanjujući čitateljima pregršt pojedinosti iz svoje Hell’s Angels “karijere”, ističući ih stalno kao simbol snage, solidarnosti i slobode, Ralf Berger zaokružuje razdoblje od gotovo pola stoljeća – od četrdesetih godina prošlog stoljeća i osnivanja kluba, njegove ozloglašenosti dvadeset godina kasnije, prisustvovanja kontroverznom koncertu Rolling Stonesa u Altamontu, razdoblja provedenog u zatvoru, do njegovih sukoba s rivalima i policijom te na poslijetku i borbe sa zloćudnom bolešću.

 

 

margaret ogilvy.jpgweb Barrie, James Matthew : Margaret Ogilvy

Autor  popularnog romana “Petar Pan”, a u svom autobiografskom romanu “Margaret Ogilvy” opisuje kroz život svoje majke odnose u škotskoj obitelji XIX. stoljeća. Ova izuzetna intimistička proza nadahnuta je tankoćutnim odnosom između autoritativne majke i senzibilnog sina.

 

 

iskra.jpgweb

Barnett, Kristine : Iskra : kako sam u autističnom sinu pronašla genija 

Životna priča žene koja se suočila s izazovom odgoja posebnog djeteta. Kada je dječaku utvrđen težak oblik autizma s obeshrabrujućim prognozama za budućnost, majka je odlučila slijediti iskru u dječakovu umu koju je primijetila, razvijati je i poticati odgojem izvan obrazovnih institucija. Otkrila se snaga njegove genijalnosti na području fizike i matematike.

 

 

 

sutra je novi dam.jpgwebBeah, Ismael: Sutra je novi dan 

Knjiga Ismaela Beaha, mladića iz Sierra Leonea, koji je preživo nekoliko godina građanskog rata koji je bijesnio njegovom zemljom. Autor u knjizi donosi priču o tome kako je u dobi od dvanaest godina počeo ratoviti, te je bio samo jedan od desetine tisuća djece iz Sierra Leonea koji su sudjelovali kao vojnici u građanskom ratu. Kada je imao trinaest godina regrutirala ga je državna vojska, a on je otkrio da je sposoban za najstrašnije zločine. Na njegovu sreću, u dobi od šesnaest godina iz borbe ga je izvukao UNICEF, te je zahvaljući njima uspio ponovno izgraditi svoju ličnost i preseliti se u SAD.

 

web

Blehm, John: Anđeo smrti : potresna autobiografija vijetnamskog veterana oboljelog od PTSP-a sa sretnim završetkom

Autobiografija američkog veterana vijetnamskog rata, oboljelog od PTSP-ja. Recenzije Hermana Vukušića, ravnatelja institucije za stres i traumu, Predraga Matića Freda, dragovoljca Domovinskog rata, predgovor autora, te predgovor hrvatskom izdanju Jadranke Kosor, ukazuju na značaj teme u aktualnom hrvatskom trenutku. U dodacima su objavljene slike i odličja autora dobivenih za hrabrost u vijetnamskom ratu.

 

moja afrika.jpgwebBlixen, Karen: Moja Afrika

Ovo je knjiga uspomena, ali ne o doživljajima propale povratnice iz kolonije niti kakva aktualna zemljopisna ili etnografska reportaža, nego knjiga o prošlosti jednog svijeta, o ljubavi s njim, o neizmjernoj tuzi kad je izgubljen. Autobiografija i fikcija umjetnički su i rafinirano povezane u osmišljenu cjelinu.

 

 

zajedno u samoćiwebBoner, Jelena : zajedno u samoći

Istina o izgnanstvu Saharova u Gorkom.

 

 

 

 

razdvojene.jpgweb

Bordier, Anais : Razdvojene

Dnevnički zapisi blizanki koje su kao male djevojčice razdvojene i dane na usvajanje. Odgojene na različitim kontinentima, u potpuno različitim sredinama, u dobi od 25 godina slučajno se prepoznaju na društvenoj mreži. Osim što su nevjerojatno fizički slične, polako istražujući spoznaju da su rođene na isti datum i u istom gradu u Južnoj Koreji. Njihova komunikacija postaje sve češća, a njihova pitanja o prošlosti sve brojnija. U potrazi za odgovorima susreću se i zajedno odlaze u Koreju…

 

život doktora samuela johnsona.jpgwebBoswell, James: Život doktora Samuela Johnsona

Samuel Johnson jedan je od najvećih engleskih književnika, pjesnik, kritičar, autor tada najboljeg rječnika engleskog jezika te jedan od najupečatljivijih engleskih intelektualaca svoga vremena. Ipak, Samuel Johnson svoju neprolaznu slavu dobrim dijelom može zahvaliti i Jamesu Boswelu, svom bliskom prijatelju i autoru ove biografije, koja se smatra jednom od najboljih biografija ikad napisanih.

 

 

dosje kuhinja.jpgweb

Bourdain, Anthony: Dosje kuhinja : mračne tajne kulinarskog svijeta

Poznati šef kuhinje, svjetska kulinarska zvijezda, u ovoj memoarskoj knjizi brutalnom iskrenošću opisuje svoje godine rada u restoranskom biznisu i otkriva ponekad mračnu, ponekad zastrašujuću stranu kulinarskog glamura. Dok ljudi misle da vrhunski kreirano jelo na njihovu stolu osmišljava sofisticirani kuhar, velika je vjerojatnost da su tu smjesu složili moralno propale osobe, narkomani, pijanci, prostitutke, izbjeglice i psihopati koji vladaju svijetom iza miomirisne pozornice. Veći dio knjige posvećen je autorovu osobnom sazrijevanju kao kuhara i brojnim ožiljcima na rukama koji o tome svjedoče.

 

kuharovo putovanje.jpgwebBourdain, Anthony: Kuharovo putovanje : u potrazi za savršenim jelom

Postoji li savršeno jelo? Odgovor na pitanje daje svjetski poznati gastronom i šef kuhinje Anthony Bourdain. Od Meksika do Amerike, od Portugala do Francuske, od Rusije do Vijetnama, od najsiromašnijih do najbogatijih zemalja Bourdain otkriva da za savršeno jelo nisu bitni samo sastojci već i alkemija mjesta, važnost prigode, društvo i trenutak… Kroz humoristične i detaljne opise Bourdain dočarava čitatelju razne kulture i njihovu gastronomiju.

 

 

opaki_zalogaji_300dpi.jpgwebBourdain, Anthony: Opaki zalogaji : zbirka raznovrsnih odrezaka, upotrebljivih otpadaka, mrvica i kostiju 

Poznati šef kuhinje, pisac i svjetski putnik u ovoj zbirci članaka na duhovit i uzbudljiv način nastavlja otkrivati tajne majstora kuhinje, kritizira velike američke lance brze hrane, ocjenjuje restorane u Las Vegasu, govori o utjecaju glazbe na kuhanje, isprobava jela u Vijetnamu, Singapuru i Brazilu, opisuje pozadinu snimanja svoje popularne emisije, s nostalgijom se prisjeća kakav je New York nekad bio, a posebno se negativno izražava o vegetarijancima, veganima i fanaticima pokreta sirove hrane.

 

sirove slasti.jpgwebBourdain, Anthony: Sirove slasti : krvavi obračun u svijetu jela i kuhara

U nastavku knjige „Dosje kuhanja“ kontroverzni američki kuhar u svom poznatom stilu, u kojem isprepliće kritiku s humorom i cinizmom, kroz autobiografske zgode piše o američkoj gastronomiji, restoranima, šefovima kuhinja i tajnama kulinarskog zanata na sirovo iskren način.

 

fantastični mačak bob.jpgweb

Bowen, James: Fantastični mačak Bob

Dugogodišnji ovisnik i beskućnik James Bowen preživljava svirajući po londonskim ulicama. Život mu mijenja susret s inteligentnim i šarmantnim mačkom lutalicom kojeg James prima u svoj stan. Mačak Bob ubrzo postaje centralna osoba u Jamesovom životu i njegov vjerni pratitelj na svirkama. Upravo zahvaljujući svom četveronožnom prijatelju James ponovno razvija osjećaj odgovornosti, odlučuje konačno odbaciti ovisnost i okrenuti novu stranicu.

 

 

Bowen, James: Svijet prema Bobusvijet prema bobu.jpgweb

Nastavak dirljive priče o bivšem ovisniku i beskućniku Jamesu te mačku Bobu koji mu je pomogao podići se s dna. Njihovi doživljaji toliko su isprepleteni da ne postoji situacija u kojoj nisu skupa, što dovodi do toga da se promatračima ponekad čini kao da si čitaju misli. Ovo neobično i snažno prijateljstvo inspiriralo je i filmske producente koji su prema prvom romanu snimili film, a Jamesu i Bobu omogućilo da nesebično pomažu drugim beskućnicima i napuštenim životinjama.

 

 

bez nje.jpegwebBoylan Finney, Jennifer: Bez nje

Zanimljiva istinita priča o muškarcu koji u zreloj dobi mijenja spol. James Boylan je bio sveučilišni profesor, imao je suprugu i dvoje djece ali je od najranijeg djetinjstva osjećao da se nalazi u pogrešnom tijelu. Da bi započeo bilo kakvu promjenu u svom životu mora svoju suprugu suočiti s istinom o sebi i pripremiti svoju okolinu na buduće promjene koje će se događati u njegovom izgledu. Osim što rasvjetljava temu transseksualnosti ili transrodnosti, koja je pitanje identiteta, a ne seksualnog usmjerenja, ova ispovijest je i izrazito dirljiva priča o ljubavi i bliskosti žene i muškarca, kasnije dvije žene koje veže puno više od braka i zajedničke djece.

 

anđeli koji mi šapuću.jpgweb

Brown, Francesca: Anđeli koji mi šapću

Autorica, kućanica iz Dublina, pripovijeda svoju zanimljivu životnu priču počevši od trenutka kada se uz njezinu bolesničku postelju pojavio anđeo, točnije anđelica Anne. Nakon što je uz pomoć anđelice ozdravila od teške bolesti svakodnevno komunicira s anđelima i drugim duhovnim bićima, prenoseći njihove poruke svima koji ih žele čuti. Iako priča obiluje čudesnim bićima i zbivanjima ispripovijedana je vrlo realistično; ona je ujedno i topla obiteljska priča koja prati sve članove obitelji otkako su im u život ušli anđeli.

 

 

ljubavnici i luđaci.jpgweb

Bušić, Julienne E. : Ljubavnici i luđaci

Šesto izdanje autobiografskog romana supruge hrvatskog emigranta, Zvonka Bušića, s kojim je (i još trojicom) 1976. godine otela američki zrakoplov s ciljem osvještavanja američke i europske javnosti o hrvatskom nacionalnom pitanju u Jugoslaviji. Za taj čin, oboje su završili u zatvoru gdje suprug još i danas služi kaznu. Ovo izdanje obiluje dokumentima: odlomci pisama putnika otetog zrakoplova, okružnog suca, zapisnik suda, izjava pod prisegom, odlomci iz objavljenih vijesti, pisma Zvonka Bušića iz zatvora…

 

anđeli u mojoj kosi.jpgwebByrne, Lorna : Anđeli u mojoj kosi

Ovo je čudesna i dirljiva priča o ženi čiji su najbolji prijatelji – anđeli. Zanimljiva, inspirativna i umirujuća iskustva na granicama mogućega, dokazuju kako za autoricu nebeski pomagači postoje te se nalaze svuda oko nas. Autorica daje i savjete kako otkriti svoga vlastitog anđela (ili više njih)…

 

 

 

anđeli na vrhovima mojih prstiju.jpgweb

Byrne, Lorna: Anđeli na vrhovima mojih prstiju

Knjiga autorice koja s čitateljima dijeli vlastita iskustva s anđelima čuvarima. U ovom se djelu vraća u vlastito djetinjstvo u ruralnoj Irskoj i opisuje svoje susrete s anđelima koji su joj pomogli i bili uz nju kroz razne traumatične događaje. Opisuje i same anđele, različite tipove anđela te njihovo ponašanje u odnosu na Boga te među sobom, kao i njihovu komunikaciju s ljudskim bićima. Autorica piše i o njihovoj ulozi u ljudskim životima te nakon smrti.

 

 

stube prema nebu.jpgweb

Bryne, Lorna: Stube prema nebu

Druga knjiga ove suvremene engleske autorice u kojoj priča o svojim iskustvima s anđelima koje viđa i s kojima razgovara još od djetinjstva, a tvrdi da ju je na pisanje ove knjige naveo arkanđeo Mihael. Autorica opisuje različite vrste anđela te njihove uloge, otkriva kako anđeli djeluju u svijetu te planove koje Bog i anđeli imaju za čovječanstvo.

 

 

ljubav s neba.jpgweb

Bryne, Lorna: Ljubav s neba

Vrlo popularna irska spisateljica koja je postala fenomen zbog svoje mogućnosti da vidi anđele, u ovoj knjizi govori o ljubavi čiju je snagu isto tako fizički vidjela. Počevši od misli da smo svi mi čista ljubav, autorica će objasniti njeno značenje u ljudskim životima, iznijet će svoja razmišljanja o različitim oblicima ljubavi te dokazati da uistinu je najsnažnija sila na svijetu. Cilj knjige je naučiti ljude da vole češće i jače, kako sebe tako i one koji ih okružuju.

 

 

mozak u plamenu.jpgweb

Calahan, Susannah: Mozak u plamenu

Knjiga mlade newyorške novinarke rekonstrukcija je, na osnovu svjedočanstava ljudi koji su je tada okruživali, mjesec dana u kojem je bolovala od rijetke vrste upale mozga koja se manifestirala kao stanje potpunog ludila. Nakon niza krivo postavljenih dijagnoza, s obzirom na rijetkost bolesti, na kraju je do nje dospio liječnik koji je donio pravu dijagnozu i izliječio je. Njezino je pamćenje izbrisalo tu traumu zauvijek, pa kao istraživačka novinarka krenula je u istraživanje vlastita izgubljena sjećanja…

 

 

kako je to bilo.jpgweb

Carver Burk, Maryann: Kako je to bilo: portret mojega braka s Raymondom Carverom

Autorica opisuje dvadeset i pet godina braka s Raymondom Carverom. Zajednički težak život, uspone i padove, Carverov alkoholizam i spisateljsku slavu s kojom se nije znao nostiti te brojne bolne intimne detalje. Carver je bez obzira na padove i slabosti, prakazan kao topla, ljudska i očinska figura.

 

 

 

prva trećina i drugi zapisi.jpgweb

Cassady, Neal: prva trećina i drugi zapisi

U ovim je autobiografskim zapisima, kako nas uvjerava njihov autor, svaki događaj istinit. Kako je autor istinski slobodna osoba ne treba sumnjati u vjerodostojnost ove knjige. Čudan, osebujan i pustolovan život približio je autora prozi Jacka Kerouaca, Allena Ginsberga i Williama Burroughsa a kretanja po stranputicama života ubrzala su njegovu ranu smrt. Cassady je bio urbani kauboj, osuđivan zbog krađa automobila, odmetnik modernog doba, izgubljenik koji je koračao na crti dobra i zla. Njegova će proza zanmati čitatelje zbog istinitosti priče, šokirati i ponukati na traženje nekog boljeg svijeta.

 

 

aktivna_strana_beskonacnosti_vv.jpgweb

Castaneda, Carlos: Aktivna strana beskonačnosti

“Ova je knjiga zbirka važnih događaja iz mojeg života. Skupio sam ih slijedeći upute don Juana Matusa, šamana Yaqui Indijanaca iz Meksika, koji mi je trinaest godina nastojao približiti spoznajni svijet šamana koji nekoć davno življahu u Meksiku… Prema don Juanu, šamani njegove loze bijahu uvjereni da je zbirka važnih događaja sredstvo za postizanje emocionalne i energetske ravnoteže, nužne za upuštanje u nepoznato na razini opažanja.” (s korica knjige)

 

 

ChoyTU.inddWayson Choy : Još nije vrijeme : memoari o životu i susretima sa smrću

Poznati i višestruko nagrađivani kanadski književnik u ovoj knjizi opisuje svoja dva susreta sa smrću. Zbog napada asme i srčanog udara završio je u bolnici u razmaku od nekoliko godina. U stanjima između života i smrti obratili su mu se glasovi koji su ga upozorili da će umrijeti sam jer nema svoju obitelj. Međutim, autoru nesebičnu podršku pružaju njegovi prijatelji, dvije obitelji s kojima je živio, jer zbog svoje seksualne orijentacije nije osnovao vlastitu obitelj.

 

hodočašće duše.jpgweb

Choquette: Sonia: Hodočašće duše : moj put dug 800 kilometara od gubitka do iscjeljenja

Svjetski poznata intuitivna učiteljica i duhovna mentorica nakon trideset i pet godina neumornog pomaganja drugima našla se u situaciji da su joj nenadano u razmaku od nekoliko tjedana umrli otac i brat. Sve ono što joj je u prošlosti pomagalo i što je podučavla druge nije joj pomoglo da se nosi s teškom situacijom. Da bi ponovno uspostavila unutarnji mir kreće kreće na hodočašće u Camino de Santiago, put od osam stitina kilometara preko Pirineja i sjevera Španjolske. Ovo je priča o njenom vanjskom i unutrašnjem putovanju.

 

 

lutkica.jpgwebDiablo, Cody: Lutkica

Zanimljivi i duhoviti memoari američke novinarke i scenaristice otkrivaju razdoblje njezinog života u kojem se bavila striptizom. Nakon diplome Diablo Cody preselila se početkom 2003. iz Chicaga u Minneapolis kako bi živjela sa svojim novim odabranikom. Premda joj je život bio sređen i miran, osjetila je neobičnu želju da se okuša kao striptizeta. Prvo probija led na amaterskoj striptiz večeri u mjesnom kafiću, a zatim potpuno zaranja u svijet striptiza i striptizeta.

 

moj život s josephom conradom.jpgwebConrad, Jessie: Moj život s Josephom Conradom

Joseph Conrad jedan je od najvećih pisaca i stilista engleskog govornog područja prve polovice dvadesetog stoljeća. Poljak porijeklom i pomorac vokacijom, engleskim jezikom ovladao je tek u tridesetim godinama svoga života. Poznat je po osebujnoj i kompleksnoj naravi. Biografija je prikaz je Conradove karijere iz perspektive njegove supruge, Jessie Conrad, po sudu mnogih tek priproste žene iz radničke klase. Ovo djelo, međutim, svjedoči upravo suprotno. Riječ je o inteligentnoj osobi, koja je jasno artikuliranim proznim izričajem dala zoran prikaz Conradova života.

 

nalik vatri.jpgweb

Curtis, S.D. : Nalik vatri

Knjiga posvećena upravo takvim ljudima: izbjeglicama, obespravljenim i običnim ljudima koji su se jednog jutra probudili u zemlji koja se rastrgala iznutra. Bez pokušaja da objasni političku situaciju koja je bila uvertira u sukob u Bosni i Hercegovini, Curtis je također zaobišla krvave priče s fronta kao i opis samog tijeka rata, te se može reći da Nalik vatri za jednu (anti)ratnu knjigu ima zapravo nimalo ratnih zbivanja i gotovo potpun izostanak opisa nasilja, uništavanja i etničkog čišćenja koje se odigralo u Bosni.

 

autobiografija i izabrana opisma.jpgwebDarwin, Charles: Autobiografija i izabrana pisma

Autobiografskim zapisima napisanim potkraj životnoga puta, knjiga predstavlja detaljniji iintimiziraniji uvid u djelo i osobnost ovog velikog znanstvenika, tvorca teorije evolucije. Osim spomenutih osobnih zapisa, knjiga sadrži i Darwinova pisma prvi put objavljena na hrvatskom jeziku. Ova zanimljiva korespondencija upotpunjuje sliku o njemu kao strastvenom znanstveniku koji višestruko naglašava koliku važnost za njega ima znanstvena istina oslobođena od svake ideologizacije te njegov poriv da znanstvenu istinu hrabro iznese.

 

život je tako dobar.jpgwebDawson, George  i Glaubman,Richard :  Život je tako dobar

Životna priča Georgea Dawsona koji je više od sedam desetljeća radio svakakve poslove – krotio konja, teško radio na željeznici i nasipu na Mississippiju te nadničario po farmama i u pilani. Težak život američkog crnca i borba da se prehrani i podigne obitelj dovela je do toga da je tek u poznim godinama prvi put sam krenuo u školu i počeo čitati i pisati. Njegovu životnu priču uobličio je pisac Richard Glaubman, učitelj u osnovnoj školi u državi Washington. Avantura pisanja i poznanstvo dva neobična čovjeka urodilo je prijateljstvom koje je promijenilo život obojici. Pisac ovom knjigom odaje počast crnom nadničaru Dawsonu zbog teškog života kojim je živio te vjere u ljude i optimizma koje nikada nije izgubio.

 

 

ispovijesti jednog uživatelja opija.jpgweb

De Quincey, Thomas: Ispovijesti jednog uživatelja opija

Ovo je drugo objavljivanje DE Quinceyjeve “Ispovijesti jednog uživatelja opija” na hrvatskom jeziku, ovaj put prošireno dodatnim poglavljem i ilustracijama. Djelo koje je prvi put objavljeno 1822. i danas fascinira čitatelje svojom iskrenošću i ljepotom izričaja.

 

 

zec jantarnih očiju.jpgwebDe Waal, Edmund: Zec jantarnih očiju : skriveno nasljeđe

Roman je istovremeno i detektivska i biografska priča u kojoj autor, svjetski poznat lončar, opisuje putovanje svoje iznimne zbirke netsuke figurica, kao i svoje obitelji, kojoj je predstavljala dragocjenost, s kontinenta na kontinent, iz stoljeća u stoljeće. Zbirka broji ukupno 264 male japanske rezbarije u drvu i bjelokosti, koja se u posjedu njegove obitelji Ephrussisa, bogate i poštovane bankarske dinastije iz devetnaestog stoljeća, nalazi već pet naraštaja. Međutim, krajem Drugoga svjetskog rata, kad je netsuke zbirka bila skrivena od nacista u Beču, ona je bila i jedino što je preostalo od ogromnog obiteljskog carstva. Edmund de Waal bio je očaran kad je pronašao zbirku u stanu svog prastrica Iggieja u Tokiju, a kasnije je te netsuke figurice i sam naslijedio, što ga je potaknulo da cijeloj priči dade romaneskno obličje.

godina magičnog razmišljanja.jpgweb

Didion, Joan: Godina magičnog razmišljanja

Knjiga duboko intimnih zapisa koje je autorica počela ispisivati kao dnevnik krajem 2003. godine, nakon iznenadne smrti supruga, književnika Johna Gregorija Dunna. Paralelno s ispisivanjem ovih stranica, autorica je postepeno prolazila bolno razdoblje nakon ovog gubitka. Stoga je ovo priča i o težini ponovnog početka, ali i hommage jednom izvanrednom braku. Međutim, neposredno prije nego što se knjiga pojavila na policama, umire joj i kćerka. Knjiga je 2005. godine nagrađena američkom Nacionalnom književnom nagradom u kategoriji nefikcionalne proze.

 

 

pustinjski cvijet.jpgwebDirie, Waris: Pustinjski cvijet

Istinita priča o životu Waris Dirie, žene koja je kao nepismena trinaestogodišnja djevojčica pobjegla od nomadskog i okrutnog, naročito prema ženama, života u somalijskoj pustinji. Postala je vrhunska manekenka, ali i borac za ljudska prava u svojstvu izaslanice Ujedinjenih naroda.

 

 

cover (10).jpgwebKate Dooher: Imam rak, ali on nema mene : odgovor na izazov raka dojke

 

 

 

 

 

teroristov sin.jpgwebEbrahim, Zak: Priča Ebrahima Zaka potresna je, dirljiva i nadasve poučna priča koja govori o spoznaji da svatko ima izbor da odabere pravi put. Iznoseći portret mladog čovjeka odraslog u obitelji obojenoj fanatizmom, Ebrahim Zak, sin terorista El-Sayyida Nosaira, optuženog za ubojstvo i za sudjelovanje u terorističkom činu rušenja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, kroz potresnu priču o odrastanju, osjećaju izopćeništva i odbačenosti, šalje poruku mira i suosjećanja, za koje drži da je važnije od moći, vjere i domoljublja.

 

 

Odred za bastinu OVITAK.inddEdsel, Robert M.s Bretom Witterom: Odred za baštinu

Odred za baštinu bio je specijalno ustrojena vojna jedinica osnovana na američku inicijativu. Djelovala je od 1943. do 1951. godine, a u njoj su bili mahom sredovječni ravnatelji muzeja, kustosi, povjesničari umjetnosti, umjetnici i ostali zaljubljenici u umjetnost. Prvotna zadaća im je bila da ublaže štetu nastalu u borbama, s osobitom pažnjom na crkve, muzeje i druge važne i velike spomenike kulture. Ti su ljudi opisani kao saveznički junaci koji su nesebično djelovali protiv nacističkih lopova u jednoj od najvećih potraga za kulturnim blagom.

 

spas italije.jpgweb

Edsel, Robert: Spas Italije

Nakon knjige “Odred za baštinu”, autor se nastavlja baviti sudbinom europske umjetničke baštine za vrijeme Drugoga svjetskog rata, pri čemu je utjecaj imalo i petogodišnje iskustvo njegova boravka u Firenci. “Odred za baštinu” činili su pojedinci-junaci čijom je zaslugom velik dio svjetske umjetničke baštine sačuvan i spašen za vrijeme Drugog svjetskog rata. Surađujući sa znanstvenicima iz različitih područja, autor u ovome dijelu govori o spašavanju u ratu ugroženih talijanskih umjetnina.

 

kad vam roditelji prežive holokaust.jpgweb

Eisenstein, Bernice

Autorica je dijete Židova koji su preživjeli Holokaust i imigrirali u Kanadu. Riječima i crtežima autorica donosi sjećanja na odrastanje u Torontu, s roditeljima koji žive u zatvorenom krugu također preživjele rodbine i prijatelja. Prikazuje sasvim obične muškarce i žene koji moraju nastaviti sa svojim životima nakon nezamislivih strahota koje su preživjeli: otac gleda svoje vesterne, tetka pjeva svoje jidiš pjesme, majka prži svoje piliće…Istodobno je knjiga protkana crtežima, stripovima, zabavnim prisjećanjima i sitnicama iz svakodnevice.

 

 

vrat je prava tužibaba.jpgwebEphron, Nora: Vrat je prava tužibaba

Ova netipična  američka spisateljica – uz pisanje, bavi se filmskom režijom, produkcijom i pisanjem scenarija. Upravo njoj zahvaljujemo na filmovima koji su promijenili lice i naličje modernih romantičnih komedija – Kad je Harry sreo Sally, Imaš poruku, Romansa u Seattleu. Baš kao i u svojim filmovima, u knjigama raspravlja apsolutno o svemu – od toga koliko mrzi svoju prenatrpanu torbicu, do toga koliko vremena posvećuje nastojanjima da zaustavi vrijeme; bojeći kosu, koristeći skupe kreme protiv starenja, vježbajući.No, vrijeme neumitno teče, a pravi je dokaz tomu – izdajnički vrat koji najbrže pokazuje znakove starenja. S razoružavajućim i pitkim spisateljskim glasom te razornim smislom za humor, Nora Ephron s nama dijeli svoje životne uspone i padove u knjizi Vrat jeprava tužibaba i druga razmišljanja o ženskosti. Dirljiva u svojoj iskrenosti,ovo je knjiga s mudrostima i savjetima, prepuna trenutaka u kojima ćete se neobuzdano nasmijati, ali i ozbiljno zamisliti.

 

henry miller.jpgwebFerguson, Robert: Henry Miller

Autor je u ovoj biografiji Henryja Millera – za jedne proroka senzualizma, za druge nepopravljivog boema, a za treće besramnog egoista – uspio razdvojiti isprepletene i podvojene ličnosti Millera pisca i Millera književnog lika iz njegovih vlastitih romana. Od Prousta i Joycea, preko W. G. Sebalda pa sve do Knausgaarda, autofikcija kao oblik fikcionalizirane autobiografije dominira najintimnijom književnom formom. Miller se tvrdoglavo odupirao bilo kakvoj kategorizaciji svoga književnog djela inzistirajući na tome da književnost za njega jest život i tim je stavom utjecao na generacije pisaca. Ferguson istražuje Millerove poze i ranjivosti i podastire nam portret složene i dojmljive ličnosti u nezgodnom spoju hipersenzibilnosti i krajnje nonšalancije, koji se možda najbolje očituje u desetogodišnjoj ljubavno-književnoj vezi s Anais Nin. Pokušaj da govori istinu i hrabro se suočava sa životom i svijetom Millera je stajao trideset godina zabrane prodaje njegovih knjiga, ali mu je zato priskrbio poštovanje književnih velikana poput Orwella, T. S. Eliota i Lawrencea Durrella, a naposljetku i nebrojenih čitalaca diljem svijeta.

što te briga što drugi misle.jpgwebFeynman, P.Richard: Što te briga što drugi misle?! : daljnje avanture znatiželjnog lika

Knjiga autobiografskih priča jednog od najpoznatijih fizičara 20. stoljeća, nobelovca i čovjeka neiscrpne radoznalosti, Richarda Feynmana podijeljena je u dva dijela: u prvom dijelu, naslovljenom “Radoznali lik”, okupljene su priče koje obuhvaćaju veliko vremensko razdoblje i pripovijedaju o nekim od najvažnijih osoba iz Feynmanova života, poput njegova oca i njegove prve ljubavi, a drugi dio, naslovljen “Gospodin Feynman odlazi u Washington”, donosi opširnu priču o Feynmanovoj posljednjoj pustolovini, otkrivanju uzroka nesreće američkog shuttlea Challenger iz siječnja 1986. godine.

 

vi se sigurno šalite gospodine.jpgweb

Feynman, Richard P.Vi se sigurno šalitegospodine Feynman!” : avanture jednog radoznalog čovjeka ispričane Ralphu Leigtonu / Richard P. 

U Hrvatskoj se za biografiju američkog dobitnika Nobelove nagrade za fiziku već dugo zna, a ljubitelji štiva o životu velikih ljudi mogu je napokon čitati i na hrvatskom jeziku. Riječ je o znanstveniku nepresušne radoznalosti i intelekta, istodobno duhovitom i skeptičnom. Kratke autorske priče o događajima iz vlastitog života kronološki se redaju da bi izgradile sliku osobe čija inteligencija rješava sve probleme, od onih u matematici i međuljudskim odnosima do zagonetki atomske fizike, na načine kojih se nikada ne bi domislio prosječan čovjek.

 

Franzen, Jonathan: Neumjerena zonaneumjerena zona.jpgweb

Pisac promišlja vlastito odrastanje otkrivajući oprečnosti u sagledavanju problema djetinjstva i mladosti, odnosno suprostavljajući se odrastanju kakvo se tretira u psihologiji i književnosti. Štivo se zapravo nastavlja na njegove dobro poznate “Korekcije”, a opet s namjerom da zaintrigira, s novim predznakom viđenja obiteljskih problema, sadržajima što zadiru u eros, književnost, sredinu u kojoj obitava i njemu svojstvene sklonosti. To je štivo prijateljstva i životnog nadahnuća. Završava smrću njegove majke.

 

0000583_razdoblje-pakla_600.jpegweb

French,Marilyn :Razdoblje pakla : memoari

Memoarsko-dnevnički zapisi američke autorice koja bilježi što je sve proživjela nakon što joj je 1992. godine dijagnosticiran rak jednjaka. Pretrpjevši zračenje, kemoterapiju i komu koju su liječnici procijenili kao bezizglednu, ona se, upravo čudotvorno, uspjela povratiti u život. Pripovijedajući o bitkama s bolešću, liječnicima i medicinskim institucijama, autorica istodobno slavi život i sve ono dobro što on donosi – toplinu obiteljskoga okružja i prijatelja. Također pokazuje kako iskustvo blizine smrti daje novi smisao i značenje samom životu.

 

milijun komadića.jpgweb Frey, James: Milijun komadića 

Knjiga u kojoj američki autor opisuje vlastito iskustvo ovisnosti. Kao dvadesettrogodišnjak, već desetljeće teško ovisan o drogi i alkoholu, on započinje liječenje u klinici za odvikavanje u Minnesoti. Na četiristotinjak stranica, minimalistički i hladno, on opisuje mukotrpan proces borbe ovisnika, sebe samog, za “normalan život”. Knjiga je objavljena u Algoritmovoj biblioteci “Andrea Zlatar Vam predstavlja”.

 

 

 

kako sam strastveno tražila sreću.jpgweb

Fulwiler, Jennifer: Kako sam strastveno tražila sreću : priča o pronalsku Boga i životnoga smisla

Priča je to o dvoje ljudi koji su tražili sreću i pronašli je. U iskrenom jednostavnom i humorom protkanom testu, nižu se događaji koji od životne filozofije sreća je samo u zadovoljstvu, radikalnom promjenom sreću nalaze u samopožrtvovnoj ljubavi.

 

 

 

raymond-carver-i-ja.jpgwebGallagher, Tess: Raymond Carver i ja

Američka pjesnikinja, autorica kratkih priča, esejistica i prevoditeljica Tess Gallagher svjedoči o deset godina života s američkim piscem kratkih priča i pjesnikom Raymondom Carverom. Ova knjiga, napisana kao svojevrstan kompendij različitih tekstova nastalih nakon Carverove prerane smrti 1988. godine, sadrži dnevničke bilješke s triju njihovih zajedničkih putovanja po Europi, fotografije iz istog razdoblja, njezine intervjue date u povodu prikazivanja filma “Kratki rezovi” Roberta Altmana, snimljenog po Carverovim pričama, zatim pisma, eseje i pjesme…

 

divlje masline.jpgweb

Graves, William: Divlje masline

Memoarska knjiga Williama Gravesa, sina poznatog engleskog pisca Roberta Gravesa. Prema autorovim riječima, pisanje ove knjige “bilo je nalik oblikovanju skulpture iz gline. Počeo sam s blokom, kronološkim popisom svega čega sam se sjećao, koji sam polako uobličavao dubljenjem i gnječenjem, otkidajući komade i premještajući ih, popunjavajući praznine gdje je trebalo.” Skupljajući tako krhotine svoga sjećanja, autor počinje s godinom 1946. kada se kao petogodišnji dječak doseljava s obitelji na Mallorcu, u mjesto Deyá. Nižući uspomene, on oblikuje svijet svog djetinjstva i mladosti, pri čemu važno mjesto zauzima njegov otac Robert, pa se u tom smislu knjiga može iščitavati i kao njegov svojevrsni portret.

 

 

u rovovima.jpgweb Graves, Robert: U rovovima 

Izbor tekstova iz Gravesove autobiografije “Zbogom svemu tom”, koji opisuju njegove tri godine provedene u rovovima sjeveroistočne Francuske, gdje je stradalo najviše vojnika uPrvom svjetskom ratu. Autor piše otvoreno protiv rata u okvirima vojničke stege, a tekst je strukturiran kao pjesma u prozi.

 

moj prijatelj general.jpgweb

Green, Graham : Moj prijatelj general

Nefikcionalna proza o druženju s diktatorom Omarom Torrijosom (prevedena i na hrvatski kao “Moj prijatelj general”, 1986.), još jedno je svjedočanstvo njegova nekonvencionalnoga života.

 

 

 

marley i ja.jpgweb

Grogan, Jo

Knjiga je nastala na osnovi stvarnog odnosa između čovjeka i životinje, psa Marleya koji je bio toliko izniman da je mogao poučiti svoje bližnje. Iz štenca se razvio pas kojemu nije bilo premca po zahtjevima i ponašanju. Jedan je sretan par uzgojio tog rasnog labradora-retrivera i u njegovu društvu započeo novi, nepredviđeni život. Knjiga je zapažena iocijenjena kao jedna od najboljih iz memoarske književnosti.

 

 

ruska zima.jpgwebNina Revskaya je bila primabalerina u Boljšoj teatru u doba sovjetske Rusije. Sada je stara, živi u Bostonu u invalidskim kolicima i prisjeća se svoje prošlosti. Tajne koje je Nina skrivala mnogo godina polako će izaći na vidjelo i promijeniti živote ljudi… Autoričin prvijenac priča je o ljubavi, umjetnosti, izdaji i iskupljenju.

 

 

 

60861_provale mog starog_ N.indd

Halpern, Justin: Provale mog starog

Knjiga nastala na temelju stvarnih „provala“ sedamdesetogodišnjeg gospodina Halperna koje je na Twitteru objavljivao njegov sin Justin. Te su provale postigle nezapamćen uspjeh te Justina uskoro počinje pratiti više od milijun ljudi, a snimljena je i istoimena televizijska serija. U knjizi pratimo Justina koji se u dobi od 28 godina, nakon što ga iznenada napusti djevojka, vraća u roditeljski dom i biva opet, kao u vrijeme odrastanja, izložen očevim nimalo suptilnim komentarima.

 

autobiografija malcolma x.jpgweb

Haley, Alex: Autobiografija Malcolma X-a

Autobiografija napisana na temelju razgovora koje je snimio novinar i publicist Alex Haley. Kao kriminalac i diler drogom Malcolm je završio u zatvoru gdje se upoznaje s ideologijom sekte crnih muslimana Narod islama, radikalnog pokreta koji se zalaže za ekonomsku i političku samostalnost crnaca. Prelazi na islam i nakon izlaska iz zatvora postaje aktivan u borbi za prava crnih muslimana te postaje njihov vođa. Na njega je izvršen atentat 1965. godine, a okolnosti ubojstva nikada nisu razjašnjene.

 

 

vuk.jpgweb

 

Haley, James, I.: Vuk : život Jacka Londona 

Iscrpna biografija jednog od najvažnijih književnika 20. stoljeća iz pera nagrađivanog američkog autora. Jack London rođen je kao izvanbračno dijete pod imenom John Griffith Chaney te kasnije preuzima prezime svojeg očuha – London. Ta činjenica, kao i siromašno djetinjstvo i česte selidbe, uveliko su obilježile Londona kao osobu i pisca. Haley ne uljepšava činjenice, iskreno opisuje sve kontroverze oko Londona, ali želi naglasiti jednu nedovoljno istaknutu činjenicu – borbu za socijalnu pravdu, kojoj je London bio posvećen do svoje smrti.

 

više od jednog života.jpgweb.jpgweb

Hanberry, Gerard : Više od jednog života : nevjerojatna obitelj Oscara Wildea kroz naraštaje

Premda je u središtu ove obiteljske panorame slavni irski književnik Oscar Wilde, autor, i sam pjesnik, istražuje Oscarove obiteljske korijene u Irskoj i drugdje, začete u ranom 18. stoljeću, živote njegovih roditelja (majka mu je bila vatrena irska nacionalistička pjesnikinja „Speranza“ a otac ugledan kirurg, spisatelj, starinar i statističar), brata Willieja, supruge Constance, sinova te današnjih potomaka. Priča o sedam naraštaja obitelji Wilde ispunjena je mnogobrojnim izvanrednim uspjesima i okrutnim propastima i tragedijama pa se ova knjiga čita poput uzbudljive i dramatične obiteljske sage.

 

 

Hancock, Noelle: Moja godina s Eleanor

moja godina s eleanor (1).jpgweb

Autorica je godinama radila kao blogerica pop-kulture izbacujući po jedan tekst svakih pola sata, uglavnom pikanterije o slavnim osobama. Iznenada dobiva otkaz, i tako očajna, preplavljena vlastitim strahovima i nemoćima, slučajno nailazi na citat: Učinite svakoga dana jednu stvar koja vas plaši! – američke prve dame Eleanor Roosevelt, koja je i sama morala proći mučan put od plašljive i preosjetljive djevojčice do odlučne i samosvjesne društvene aktivistice. Autorica se otvara životu i kreće u jednogodišnju avanturu – svakog će dana pobijediti po jedan svoj strah: letjeti na trapezu, plivati u kavezu s morskim psima, pjevati karaoke, pilotirati, iskakati padobranom, penjati se na Kilimandžaro, volontirati u bolnici. Kroz suočavanje sa svojim najdubljim strahovima, postat će nova osoba…

 

 

 

wirginia woolf biografija.jpgweb

Harris, Alexandra: Wirginia Woolf : biografija

Kratka studija o djelu velike engleske spisateljice u kojoj autorica kronološki prati njezin životni put i književni opus. Objedinjujući pritom dnevničke zapise Woolfove, vlastite književno-teorijske osvrte na njena djela te elementarnu faktografiju života ove književnice, pridodajući tome i autentične fotografije nje, nekih članova obitelji Woolf te prijatelja, Alexanda Harris konstruira zanimljivu biografiju ove kompleksne umjetničke osobnosti. “Ovom kratkom knjigom htjela sam koncizno predstaviti život Virginije Woolf i nekoliko specifičnosti njene misli”, riječi su same autorice, kulturne povjesničarke, čiji je prvijenac “Romantic Moderns”, studija o međuratnoj engleskoj književnosti, imao izvanredan odjek kod čitaljske publike te književne kritike.

 

moja kratka povijest.jpgweb

Hawking, Stephen : Moja kratka povijest

Stephen Hawking, poznati teorijski fizičar, kozmolog, duhovito i otvoreno govori o uspomenama iz ranog djetinjstva i školovanja, uključujući trenutak kad mu je u dvadeset i prvoj godini dijagnosticirana neizlječiva bolest motoričkog živčanog sustava koja mu je izmijenila život. Taj izazov Hawking je shvatio kao nužnost da što više istražuje, računa, dokazuje i objavljuje. Tako je s Rogerom Penroseom i Bobom Gerochom razvio teoriju uzročne strukture u općoj relativnosti, a od 1970. godine posvetio se crnim rupama. Memoari obuhvaćaju njegov znanstveni angažman, brojne nagrade, ključne događaje privatnog života kao i velik utjecaj na poimanje svemira jer je pišući popularno znanstvenu knjigu „Kratka povijest vremena“ na svima prihvatljiv način predstavio dosege u razumijevanju svemira.

 

 

druga vrsta ludila.jpgweb

Hinshaw, Stephen P. : Druga vrsta ludila : putovanje od stigme do nade

Ugledni profesor psihologije u svojoj autobiografskoj knjizi iznosi svoju intimnu priču o odrastanju, s misterioznim izostancima njegova oca, prožetu neobjašnjivim tajnama. Duboka tajna bila je skrivana punih osamnaest godina kao rezultat ozbiljne duševne bolesti oca i njegovih prisilnih hospitalizacija. Onog trenutka kada mu je otac otkrio istinu, za vrijeme proljetnih praznika na fakultetu, znao je da će se njegov život zauvijek promijeniti i naziva to otkriće „psihološkim rođenjem“. Autor spaja memoare tajne i srama teškog mentalnog poremećaja s istraživanjem stigmatizacije duševne bolesti, otkrivajući osobni, dirljiv pogled na stigmu duševnih bolesnika koja ih prati, zbog čega često nailaze na osudu i dovodi ih do gubitka njihovih temeljnih sloboda.

 

 

vrata percepcije.jpgweb

Huxley, Aldous: Vrata percepcije 

Dva ogleda engleskog književnika, koji ovdje opisuje svoja iskustva s halucinogenom drogom meskalinom, dobivenom iz aktivnog sastojka kaktusova korijena. Eksperimente s drogom započeo je 1953. godine u težnji da promijeni svoj uobičajeni model svijesti, kako bi bio u stanju iznutra spoznati ono što doživljavaju vizionari, mediji ili mistici. U tom smislu on govori i o drugim kemijskim supstancama koje bitno utječu na svojstva čovjekove svijesti, kao i o tehnikama koje stvaraju mogućnosti vizija, a to su prije svega tehnike koje primjenjuju različite religijske prakse (npr. yoga tehnike disanja, mantre itd.).

 

 

preživjela da ispriča.jpgweb

Ilibagiza, Immaculee i Steve Erwin: Preživjela da ispriča

Dirljiva priča mlade žene koja je za vrijeme genocida u Ruandi 1994. godine progonjena kao žena Tutsi. Tada je u stotinjak dana ubijeno više od milijun ljudi i većina njezine obitelji. Knjigu je napisala kada je napustila sve osjećaje mržnje i osvete, kao svoju vlastitu povijest i povijest tog užasnog pokolja.

 

 

leteći sag za baghdad.jpgweb

Jaber, Hala : Leteći sag za Bagdad : borba jedne žene za dvoje siročadi rata

4.travnja 2003,Bagdad.Tek kad su prozorska stakla eksplodirala,Ali i Rasmiyeh Kathem shvatili su da moraju pobjeći,odvesti svoje sedmero djece u neki mirniji dio grada…Hala Jaber,britanska novinarka libanonskog podrijetla,našla se u središtu pakla nastojeći sačuvati zdrav razum(i goli život) u bezumlju ubijanja.Sudbine potpunih neznanaca zauvijek su se ispreplele pod kišom projektila i besmislenog ubijanja nakon”oslobođenja”napačene zemlje.

 

 

jason david.jpgweb.jpgweb

Jason, David: Moj život

Britanski kazališni i televizijski glumac hrvatskoj publici poznat po TV serijama “Mućke”, “Dražesni pupoljci svibanjski” i “Frostov pristup”, ovom duhovitom autobiografijom pokazuje da je i u životu vrckav, vedar i inteligentan kao televizijski likovi koje tumači. Kako je rođen 1940. godine u relativno siromašnoj obitelji, početak života obilježio mu je rat i poratno razdoblje u razrušenom Londonu. U mladosti se borio za egzistenciju balansirajući između kazališta i električarskog posla, da bi tek u zrelim godinama postao televizijska zvijezda – Delboy, Pop Larkin i inspektor Frost. U poznim godinama (61) prvi put u životu posato je otac, a 2005. godine se u istom danu oženio i postao nositelj viteške titule.

 

 

naslovnicaFIN

Jenkins, Katherine: Pouke redovnika za kojeg sam se udala

Knjiga donosi deset pouka o životu, ljubavi i duhovnosti – autoričina iskustva iz njenog braka sa budističkim svećenikom Seong Yoon Leejem. Pouke uče da treba otpustiti očekivanja, vjerovati svojemu unutarnjem glasu, shvatiti da beznačajne podudarnosti ne postoje i da je dragocjenost u svakom trenutku putovanja. Također, potrebno je naučiti kako biti sretan samda bi se sreća produžila i na brak, kada nekoga osloboditi i predati se nepoznatom, spoznati da je svaka osoba više od uloge koju ostvaruje u društvu i da je patnja put prema oslobođenju, no važno je uvijek cijeniti svoju prošlost.

 

joyce kakvog smo poznavali.jpgweb

 Joyce kakvog smo poznavali : sjećanja na Joycea / uređeno s uvodom Ulicka O’Conora

Knjiga donosi sjećanja pet Joyceovih kolega o Dublinu, samom piscu i vremenu u kojem je živio. Brojne biografije o Joyceu govore kao o vrlo ozbiljnoj i zatvorenoj osobi, ali sjećanja njegovih prijatelja i suvremenika opisuju ga kao šaljivog, sportskog tipa o kojem do sada nismo imali prilike čitati u povijesti književnosti. Sjećanja njegovih školskih kolega i prijatelja zasigurno su golem doprinos cjelokupnoj slici ovoga velikana svjetske književnosti.

 

dah koji život znači.jpgweb.jpgweb

Kalanithi, Paul: Dah koji život znači 

Vrsni američki neurokirurg Paul Kalanithi objavio je 2014. u New York Timesu esej pod naslovom Koliko mi je preostalo?. Godinu dana poslije preminuo je od raka pluća, u trideset i osmoj godini života. Njegovi zapisi prerasli su u knjigu koja je nagrađena nagradom Goodreads Choice Awards 2016 za najbolje memoare i autobiografiju. Čovjek koji je svakodnevno drugima priopćavao teške dijegnoze, odjednom je shvatio kako slabo liječnici razumiju pakao kroz koji prolaze njihovi pacijenti. Ova dirljiva knjiga uvelike podsjeća na Zapise o vlastitom umiranju Vojislava Kuzmanovića.

 

prek.jpgweb

Kaysen, Susanna : Prekinuta mladost 

Nakon petnaestak minuta kod liječnika psihijatra, niti ne sluteći razvoj događaja, Susanna Kaysen našla se u taksiju za psihijatrijsku bolnicu McLean s dijagnozom: psihoneurotska depresija. Gotovo dvije godine proboravila je na odjelu za tinejdžerke okružena neobičnim likovima – Polly, djevojka koja se polila benzinom i zapalila, nevjerojatna Lisa koja svako toliko pobjegne, Susannina cimerica Georgina i njezin neobični dečko Wade koji je umislio da mu je otac agent CIA-e, Daisy koja luduje za laksativima i piletinom… Susanne se pak nalazi pred izborom: da li odabrati svijet ljudi iz bolničkog okruženja, ostajući tako “na sigurnom” ili izaći i suočiti se sa često okrutnim svijetom stvarnosti. Po ovom je romanu snimljen istoimeni film (“Girl, interrupted”, 1999.) s Winonom Ryder i Angelinom Jolie (nagrada Oscar 2000. godine za ulogu Lise).

 

narančasta je nova crna.jpgweb

Kerman, Piper: Narančasta je nova crna

Uz karijeru, dečka i obitelj punu ljubavi, Piper Kerman jedva da podsjeća na onu nesmotrenu mladu djevojku koja je prije deset godina dostavila kovčeg pun drogeraške love. No ta ju je prošlost sustigla. Osuđena na petnaest mjeseci u zloglasnom saveznom zatvoru u Danburyju, u Connecticutu, dobrostojeća diplomantica koledža Smith postaje zatvorenicom #11187-424 – jedna od milijuna žena koje nestaju “u ludilu” američkoga kaznenog sustava. Od kada su je prvi put tražili da se skine gola kako bi je temeljito pretresli, pa sve do izlaska iz zatvora, Kerman uči kako se kretati kroz ovaj čudni svijet, prepun strogo provođenih rituala i nasumičnih pravila, gdje ne postoje utvrđene granice u nelagodnoj vezi između zatvorenika i čuvara. Tamo upoznaje žene iz svih slojeva društva, koje ju iznenađuju malenim znacima velikodušnosti, gorkim riječima mudrosti, kao i jednostavnim prihvaćanjem. Potresna, urnebesna, provokativna, Narančasta je nova crna nudi nesvakidašnji uvid u živote žena u zatvoru: zašto ih je toliko na tome mjestu i što im se tamo događa.

 

 

Klaić, Dragan : Vježbanje egzila

vježbanje egzila.jpgweb

Knjiga sjećanja, prikaz autorovog osobnog iskustva života u egzilu, sjećanja na protekle godine u dva vremenska okvira: prije i nakon 1991. godine (kad je napustio Beograd). Autor bježi od stereotipa opisivanja izgnaničkog života (odbačenost, osamljenost, siromaštvo), već prikazuje “moderan” egzil, u vremenu interneta i e-maila, dakle prikazuje i dobru stranu takvog života. Izgnaničko iskustvo oblikovano je kozmopolitskim okruženjem Amsterdama, novootkrivenog autorovog doma.

 

 

Kureishi, Hanif: Dok mu osluškujem srce

dok mu osluškujem srce.jpgweb

Dirljiva, iskrena knjiga, istodobno autobiografija i biografija u kojoj pisac vodi fiktivni razgovor sa svojim ocem. Otac je bio pukovnik, vojni liječnik koji je radio u pakistanskom veleposlanstvu. Autor je odrastao u Indiji, u Bombaju, pred kraj razdoblja britanskoga kolonijalizma. Indiju je napustio s dvadeset godina. Iz knjige se saznaje mnogo o načinu života njegovih roditelja, prirodi piščeva odgoja, odnosu prema kolonijalizmu. Osim suptilnih zapažanja o vremenu i prostoru, Kureishi se osvrće kroz niz malih eseja i na pojedine pisce koje su voljeli i čitali i otac i sin.

 

 

Kureishi, Hanif: Osluškujući njegovu dušu

osluskujuci_njegovu_dusu.jpgweb

U ovim memoarima u kojima iznosi obiteljsku priču, Hanif Kureishi pruža izuzetan uvid u rađanje pisca – samog sebe – te govori opronalasku vlastitog književnog poziva iz pepela očevih pokušaja da postane pisac.

 

 

 

 

djevojka sa sedam imena.jpgweb

Lee, Hyeonseo: Djevojka sa sedam imena

Hyeonseo Lee rođena je u Sjevernoj Koreji, a odrasla uz granicu s Narodnom Republikom Kinom u koju je s nepunih osamnaest godina prebjegla. Uslijedile su godine skrivanja pred organima kineske vlasti, borbe za egzistenciju, te suočavanja sa strahovima i nostalgijom za obitelji. Istodobno, djevojka odgajana u duhu rigidne ideologije sjevernokorejske vlasti otkrila je svijet tržišne i individualne slobode. Unatoč teškoćama, uspješno se prilagodila i naposljetku preselila u Južnu Koreju, te povela sa sobom majku i mlađeg brata. Danas je Hyeonseo Lee aktivistica i glasnogovornica zajednice izbjeglih Sjevernokorejaca.

 

u potrazi za govi.jpg100

Leonard, Dion: U potrazi za Gobi

U potrazi za Gobi čudesna je priča Diona Leonarda, prekaljenoga ultramaratonca kojem se na 250-kilometarskoj utrci kroz pustinju Gobi na putu našao pas lutalica. Ljupka kujica, koja će poslije dobiti ime Gobi, dokazala je da nedostatak u veličini i više nego nadoknađuje svojim srcem, prateći u stopu Diona preko gorja Tien Shan, golemih pješčanih dina, preko crnih pijesaka pustinje Gobi, ne napuštajući ga gotovo 130 kilometara.
Premda Dion nije pobijedio u utrci, stekao je nešto mnogo važnije – nov pogled na život i novu prijateljicu koju je namjeravao povesti kući čim riješi administrativna pitanja. Međutim, prije nego što ju je uspio odvesti kući, Gobi je nestala u velikome kineskom gradu u kojem su je čuvali. Dion ju je uz pomoć stranaca i svestranu podršku na internetu počeo tražiti i naposljetku se ponovno našao s čudesnom životinjom koja mu je promijenila život te njemu i svijetu pokazala da su čuda moguća.

 

 

duh-st-louisa-charles-a-lindbergh-slika-85698756.jpgweb

Lindbergh, Charles, A. : Duh St. Louisa

Ovo je knjiga o životu slavnog zrakoplovca Charlesa A. Lindbergha. Opisuje planiranje i izvršenje prvog izravnog preleta avionom između američkog i europskog kontinenta, tj. prvi uspješni prelet Atlantika. To se zbilo 1927. godine kada je Lindbergh, leteći sam, doletio do Pariza. Lindberghov prelet postavio je granicu između dvije epohe u razvitku avijacije. Knjiga je zanimljiva ne samo zbog toga jer opisuje život jedne slavne ličnosti već i zbog puno podataka o avionu te bogatog rječnika zrakoplovstva.

 

treće oko.jpgweb

Lobsang, Rampa: Treće oko

Sam Lobsang Rampa prošao je bolnu operaciju kojom je otvoreno Treće Oko, a u ovoj knjizi opisuje kako je kao dječak od sedam godina ušao u samostan Chakpori, hram tibetanske medicine, gdje je studirao kod velikih učitelja, učeći od mistika vidovitost, levitaciju, letenje na zmajevima, astralne projekcije.

 

hrvatska uzvraća udarac.jpgweb

McClain Brown, Cody: Hrvatska uzvraća udarac

Nova knjiga “hrvatskog zeta”, Amerikanca u Zagrebu, profesora na Fakultetu političkih znanosti, pisca popularnog bloga, u kojoj se nastavlja baviti kulturološkim razlikama između Amerike i Hrvatske na duhovit način. Kako u Hrvatskoj kupiti stan i nositi se s nevjerojatnom količinom birokracije, kako savladati osnove njemu izuzetno teškog hrvatskog jezika i upustiti se u svakodnevnu komunikaciju, kako se nositi s nostalgijom, steći prijatelje i razumjeti vlastitu punicu, neka su od pitanja koja muče ovog rođenog Oklahomca. “U hrvatskoj ste možda bez nade, ali nikad niste sami. U Americi nade ima u izobilju, ali i usamljenosti.” – primjećuje MacClain Brown. Usprkos teškoća na koje nailazi i pokoje nepremostive razlike, autor zaključuje kako je on kao stranac u Hrvatskoj pronašao pravo, sretno i lijepo mjesto pod suncem.

 

propuh papuče punica.jpgweb

McClain Brown, Cody : Propuh, papuče, punica

Drugo izdanje knjige u kojoj autor, “hrvatski zet”, Amerikanac u Zagrebu, profesor na Fakultetu političkih znanosti, piše o kulturološkim razlikama između Amerike i Hrvatske, o svojoj punici, Splitu, susjedima, darivanju, hulahopkama, partibrejkerima, ispijanju kave u kafićima, o Zagrebu, o tome kako se u Hrvatskoj odgajaju bebe, o stambenoj skučenosti, prijateljstvu, čekanjima u redovima, zabavama, svakodnevici te o ključnim pojmovima ove knjige – propuhu i papučama.

 

 

 

 

j kao jastreb.jpg100

Macdonald, Helen : J kao Jastreb

“Svijet je pun znakova i čuda koja se samo u trenu dogode i ako imate sreću, uspijete ih opaziti. Ponovo sam pomislila da je s mojim svijetom svršeno, no spasila me moja jastrebica. Straha je ipak nestalo.” Citat iz ove nagrađivane autobiografske knjige u kojoj autorica iskreno piše o stanjima svoje duše nakon smrti oca. Kroz proces žalovanja prolazi s jastrebicom. Svoj odnos s jastrebicom uspoređuje s odnosom pisca T. H. Whitea s njegovim jastrebom o kojem je pisao u knjizi “Jastreb” i ujedno iznosi bolne detalje iz svog i njegovog života.

 

baraka web

Baraka koja je nahranila milijun djece : izvanredna priča o Marijinim obrocima

Ovo je priča o današnjem svijetu sukobljenosti i polariteta, gdje jedni žive u izobilju dok drugi umiru od gladi, pri čemu je fascinantna mogućnost da napori jedne osobe donesu mogućnost preživljavanja milijunima. Skromni uzgajivač lososa iz Škotske ostavlja svoj posao i prodaje svoju kuću, potpuno se posvetivši naporima da nahrani tisuće i tisuće najsiromašnije djece svijeta. Inicijativa stvaranja Udruge Marijini obroci možda u današnjem svijetu predstavlja mogućnost iskorjenjivanja gladi koja nemilice usmrćuje dječju populaciju. Udruga Marijini obroci Hrvatska, kao ogranak međunarodne organizacije Mary’s Meals, utemeljena je u Zagrebu 2009. godine.

 

gora sa sedam krugova.jpgweb

Merton, Thomas: Gora sa sedam krugova

Ispovjedni roman o Bogu i čovjeku koji predstavlja klasičnu duhovnu literaturu. Autor je poznati monah koji svoj put ka Bogu opisuje jednostavnim, pripovjednim stilom i pri tome stvara teološki snažnu prozu. Obraćenik na katoličku vjeru, pustinjak i duhovni pisac pripada trapističkim monasima i u duhovnom i vjerskom svijetu predstavlja velikog i poznatog autora.

 

znak jonin.jpgweb

Merton, Thomas: Znak Jonin

U svijesti svakog poznavatelja kršćanske teologije dvadesetog stoljeća, ime ovog američkog autora odjekuje poput blagdanskog zvona. Začet pet godina nakon redovničkog novicijata, ovaj dnevnički zapis pruža čudesan uvid u Mertonov život u asketskom okruženju trapističkog samostana, te duhovni dokaz njegove uronjenosti u samu srž katoličke vjere i redovničkog poziva. Svjedočanstvo je to sazrijevanja i uzdizanja spoznajnog uma, koji u skučenom fizičkom univerzumu iznalazi nove intelektualne i religiozne obzore.

 

crvena azaleja.jpgweb

Min, Anchee: Crvena azaleja

Kolektivno prikrivanje istine za autoricu ovog romana, kinesku spisateljicu koja je u sedamnaestoj godini poslana na prisilni rad, predstavlja krajnji zločin. Ovaj roman memoarskog karaktera obilježava ozračje Kulturne revolucije kao neprijateljsko i otuđujuće, gdje su veze intimnog karaktera bile pogibeljne i strastvene. Jedini način na koji je izbjegla život u represivnom društvu bio je taj da je pobjegla iz njega.

 

u mojim cipelama.jpgweb

Mittelstaedt, Elisabeth: U mojim cipelama

Autobiografija uspješne urednice uglednog ženskog časopisa u kojoj opisuje svoje skromno djetinjstvo provedeno u malom selu u Vojvodini za vrijeme komunizma te teške životne trenutke koje je proživjela nakon odlaska iz rodnog kraja u potrazi za boljim i ispunjenijim životom. Autorica ističe da je snagu za prevladavanje svih tragedija i poteškoća pronašla u svojoj vjeri u Boga i ovom knjigom želi nadahnuti druge da slijede svoje snove.

 

kako biti žena.jpgweb

Moran, Caitlin: Kako biti žena

Autorica, kritičarka i kolumnistica The Timesa koja je karijeru započela pišući kao šesnaestogodišnjakinja za tjednik Melody Maker, u ovoj duhovitoj i provokativnoj knjizi pokušava odgovoriti na pitanje kako biti žena. Pritom o temama poput spolne zrelosti, braka, karijere, roditeljstva, abortusa, seksualnog uznemiravanja i dr. piše iz osobne perspektive, otvoreno progovarajući o vlastitim iskustvima od tinejdžerskih godina naovamo, izvodeći iz njih općenite zaključke o položaju žena u današnjem društvu. „Što je feminizam? Jednostavno uvjerenje da bi žene trebale biti jednako tako slobodne kao i muškarci, bez obzira na to koliko mogu biti lude, glupe, zaluđene, loše odjevene, debele, povučene, lijene ili samodopadne.“

 

tri šalice čaja.jpgweb

Mortenson, Greg: Tri šalice čaja

U knjizi Tri šalice pratimo uzbudljivu humanitarnu priču, čiji glavni lik, Greg Mortenson, posjeduje nevjerojatnu tvrdoglavost, strpljenje i šarm, i gotovo bez prebijene pare uspijeva sakupiti dovoljno novaca da bi izvršio obećano. Montersonu ne pada ništa teško jednom kad spozna da je darovit za gradnju škola i stvaranje novih prijatelja u ledenim visinama Karakoruma i udaljenim pustinjama Waziristana. Tri šalice čaja je očaravajuća i napeta knjiga koja će podjednako osvojiti čitateljska  srca zanimljivim opisima neprijateljstava i neobičnih prijateljstava.

 

20030530191301vladimir_nabokov_govori_sjecanje.jpgweb

Nabokov, Vladimir: Govorisjećanje! : autobiografija

“Govori, sjećanje!” zbirka je autobiografskih eseja jednog od najvećih književnih stilista i literarnih genija uopće – Vladimira Nabokova, najširem čitateljstvu poznatog po svojevremeno iznimno skandaloznoj “Loliti”. Nabokovljeva autobiografija koja obuhvaća prvih 40 godina njegovog života iznimno je čitalačko iskustvo, i knjiga koja u potpunosti dočarava svu raskoš njegovog rafiniranog stila i bujne imaginacije, ali i njegovo lirsko doživljavanje stvarnosti u memoarskim zapisima kojima najskrivenije zakutke svoga sjećanja rekonstruira rijetko viđenom minucioznošću, istovremeno ih poetski omatajući aurom začudnosti…

 

lolita u teheranu.jpgweb

Nafisi, Azar: Lolita u Teheranu : životopis u knjigama

Dok islamski odredi za zaštitu ćudoređa provode racije u Teheranu, fundamentalisti zauzimaju sveučilišta, a slijepi cenzor guši umjetničku slobodu, svakog četvrtka prije podne, za diktature ajatolaha Homeinija, hrabra i nadahnuta profesorica Azar Nafisi svojoj tajnoj književnoj radionici potajno okuplja svojih sedam najboljih studentica. Odbacujući zakonom propisan zar i izlažući se velikoj opasnosti one s neutaživom gladi uranjaju u svjetove Jane Austen, Scotta Fitzgeralda, Henryja Jamesa i Vladimira Nabokova, otkrivajući pri tome pojedinosti o svojim životima, i nudeći nam na uvid, inače, nepristupačan svijet žene u toj islamskoj zemlji. Margaret Atwood za ovu je knjigu napisala :”Zapanjujuće ….književnost kao čamac za spašavanje na iranskom fundamentalističkom moru…” Knjiga “Lolita u Teheranu” ne može se kupiti u Iranu. Međutim, zahvaljujući Internetu, ova zabranjena knjiga i besteseler br. 1 na rang – listama New York Timesa, ipak, u dijelovima stiže do čitatelja širom svijeta.

 

stvari o kojima sam šutjela.jpgweb

Nafisi, Azar: Stvari o kojima sam šutjela : sjećanja

Autobiografska proza o odrastanju u Teheranu u vrijeme složenih društveno-političkih mijena u Iranu (od 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeća i dalje), te o složenim odnosima unutar autoričine društveno i politički ugledne obitelji, s posebnim naglaskom na odnos s majkom i na položaj i mijenu položaja žene u iranskoj obitelji i društvu tokom tog razdoblja.

 

 

 

Nazer, Mende i Damien Lewis: Robinja : istinita priča o izgubljenom djetinjstvu jedne djevojčice i njezinoj borbi da preživi

Autobiografski roman u kojem Mende Nazer opisuje svoj život od sretnog djetinjstva u malome selu uz Nubijske planine uz svoju obitelj po običajimaRobinja.jpgweb svojeg plemena do pakla ropstva. U dvanaestoj njezinoj godini selo su napali mudžahedini i Mende je odvedena u ropstvo. Bila je zlostavljana, a potom prodana bogatim Arapima gdje se njezin pakao nastavlja. Nakon dolaska u London kako bi služila drugoj obitelji pruža joj se prilika za bijeg…

 

 

 

 Nim, Anais: Dnevnik ljubavi                 1 : Henry i June : (1931.-1932.) 

Prvi svezak tajnoga dnevnika američke spisateljice europskog podrijetla, u kojem ona opisuje svoje postupno seksualno oslobađanje u uzavrelom henry i june.jpgwebParizu ranih tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Središnje mjesto u ovim zapisima zauzima njezina ljubavna veza s piscem Henryjem Millerom i njegovom suprugom June (o kojoj je Philip Kaufman snimio film), kao i pripovijedanje o zajedničkom radu na knjigama koje su ih proslavile.

 

Nin, Anais: Dnevnik ljubavi                              2 : Incest : (1932.-1934

anais nin.jpg100

Anais Nin kontinuirano je pisala dnevnik od 1914. do 1977. godine. Snažni i otvoreni, njezini su zapisi seksualno i emocionalno putovanje kojim otkriva do koje je mjere bila spremna ići preko svih seksualnih granica društva. Nemoralna, gladna iskustva, strastveno zaokupljena sobom, ona je krivcem za mnoge prijevare, a njezini su dnevnici razotkrili tajne ženske seksualnosti kao što to nitko prije nje nije učinio.

 

 Nin, Anais: Dnevnik ljubavi                                   3 : Vatra : (1934.-1937.)vatra.jpgweb

Treći dio tajnog dnevnika američke spisateljice europskoga podrijetla, u kojemu ona progovara o svojem preseljenju u New York, privremenom prekidu monotonog braka s Hughom Guilerom i ljubavne afere s Henryjem Millerom. Također, govori o upuštanju u strastvenu vezu sa slavnim psihoanalitičarem, Freudovim učenikom, Ottom Rankom. Njezin interes za psihoanalizu raste, ali ona uskoro napušta Ranka i vraća se u Pariz, Hughu i Henryju. U Parizu ponovo buja njezino nezadovoljstvo, što je potiče da krene u novu potragu za ispunjenjem. Lijek za svoje razočaranje pronalazi u Peruancu Gonzalu Moru…

 

Nir, Yehuda: Izgubljeno djetinjstvo : memoari

izgubljeno djetinjstvo.jpgweb

Autobiografski zapisi docenta psihijatrije na sveučilištu Cornell u New Yorku rođenog 1930. godine u bogatoj židovskoj obitelji u Lavovu u Poljskoj. Kako su predratna i ratna zbivanja pogodila ponajprije i u najvećoj mjeri Židove, izmjenjivali se režimi – nacistička i sovjetska okupacija – podjednako neskloni Židovima, osobito onima bogatima. Zaigrano i bezbrižno djetinjstvo nasilno je prekinuto i dječak se na najgrublji način upoznao s okrutnostima ratnoga okruženja i ljudskoga društva uopće. Kroz ove nevolje i životne opasnosti spasio ga je ponekad slučaj, ali više od svega toplina i ljubav majke i sestre te golema duhovna snaga.

 

Nussbaum,Elaine: Kako sam pobijedila rak : nevjerojatna priča žene koja je izliječila rak u terminalnoj fazi prirodnim putem

wweb

Iskrena i potresna priča žene koja je sama izliječila rak maternice koji je metastazirao na pluća i kosti. Nakon što operacije, kemoterapije i zračenja nisu pomogli, Elaine je makrobiotičkom prehranom, shiatsu masažom, vježbanjem i snagom volje pobijedila rak.

 

 

 

Obama, Michelle: Moja priča

obama moja priča.jpgweb

U svojim iznimno otvorenim i iskrenim memoarima Moja priča Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet, govoreći o iskustvima koja su je oblikovala: od djetinjstva u South Sideu u Chicagu, do godina kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima i majčinstva i posla, sve do vremena provedenog u Bijeloj kući i povratka u život privatne građanke. Uloga prve dame izložena je javnosti, ali počesto i podcijenjena, ali Michelle Obama se potrudila da to iskoristi za svoje projekte kojima se obraćala ljudima izravno, toplo i učinkovito. U knjizi piše o luksuznom životu u Bijeloj kući koji nije bez žrtve, kao i odnosima sa svojim prijateljima i obitelji koji su je, i još je oblikuju na njezinom impresivnom putu.

 

 

ja, tata iz irtske.jpgweb

 O’Grady, Paul: Ja, tata iz Irske : emocionalno putovanje jednog stranca koji postaje tata u Hrvatskoj 

Autor je hrvatski zet iz Irske. Svoje iskustvo očinstva uobličio je u vješto i duhovito ispisanu priču. Glavna misao knjige je nužnost upotpunjavanje majčinstva i očinstva, stjecanje prakse na temelju zajedničkog promišljanja odgoja djeteta. U predgovoru knjizi poznati pedagog Jesper Juul kaže kako “očinstvo znači pošteno zagrepsti ispod površine i biti svjestan i prisutan tijekom cijelog “putovanja”.

 

 

O’Grady, Paul: Moj brod je Hrvatska

moj brod je hrvatska.jpgweb

Druga knjiga Irca koji živi, radi, ima obitelj i piše u Hrvatskoj te iz perspektive stranca daje nove uvide o uvjetima života, mentalitetu, navikama žitelja, prirodnim i ljudskim resursima u njegovoj novoj domovini koju je u međuvremenu istinski zavolio. S puno entuzijazma, ali i kritičkim uvidima ocrtava uvjete života i Hrvatskoj te daje svoje viđenje i prijedloge kako bi ova zemlja mogla krenuti u bolju budućnost. O’Grady ističe ljepotu i vrijednost prirodnih resursa, no ipak kao najveću vrijednost ove zemlje doživljava ljudski faktor. Autor je duboko uvjeren u mogućnost radikalne promjene života nabolje i njegov entuzijazam, ljubav prema novoj domovini i optimizam najbolje su preporuke za čitanje ove knjige.

 

utvrda s devet kula.jpgweb

Qais Akbar Omar: Utvrda s devet kula : obiteljska priča dječaka iz Afganistana

Autobiografski roman koji govori o odrastanju u Afganistanu između stalnih ratnih sukoba, u vrijeme kada su eksplozije i stradanja na ulicama uobičajena stvar, a svatko tko ima obje ruke i noge smatra se sretnikom. Kabul je sedmogodišnji dječak čije je djetinjstvo ispresjecano društvenim nemirima i ratovima: nakon sovjetske okupacije i kratkog perioda mira, Afganistan dolazi u ruke mudžahedina, čime započinje građanski rat, koji prisiljava Kabulovu obitelj na skrivanje u skloništu i konačno na odluku o bijegu. No postavlja se pitanje: je li opasnije bježati iz Afganistana ili ostati u njemu?

 

bijeg u mantiji.jpgweb Orna,  Joseph: Bijeg u mantiji 

Kad me bilo tko upita kako sam ja, Londonac iz Clerkenwella, uspio cijelu godinu dana putovati ratom zahvaćenom Italijom, prerušen u fratra, a da me nisu uhvatili, moj odgovor je: „Uz mnogo sreće, dakako, ali i zahvaljujući mom odgoju i raznoliku životu što sam ga vodio.” Moja obitelj potječe iz Švicarske, ali se prije Prvog svjetskog rata doselila u London. Otac mi je bio krojač, no premda je život bio težak, bili smo izuzetno sretna i složna obitelj, a majka se brinula da nikad ne budemo gladni ili bosi, kao što su bila mnoga djeca iz naše ulice u to prijeratno vrijeme. Bili smo katolici, a ja sam nekoć odlazio u mjesnu crkvu i sudjelovao u bogoslužju kao ministrant. To iskustvo, koje nikad nisam posve zaboravio, pokazalo se veoma korisnim, a u Italiji sam na vlastitu primjeru iskusio da je katoličanstvo i nadalje istinski međunarodna vjera, koja nadilazi rasne i jezične razlike.

 

 

 

Nastavlja se …